0

Л овно-рибарското сдружение във Велико Търново бе домакин на вълнуващия финал в дисциплината „Спортинг“ за Купата на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България“. Събитието се проведе в старопрестолната столица в чест на 140 години организирано ловно движение в България – съобщава www.slrb.bg. Финалът събра 60-те най-добри стрелци, класирани от четири зонални турнира, които преминаха през стриктна селекция сред над 120 000 ловци в страната. Това гарантира високото ниво и силната конкуренция във финалната надпревара. Стрелбата се проведе по схема, избрана от самите състезатели.

Позиции

Преди началото на състезанието и преди да станат ясни стартовите номера, се определи, че стрелците с номера 5, 10, 15 и 20 ще изберат по една позиция и пет панички, което добави допълнителен елемент на изненада и невъзможност за научаване на схемата в аванс. Голямо предизвикателство за състезателите се оказа паничката, изстрелвана от машина, качена на височина 30 метра, която бе стреляна от втора и трета позиции. Слънчевото време също допринесе повече от половината състезатели да я пропуснат.

Живко Джавгов от ЛРС-Варна отново бе над всички и с 22 точни попадения защити титлата си от състезанието през 2023 г. Престрелка между 3-ма състезатели с 21 точни изстрела реши кой да се качи на почетната стълбичка. След като Пламен Тотин от ЛРС-Монтана отпадна в първата престрелка, Иван Геранов от ЛРС-Гоце Делчев и Дариел Уайт от ЛРС-Благоевград влязоха в съревнование за второто място. Нервите на Геранов се оказаха по-здрави и той се окичи със сребърен медал, а британецът Уайт трябваше да се задоволи с бронза.

Отбори

В отборната надпревара шампиони са представителите на ЛРС-Варна (57 точни попадения) в състав Живко Джавгов, Николай Георгиев и Иван Иванов, втори са ЛРС-Монтана (54 точни попадения) в състав Пламен Тотин, Бисер Димитров и Красимир Дамянов, а трети се нареди отборът на ЛРС-Казанлък (52 точни попадения) в състав Иван Танев, Кольо Дочев и Красимир Кръстев.

На томбола след състезанието участниците разиграха полуавтоматична гладкоцевна пушка, термален монуколяр и други ловни аксесоари. Специализирани фирми наградиха победителите – например с примамка за хищници за първо място, комплект свирки за примамване на хищник за второ място и комплект мюрета на гургулица за трето място, пълни комплекти от ловни костюми за първите трима в класирането, GPS за кучета и др.

Награди

Националната организация награди отборните първенци с ловни птици (по избор): 100 птици за първо място, 70 птици за второ и 50 птици за трето място, както и абонаменти за списание „Лов и риболов“ за 2025 г. за победителите от първо до шесто място в индивидуалното класиране. Особено внимание бе обърнато на единадесетгодишния Адам Истанбули, който впечатли всички със своите умения. Той получи уникална купа, грамота, абонамент и аксесоар за ловна стрелба като специална награда за своето представяне.

Събитието бе истинско тържество на ловния спорт и пример за високи постижения, упорит труд и отдаденост. ЛРС-Велико Търново със своите исторически корени и традиции бе перфектният домакин на този забележителен финал, който ще остане в спомените на всички участници и зрители за дълго време. По време на събитието бе почетена и паметта на дългогодишния ловен деятел на ЛРС-Видин Илия Георгиев. Наградите на призьорите връчи председателят на ЛРС-Велико Търново Димитър Йорданов.