0

Н епълнолетният бияч, който буквално взриви България с бруталните си нападения над деца в Русе, е започнал поразиите си с кражба на 3000 лв. 17-годишният Джан ги свил от свои роднини.

Той беше задържан в сряда, след като пребито от него момче подаде жалба в полицията. В социалните мрежи бе разпространен шокиращ клип как 17-годишният насилник принуждава една от жертвите си да му целува краката в тоалетната на русенско заведение.

Близките

„Телеграф“ научи, че още преди години той е откраднал 3000 лева от дома си и на близките му станало ясно, че ще си имат проблеми с него. Момчето е изпратено за оказване на помощ в Кризисния център за деца в град Алфатар, Силистренско. Престоят там е шест месеца, с малчуганите работят психолози и педагози, които се стараят да им покажат кое е добро и кое - лошо. Джан не е останал в центъра половин година, защото майка му дошла да го прибере обратно в Русе.

В Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ в крайдунавския град не съобщават за някакви големи конфликти или агресивни прояви в час или по време на тренировки.

Дребно

„Откакто е в училището, е имал дребни поведенчески прояви, които треньорките му са успявали да овладеят. Бил е по-невъздържан към преподаватели, които са му правели някаква забележка. В такива случаи сме викали майка му, втория му баща, реагирали сме. Не ми е правело впечатление да е бил неадекватен“, коментира пред „Телеграф“ заместник-директорът на Спортното училище Еленка Симеонова.

Джан е от 5-и клас в училището и според запознати е бил надежда в спорта. Смятат, че с последните си агресивни прояви е провалил бъдещето си или поне, че ще му е много трудно да изгради добро. Тренирал е кану-каяк, дори бил подготвян с още едно момче за европейско първенство. Миналата учебна година бил в индивидуална форма на обучение, но от септември отново започнал да посещава присъствено часовете. В училището знаят, че преди няколко години е бил осиновен от втория си баща. Джан имал и природен брат.

Треньорката му по кану-каяк до 2021 г. Ева Пашева е шокирана от видяното в разпространения в социалните мрежи видеозапис. „От година и половина не работя с момчето, всъщност оттогава, когато майката е дошла в училище и е казала, че семейството има финансови проблеми и се налага Джан да работи.

Бедност

По нейна молба той премина в индивидуална форма на обучение през учебната 2020/2021 година. Факт е, че е от трудно семейство. Даже се говори, че е откраднал тези 3000 лева за отмъщение, защото вкъщи обръщали по-голямо внимание на природеното му братче. Купил с тях тротинетки за деца от квартала. Емоционално е момчето, но такава груба агресия не съм виждала от него, докато му бях треньор. Не знам на какво го е научила после улицата. В продължение на 32 години съм треньор и работя само с момчета, ние не отглеждаме престъпници. Аз имам принцип, че лоши деца няма, има лоши семейства и лоша среда“, сподели пред репортер на вестника Ева Пашева.

Както „Телеграф“ писа, на 27 октомври младеж от Русе подаде жалба в полицията за извършен ден по-рано побой над него, придружен с грабеж на часовник и изнудване да заложи мобилния си телефон в заложна къща. Вследствие на побоя потърпевшият получил фрактура и травми и решил да не си мълчи, а да дири справедливост. Той се познавал с насилника си и съобщил името му, като дал също информация, че знае и за други жертви, които не са подавали сигнали в полицията. Така работещите по случая се свързали с пострадалото в тоалетната на русенското заведение момче - Иво Б. То обяснило какво е станало, а причината за побоя според него била, че преди е имал близки отношения с момиче, а това не се нравело на Джан. Разпитано е и трето момче, което също е било нападнато от бияча без някакъв особен повод.

След като клипът се разпространи в социалните мрежи, насилникът поднесе извинение за действията си в профила си във Фейсбук.

Прошка

„Относно клипа, който беше публикуван с мое участие, моля за прошка потърпевшия. Разкайвам се за простотията, която направих в момент на гняв, което не ме оневинява. Съжалявам за постъпката си, разочаровах много хора, още веднъж се извинявам на Иво, на хората около него за психическите травми, които съм нанесъл. Иво, съжалявам за всичко“, пише Джан.

Той бе задържан в сряда за 72 часа. Прокуратурата ще поиска да му бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. По думите на окръжния прокурор Георги Георгиев, който даде брифинг, тази най-тежка мярка се налага на непълнолетни лица в изключителни случаи, а извършените деяния могат да бъдат квалифицирани като такива. За тях законът предвижда наказание лишаване от свобода, глоба и конфискация на имущество. Тъй като Джан е непълнолетен, глоба и конфискация не може да се приложи.

Спортното училище

 Спортното училище

Изключват го от олимпийското звено

Джан е изключен от олимпийското звено заради тежестта на противообществените му прояви, реши на вчерашното си заседание педагогическият съвет на Спортното училище „Майор Атанас Узунов“.

„Най-тежката санкция, която законът ни дава възможност да наложим, е да премине от дневна в самостоятелна форма на обучение. Това е наказание, освен в случаите, когато родителят иска детето му да учи в самостоятелна форма. Да го изключим? Нямаме това право, разбирате ли?“, коментира Ева Пашева.

Джан е изключен от олимпийското звено заради уронване на престижа на спортните клубове и Спортното училище.

„Предприемат се мерки с цел превенция на противообществените прояви да се изнесат лекции и беседи от Комисията за борба с противообществените прояви към Община Русе и Детска педагогическа стая към Второ районно управление по паралелки“, се казва още в решението на педагогическия съвет.

Младежи се събраха да протестират пред блока, в който живее биячът.

 Младежи се събраха да протестират пред блока, в който живее биячът.