0

А ко е вярно, че любовта на един мъж минава през стомаха, то крал Чарлз III не се нуждае от много. Не му трябва екип от готвачи, въпреки че разполага с такъв, за да го направи щастлив. Основната съставка, а и път към сърцето му е... сиренето.

ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯТ: Чарлз ІІІ сяда официално на престола (ВИДЕО)

Любимата манджа на крал Чарлз е бърканица със сирене и яйца. Без претенции за плейтване и висш пилотаж. За рецептата са ви необходимо 1 яйце, повечко спанак – стотина листа, 5-6 броя чери доматчета, 3-4 листенца босилек, 80 мл сметана, 3-4 парчета бекон, малко меко сирене и супена лъжица настъргано твърдо сирене (пропорциите се променят според размера на стомаха и апетита).

Вземете тава за печене и я намажете обилно с масло или зехтин. На дъното сложете спанака, чери доматите нарежете на няколко части и разпределете върху листата. Отгоре поръсете с натрошено меко сирене, а след това с настъргано твърдо сирене. Добавете листата босилек, наредете бекона около краищата, оформяйки страни от него. Разбийте внимателно яйцето и залейте сместа. Добавете сметаната и печете на 180 градуса за 10 минути. Охладете и сервирайте.

„Той обича сирене“, казва Камила в шоу предаване. Любящата съпруга добавя. „Той е голям почитател на сиренето и всичко свързано със сиренето, то го прави щастлив.“ И добавя, че Чарлз също така не може да устои на „яйцата, поставени върху легло от зеленчуци“.

Камила поклаща глава: „Да, той би харесал това. Със сигурност ще видите усмивката му“. От обиколките по света се вижда, че не пропускат да опитат специалитетите, а друго нещо, което кара Чарлз да се усмихва широко, е халба бира. Що се отнася до това какво не трябва да се сервира на кралската трапеза, Камила не може да не отбележи: „Мразя да казвам това, но - чесънът. Чесънът е: Не, не и не!“

Двойката редовно се наслаждава на сладкиши и местни деликатеси, докато обикаля или посещава благотворителни организации, на които са покровители. Въпреки това и двамата поддържат фигурите си и никога не прекаляват с лакомствата.

Британците са нация с уникални кулинарни традиции. Въпреки че някои от вкусовите комбинации, на които се радват в Англия, може да изглеждат странни за нас, има и рецепти, които са универсални.

Традиционната английска кухня е проста и лесна. Но съвременните жители на Мъгливия Албион все повече предпочитат да купуват полуготови продукти или храна за вкъщи. Британците имат не по-малко симпатии към бързото хранене от американците, поради което често страдат от наднормено тегло.

Но сред жителите на Англия има хора, които се грижат за здравето си и внимателно подбират ежедневната си диета, по-специално членовете на кралското семейство. Всеки от тях има своя собствена обожавана рецепта, а понякога ястията са поразителни в своята простота и в същото време елегантност.

Палачинки

Тази стара рецепта за палачинки пленява самия Айзенхауер, когато той и съпругата му са на гости на покойната британска кралица Елизабет II. За нея ще ви трябва:

- брашно - 4 чаши;

- пудра захар - 4 с.л. л.;

- мляко - 2 чаши;

- яйца - 2 броя;

- бакпулвер;

- крем извара - 3 ч.л.;

- пречистено краве масло гхи - 2 ч.л

Смесете сухите съставки в една купа и разбъркайте добре с лъжица или бъркалка. Сега последователно добавете мляко, яйца, разтопено масло и разбийте тестото старателно след всеки компонент. Поставете палачинките в горещ тиган и изпържете без олио от двете страни, докато покафенеят. Сервирайте с крем от извара.

Чътни

С тази любима нейна рецепта Кейт Мидълтън успява да впечатли кралица Елизабет II една Коледа. Чътни е сладък и в същото време пикантен сос, който включва зеленчуци и горски плодове. Необходими съставки за готвене:

- тиквички - 1,8-2 кг;

- лук - 4 броя;

- ябълки - 3 броя;

- стафиди и фурми - по 225 г;

- малцов оцет - 0,6 л;

- кафява захар - 0,9 кг;

- сол - 1 ч.л.;

- смлян джинджифил и подправки - 2 с.л. л.

Подгответе медна тава, в каквато обикновено се прави сладко. Обелете тиквичките, лука и ябълките, нарежете ги на парчета и ги поставете в съда. Добавете останалите съставки. Сварете сместа и гответе 1,5-2 часа: сосът трябва да се сгъсти. Потопете торбичка с подправките в тавата по време на готвене. Изсипете горещия сос в буркани за дългосрочно съхранение или сервирайте, когато се охлади.

Бананов хляб

С това ястие Меган Маркъл спечелва сърцето на принц Хари. За да направите кралски бананов хляб, вземете:

- банани - 2 броя;

- брашно - 150 г;

- яйца - 2 броя;

- масло - 150 г;

- пудра захар - 100 g;

- бакпулвер - 1 ч.л.;

- джинджифил - 70 г;

- шоколадов чипс - 50 гр.

Разбийте маслото и пудрата до получаване на хомогенна смес. Въведете яйцата и, като разбърквате, постепенно добавете брашното. Намачкайте бананите с вилица, настържете обеления джинджифил и прибавете към останалите съставки. Накрая добавете шоколада и бакпулвера. Пече се във форма на 180 градуса за половин час.

Пудинг

Принцеса Даяна също имаше своето любимо ястие - пудинг, за чието приготвяне ще ви трябва:

- филийки бял хляб - 12 броя;

- масло - 120 г;

- жълтъци - 9 броя;

- захар - 170 г;

- ванилия - 1 шушулка;

- мляко - 150 мл;

- мазна сметана - 0,4 л;

- бели стафиди и филиран бадем - по 100 г;

- амарето или коантро - 4 с.л. л.;

- захар и пудра захар - по 1 ч.л.

Измитите стафиди се заливат с вряща вода и се накисват за 5 минути. След това ги накиснете в Ammaretto или Cointreau за 12 часа. След като стафидите омекнат, започнете да правите пудинга. Отделете трохите от кората. Жълтъците се смесват със захарта и се разбиват добре до побеляване. Изсипете млякото и сметаната при ванилията, оставете да заври и веднага отстранете от огъня. Сложете обелената шушулка ванилия и изсипете яйчената смес в охладеното мляко.

Намажете формата и хляба, с изключение на 3 парчета, с масло. Останалото нарежете и сложете на дъното. Отгоре поръсете стафидите и наредете отново нарязания на триъгълници намазан с масло хляб. Добавете яйчената смес и оставете ястието да попие.

Пригответе съд за водна баня, поставете тава за печене в него и го изпратете във фурната за половин час при температура 180 градуса. Извадете пудинга и поръсете захар отгоре. За да го карамелизирате, изпратете го обратно във фурната, като включите режима на скара за 5-7 минути. Поръсете готовото ястие с прах и бадемови ядки.