0

П редложиха брак на българския Кен. Илиян Илиев получил най-романтичното обяснение в любов на върха на Айфеловата кула в Париж, научи „Телеграф“ от самия него.  

Моделът и актьор признава, че ще помни този миг цял живот. Заминал с половинката си за Франция, пристигнали късно вечерта, а хотелът им бил в близост до френската забележителност. “Нямах търпение да отида дотам, но имаше ремонт и се бях примирил, че няма да мога да се кача”, разказва Илиян.

На следващия ден предстояла голямата изненада. Оказало се, че половинката на модела има предварително закупени ВИП билети, които ги качили директно на върха на кулата. “Бях се обърнал към Париж и тогава зад гърба ми чух как ми казва да се обърна. Когато го направих, видях, че приятелят ми е паднал на колене и държи пръстен в ръка”, развълнувано споделя моделът. 

Тържество

Сватба няма да има - причината е, че в България не са разрешени еднополовите бракове. “За първи път си позволявам да говоря за половинката ми пред медии. Причината е, че никога не съм искал да се набивам в очите на хората със сексуалната ми ориентация. Но аз съм това, което съм. Двамата с него искаме да се оженим, защото това ни дава права пред закона, а не за да го налагаме  на обществото като модел“, обяснява той. Все пак ще си направят сватбено тържество пред най-близките. Двамата обичат да почиват на каравана, така че си представят и “сватбата “ да бъде на брега на морето на някой къмпинг. 

Единственото, за което много съжалява Илиян, е, че майка му няма да може да присъства на церемонията. Той губи най-скъпия човек на сърцето си само преди няколко месеца. “Всичко ми липсва от нея. Това е болка, с която се свиква да живееш, но не изчезва никога”, споделя той и не скрива сълзите си. Майка му от много време очаквала този момент и се радвала, че синът й е намерил спътник в живота си. Илиян признава, че е обвързан от 9 години, а предложението било най-естественото продължение на нещата. Самият той е имал страхотен пример за взаимност и разбирателство в семейството си и мечтае за такова. “Имал съм такива родители. Не помня майка ми и баща ми да са се карали или за нещо да са спорели. Благодарен съм, че съм имал такова семейство. Трудно е с една дума да кажа какво съм научил от тях, защото не е едно нещо. Но най-важното е, че ме научиха да съм добър. Да обичам хората, природата и животните“, обяснява той.

Като дете прекарва най-ранните си години в родното място на баща му – Трън. Там свиква с близостта на природата и до днес обича да прекарва време на село. Все повече седи и на вилата си. „Има пространство, пред нас се отваря страхотна гледка, полета със слънчогледи, небе, страшно зареждащо е“, споделя той. 

Сцена 

Илиян губи баща си преди 10 години. Именно той е човекът, който го запалва по театъра. Никога няма да забрави как когато е само на 4, баща му го води в Трън на представление на Пернишкия театър. “Тогава се появи и моето желание да бъда актьор”, споделя той. Никога не е искал да бъде нещо друго освен да стане театрален актьор. Моделството се появява в живота му именно покрай тази негова мечта. “Дойдоха в училище, когато бях на 10-11 години от една агенция. Търсиха модели деца. Много ме харесаха. Свързаха се с родителите ми. Те ми разрешиха. В детските ми представи пътят към сцената минаваше през моделството. Поне така показваха в американските филми. Е оказа се, че България не е Холивуд. Но не съжалявам за нищо”, разказва той.

Крал  

Постиженията на Илиян в модата са не е едно и две. Зад гърба си има много титли и отличия от различни конкурси за красота. Работи като модел в Япония. Изгрява на корица на някои от най-престижните списания. Японско издание го нарежда в класацията за модел с най- симетрично лице. А други световни медии му дават определението Кен“.

Не се обиждам, като ме наричат така, но не ми е приятно да ме сравняват с пластмасова кукла, аз имам идентичност”, обяснява моделът.  В гимназията записва школа по актьорско майсторство на Веселина Костадинова. Казва, че научил много там за театъра и живота. След училище пътя му минава през висш театрален колеж - „Любен Гройс“. Спомня си, че още в първи курс по време на откриването на учебната година го забелязва Лидия Абаджиева. Така той заедно с няколко свой състуденти попада на сцената на нейно представление в театър „София“, където играе роля три години. 

Влиза в ролята на Алекс във уеб сериала „Следвай ме“, което му носи награда „Любим актьор“- категория „уеб сериал“.

Музика

Зад гърба си Илиян има записани няколко песни. В една от тях дори oсмива образа на Кен. „Много хора си мислят, че съм решиш да пея от днес за утре, но истината е, че от самото ми раждане съм отраснал с музика. Баба ми беше народна певица“, споделя той. Ковид спира развитието му в тази област, но, както самият той казва, само временно, защото в подходящия момент ще се завърне с нова песен. 

Рисува портрети върху лицата на хората 

От известно време Илиян работи като професионален гримьор. Казва, че това му носи страхотно удоволствие, освен това му действа и като терапия. „От малък обичам да рисувам. Първоначално бях самоук, после минах няколко курса“, разказва актьорът. Харесва да рисува портрети и натюрморти. Сега рисува портрети върху лицата на хората и вади от тях най- красивите им черти. 

Обича да готви мусака 

Вкъщи Илиян разтоварва с готвене. Половинката му харесва българска традиционна кухня и затова той се е специализирал в мусаката и манджа с картофи и месо. Самият той залага на салатите. Традиционалист е и в това отношение и често прави шопска салата. Когато реши да експериментира в кухнята, залита към Азия. Обожава индийска храна, макар и да не е ходил в Индия, много често посещава такива ресторанти, а после взаимства от рецептите и ги прави вкъщи.