0

Н аградата за цялостно творчество на името на Георги Калоянчев тази година се присъжда на режисьора Теди Москов, стана ясно, след като Сатиричен театър „Алеко Константинов“ обяви номинациите си за тазгодишните награди „Златен Кукерикон“. Събитието е с дата 7 април. 

Роля

Освен специалната награда, която ще получи Москов, посмъртно с приз ще отличат и режисьора Борислав Чакринов, който напусна този свят наскоро. Наградата е извънредна и се присъжда за значим принос в развитието на Сливенския драматичен театър, Театър „София“, Сатиричния театър, Народния театър, за създаването на Малък градски театър „Зад канала“ и дългогодишното успешно ръководене на Бургаския драматичен театър. 

В номинациите за най-добра мъжка комедийна роля попадат Калин Врачански за превъплъщенията му като Бепо и Тито Мерели в постановката „Комедия за тенори“. Редом с него са номинирани Михаил Милчев и Васил Витанов.

Конкуренция

За най-добра женска комедийна роля ще се борят  Илина Михайлова, Каталин Старейшинска и Светлана Бонин. „Целуни ме, Кейт“, „Монолози за вагината“ и „Онзи, другият Ню Йорк“ са номинирани в категорията за най-добър комедиен спектакъл. „Златен Кукерикон 2024“ за режисура ще си оспорват Николай Гундеров за постановката „Специалист по гафове“ от Франсис Вебер в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово, Петринел Гочев с „Гимнастика за бременни“ от Здрава Каменова в ДКТ – Враца, и Стоян Радев с „Монолози за вагината“. 

В категория „Млада надежда“ ще се съревновават Елица Костова и Павел Емилов за авторския им спектакъл „Първият дневник“ по текстове на Марк Твен в Сити Марк арт център, Пепа Николова за ролята на Елена в „Летните оси ни хапят даже през ноември“ от Иван Вирипаев с режисьор Павло Гатилов в ДТ „Адриана Будевска“ – Бургас, и Ростислав Панков за изявите му в „Крали Марко – последната балканска легенда“.