0

Н АСА категоризира планетите извън нашата Слънчева система, където е възможен живот и водещо място там заема Кеплер-22b, разположена в съзвездието Лебед, на 620 светлинни години от нас.

Киното обаче изпревари теориите и вече създаде сериал, където на тази планета в бъдещето се случват страховити неща. Нарича се „Отгледани от вълци“. Негов продуцент и режисьор е легендарният Ридли Скот, който още с „Пришълецът“ през 1979 г. сблъсква хора и извънземни и е един от най-често правещите филми за драматични ситуации в космоса.

Вода

Краткото съобщение на НАСА за планетата гласи: „Кеплер-22b е открита през декември 2011 г. Това най-вероятно е океански свят, обикалящ в обитаемата зона около своята звезда. Температурата на повърхността на планетата е подходяща за наличието на вода в течно състояние и има условия за наличие на живот като на Земята“.

Названието на планетата идва от телескопа „Кеплер“ и едноименната програма за търсене на екзопланети извън нашата звездна система. Като първо се търсят звезди, подобни на Слънцето, а след това и обикалящи около тях екзопланети.

Съпоставка как би изглеждала Кеплер-22b в сравнение с някои планети от нашата Слънчева система, в това число и Земята.

 Съпоставка как би изглеждала Кеплер-22b в сравнение с някои планети от нашата Слънчева система, в това число и Земята.

Кеплер-22b е от типа на Нептун, но доста по-малка от него – воден свят, но с възможни големи острови и цели континенти и все пак водата преобладава. Радиусът на тази екзопланета е около 2,4 пъти по-голям от земния, а нейната маса е около 36 пъти по-голяма (тези изчисления не са потвърдени с точност и е възможно масата да е доста по-мъничка).

Предполага се, че планетата Кеплер-22b има атмосфера и от спектралния анализ се вижда как е възможно в нея наличието на количество кислород, съпоставимо с това на земната.

Някои учени обаче предполагат, че е възможно цялата планета Кеплер-22b да е покрита само с океан и да няма суша на нея, но ядрото й да е твърдо. Тази теория все пак предполага невероятно огромни бури и цунами с гигантски размери, каквито засега не са засичани от човешките наблюдения.

Джудже

Кеплер-22b се върти около звезда жълто джудже, каквото е и Слънцето. Само че тази звезда е малко по-дребничка от нашата – с около 2% по-малка на големина и с около 3% по маса. Температурите на повърхността и на двете звезди също са приблизително еднакви. Смята се, че Слънцето е на около 4,6 милиарда години, а звездата Кеплер-22 е малко по-млада и около 4 милиарда.

Съзвездието Лебед, в което се намира екзопланетата, е известно още и като Северен кръст. В гръцката митология най-често свързвали името на съзвездието с легендата за Зевс и Леда. Царят на боговете стигнал до силно пазената етолийска принцеса Леда под формата на лебед. И тя родила от връзката им Гемини, Елена (красавицата от Троя) и Клитемнестра. Друг мит е, че след злополучното си пребиваване в ада и разкъсването му от вакханките Орфей е превърнат в лебед и пратен на небето като съзвездие.

Засичане

Независимо от всякакви легенди и митове учените смятат, че точно Кеплер-22b е от най-големите кандидати за извънземен живот сред планетите, които човешката техника е засякла. Любопитно е, че всички контактьори, екстрасенси и хора, които твърдят, че са общували с пришълци, не споменават тази планета. Не са казали, че извънземните са им съобщавали за нея. Обикновено се казват планети от съзвездието Плеяди. А за съзвездието Лебед пришълците в съобщенията на контактьорите идват от планета в близост до ярката звезда Денеб.

Това обаче не означава, че на Кеплер-22b не може да има живот, фактите сами говорят, че там поне има условия за това. Или поне е имало преди 620 години, тъй като светлината от тази звездна система идва за такова време до нас.