0

17-годишният Кристиан Близнашки, ученик по ветеринарна медицина, стана шампион на републиканско първенство по скоростен риболов на пъстърва с изкуствени примамки (Троут Ареа). Това съобщиха от Българската федерация по риболовни спортове. Последният трети кръг се проведе на пъстървовата арена „Къпиново“.

Спорът за шампионската титла в индивидуалното класиране вървеше до последната секунда на втория манш в неделя. Към трофея се бяха устремили двама тийнейджъри, лидери в генералното класиране - Близнашки от отбора на „Туич Фишинг“ и 18-годишният Боян Ярков от „Фишинг Зоун“. За да бъде всичко още по-драматично, двамата се паднаха на жребия да играят в един и същи сектор в заключителния втори манш.

Разликата между двамата в генералното класиране се стопи само до една точка, след като Ярков спечели с 2:0 пъстърви прекия двубой срещу Близнашки. Напрежението се нажежи до червено, но въпреки това младежите ловиха хладнокръвно до края на състезанието. Кристиян Близнашки, ученик в 11-и клас на Професионалната гимназия по ветеринарна медицина „Св. Георги Победоносец“, успя да грабне титлата буквално в последните минути, когато извади три бързи пъстърви и спечели последния си мач с 4:1, при това след като губеше първоначално в резултата.

Класиране

Станил Йотов, който бе съдия, заяви: „Днес бях съдия на най-вълнуващото състезание по спортен риболов, което съм гледал. Надпреварата мина през главозамайващи обрати и се реши в последните 5 минути на шампионата. Поздрави на шампиона Крис и на вицешампиона Боян, бяха великолепни. Освен тях двамата в националния отбор за световното в Литва се класира и 16-годишният Любомир Проданов. Когато от първите петима в националния шампионат има трима тийнейджъри, това показва, че развиваме добра школа с обещаващи таланти. През октомври ги повеждаме за Вилнюс с надежди да се класират в тройката. Успех, момчета!”.

Трети индивидуално завърши Люси Дремалов от „Фишинг Зоун“, а зад него четвърти стана 16-годишният Любомир Проданов от същия отбор. Топ 10 в класирането допълниха Стефан Йорданов от „МФ Такъл“, Красимир Антонов от „Туич Фишинг“, Венислав Радомирски от „Риболовен свят“, Стоян Николов и Калоян Якимов от „МФ Такъл“ и Тодор Костадинов от „Фиш 24“. Така в националния отбор на България се класираха трима тийнейджъри, те ще бъдат в състава за световното първенство през октомври в Литва. Спонсор на националите за втора година поред, както и на републиканското първенство е „Фишинг Зоун“.

Надпревара

В отборната надпревара шампионската титла за втора поредна година стана притежание на „Фишинг Зоун“, чийто капитан Петър Лаков беше подготвил отлично състезателите. На второ място завършиха състезателите на „Туич Фишинг“ с капитана им Красимир Антонов. „Туичърите“ измъкнаха сребърните медали само с една точка разлика срещу третия „МФ Такъл“, които водеха класирането през сезона, но в крайна сметка завършиха трети - това също е добър атестат за работата на техния капитан Стефан Йорданов.

Отборно в третия кръг победители станаха „Фишинг Зоун“, следвани от „Туич Фишинг“ и „Хераклес“. На първите три места индивидуално завършиха Боян Ярков от „Фишинг Зоун“, Красимир Антонов от „Туич Фишинг“ и Люси Дремалов от „Фишинг Зоун“.

Интерес

Към скоростния риболов на пъстърва интересът се оказа много висок - през този сезон участие в националния шампионат взеха 11 отбора срещу шест при дебюта на тази дисциплина у нас през миналата година. За трите кръга състезателите уловиха общо 6584 пъстърви. Значителна част от участниците бяха на възраст под 25 години, в това число и доста юноши. Всички те получиха отлични условия за състезания от домакините от пъстървовата арена „Къпиново“, където по-късно тази пролет ще се проведе и международен турнир в същата дисциплина.

Родопчаните първи в Хърватска

29-ото световно първенство по улов на пъстърва с жива стръв се проведе в Хърватска на река Сутла в Кумровец - родното място на Йосип Броз Тито. България бе представена от отбор, в който бяха включени републиканският ни шампион Христо Пейков от КСР Девин, съотборниците му Виктор Банкатев и Атанас Гаралиев, Георги Гетов от КРС Михалково и Любомир Бояджиев от Родопа 2002. Рънър - Стойчо Стоев, делегат на Българската федерация по риболовни спортове - Станил Йотов. В оспорвана борба българите станаха трети на Световното първенство по риболов на пъстърва в Хърватска.