0

Д оматената диета е един от най-нискокалоричните, ефективни и достъпни начини да влезете във форма.

Но преди да се подложите на нея, е важно да знаете какви са не само ползите, но и противопоказанията й. Доматената диета се появява в Япония и поради своята ефективност много бързо придобива популярност в целия свят. Само за 3 дни можете да се отървете от 4 килограма, а ако я продължите цяла седмица, ще свалите 10 кг, пише jenata.blitz.bg.

Правила

Тайната на ефекта от този хранителен режим се крие в доматения сок. Полезните вещества в него ускоряват процеса на изгаряне на мазнини. Освен това съдържат ненаситени мастни киселини, които допълнително помагат да се отървете от излишните килограми. Има няколко ключови правила за доматената диета, които ще я направят ефективна.

Консумират се само пресни домати. Диетата се основава на пресни домати, а не на пържени или консервирани. При печене те ще загубят полезните си свойства и витамини. Ако не обичате да ядете зеленчуците сурови, можете да ги сварите на слаб огън.

Мийте зъбите си след всяко хранене. Доматите съдържат агресивни киселини, които влияят отрицателно на емайла. Затова е изключително важно да миете зъбите си веднага след всяко хранене.

Странични ефекти

Важно: Преди да започнете да отслабвате с доматената диета, проверете стриктно противопоказанията и дали вие попадате в тази забранена зона. Доматената диета не трябва да се прави от хора със следните заболявания и симптоми: с бъбречно заболяване, страдащи от рефлукс, с нарушения на храносмилателния тракт и хронични заболявания. Този хранителен режим не се препоръчва също за деца, юноши, бременни и кърмещи жени.

Диетолози предупреждават, че макар и рядко, е възможно диетата да предизвика нежелани странични ефекти - главоболие, образуване на камъни в бъбреците, сухота около устата, повишена сърдечна честота, диария, стомашни болки и гастрит. Ако противопоказанията не важат за вас и сте решили да изпробвате японската диета, ви предлагаме примерно меню за 5 дни.