1

П равилото лятно е време е – отиваш в магазина и си купуваш какъвто сладолед има. Но в тези горещини някой може и да прояви желание да приготви у дома сладолед. Няма нищо по-добро от това сам да си го направиш, а идеите за това намираме на receptite.com.

Млечен

Необходими продукти:

  • 1 л прясно мляко
  • 6 яйца
  • 200 г пудра захар
  • 1 с.л. захар
  • 4 с.л. брашно
  • 1 ванилия
  • 1 ч.л. кафе (какао)

Начин на приготвяне:

Млякото се налива в тенджера и се слага на котлона да се загрее (да не е много горещо). Разделят се жълтъците от белтъците. Жълтъците се разбиват с 200 г захар в купа, докато по-голямата част от захарта се стопи, прибавят се 4 с.л. брашно и ванилията и се доразбива сместа. Добавя се постепенно и загрятото мляко, като биенето продължава. Разбитата смес се връща в тенджерата и на слаб огън, при непрестанно бъркане, се доварява, докато се получи крем, който се оставя да изстине напълно. Когато кремът изстине, се разбиват белтъците на сняг с 1 с.л. захар и много внимателно (за да не спаднат), лъжица по лъжица, се добавят към крема, като се бърка с дървена лъжица само в една посока, докато се получи еднородна пухкава смес. В малка купичка се отделя част от сместа и към нея се добавя 1 ч.л. кафе или какао, разбърква се и се връща към основната смес, която вече е в подходящ за замразяване съд, разбърква се леко, за да се получи мозаечен ефект, и се слага във фризера да замръзне. Може по желание да се оцвети с готварски бои и да се сложат различни аромати на различните цветове.

Страчатела

Необходими продукти:

  • 500 мл пълномаслено прясно мляко
  • 3 яйца
  • 100 г пудра захар
  • 100 г захар
  • 2 прахчета или 1 шушулка ванилия
  • 500 мл пълномаслена течна сметана
  • 150-200 г натурален шоколад

Начин на приготвяне:

Разбийте много добре яйцата със 100 г пудра захар и течната ванилия. Ако използвате шушулка, я остържете и я сложете в загряното прясно мляко. По желание след това го прецедете, за да премахнете топченцата ванилия. Половината от прясното мляко налейте към яйцата на тънка струйка при непрекъснато разбиване с миксер. След това яйчената смес налейте в останалото прясно мляко и пак разбивайте. Сложете съда на слаб котлон да се вари за няколко минути, бъркайте и след това оставете напълно да изстине.
Разбийте течната сметана със захарта на пухкав сняг и внимателно я смесете с яйчената смес, като разбивате пак с миксер. Прехвърлете сместа в подходящ съд за замразяване и сложете в камерата за 3 часа. През интервал от време на 3-4 пъти вадете сладоледа и го разбивайте с миксер. По този начин се избягва образуването на кристали. При последното разбиване добавете и ситно натрошения черен шоколад. Върнете в камерата да се замрази докрай. Поднесете домашния сладолед Страчатела на топки и по желание гарниран с шоколадов топинг.

Като на шеф Манчев

Необходими продукти:

  • 500 мл сладкарска сметана
  • 6 яйца
  • 100 г кристална захар

Начин на приготвяне:

Яйцата се делят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват със захарта на пухкав крем. Сметаната се разбива отделно на твърд крем и се обединяват, като се бърка с дървена или силиконова шпатула. Накрая се разбиват белтъците на твърд сняг. Прибавят се внимателно и на малки дози към сметановата смес, отново посредством дървена или силиконова шпатула. Сладоледът се подправя според желанието и вкуса. Важно е сосовете, които се добавят, да бъдат абсолютно охладени - в противен случай ще се осъществи необратимият процес на топене на сметаната. От тази доза излязоха три кутии сладолед, събиращи 400 г.

Плодов

Необходими продукти:

  • 3 банана
  • 3 бр. узряло манго или праскови или заменете с една ч.ч. ягоди, горски плодове, малини
  • 1 ч.ч. гъсто кисело мляко (може и цедено)

Начин на приготвяне:

Нарежете бананите на парченца и ги сложете в пластмасова кутия. Обелете мангото (аз използвах праскови) и също го нарежете на малки кубчета и сложете в пластмасова кутия. Сложете кутиите във фризера и замразете плодовете. След като са добре замразени, извадете ги и ги сложете в подходящ за пасиране съд, добавете киселото мляко и пасирайте на хомогенна смес (ако имате блендер, използвайте него за пасирането). След това изсипете сместа в подходящ съд и сложете във фризера да замръзне. Сервирайте с подходящи плодове в горещите следобеди.

Шоколадово семифредо

Необходими продукти:

  • 125 мл прясно мляко
  • 100 г захар
  • 3 жълтъка
  • 250 г заквасена сметана
  • 200 г шоколад
  • 220 г обикновени бисквити
  • 30 мл ром или коняк

Начин на приготвяне:

В малка тенджера се слага млякото. Жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се към млякото. Слага се на среден огън и преди да започне да ври, се дърпа от котлона. Шоколадът се разтопява на водна баня и се добавя към млечната смес. Оставя се да изстине до стайна температура. След това се добавя леко разбитата сметана. Бисквитите се натрошават и се напръскват с алкохола. Изсипват се в крема. Във форма с размери 23 х 8 см се слага найлоново фолио, като трябва да покрива и стените на съда. Разпределя се сместа, като накрая бисквитите леко се притискат, за да не стърчат над повърхността. Покрива се с краищата на фолиото и се слага във фризера за 4-5 часа. Изважда се от формата и се реже на филии.

Ледено парфе

Необходими продукти:

  • 200 г шоколад (тублерон)
  • 2 яйца
  • 300 мл сметана
  • 3 с.л. захар
  • 2 с.л. пудра захар

Начин на приготвяне:

Шоколадът се разтопява на водна баня и се охлажда леко. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и към тях се добавя разтопеният шоколад. Разбива се на крем. Белтъците се разбиват с 2 с.л. захар на сняг. Сметаната се разбива с 1 с.л. захар на твърд крем. Постепенно се смесват трите смеси и се разбърква внимателно. В купи се поставя найлоново фолио и се изсипва парфето. Замразява се. Сервира се с топинг по избор.

Белтъчен с ягоди

Необходими продукти:

  • 6 белтъци
  • 350 г ягоди
  • 6 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Разбиваме белтъците. Когато са вече на пяна, добавяме захарта, лъжица по лъжица, и разбиваме отново. След като се подсигурим, че не са останали кристалчета от захарта, добавяме и ягодите. Разбиваме до каквато степен искаме. Може да оставим ягодите и на по-големи парчета - личен избор. Накрая разпределяме в чаши и оставяме за около 2-3 часа във фризер. Към ароматния и уникално вкусен сос прибавяме печени и смлени лешници. Соса го охлаждаме добре.

Със сушени кайсии и ядки

Необходими продукти:

  • 200 г микс от сурови бадеми, лешници и орехи
  • 100 г захар
  • 100 г сушени кайсии
  • 50 г смокини от сладко
  • 200 мл течна сладкарска сметана
  • 100 г стафиди
  • карамелов топинг (сос)

Начин на приготвяне:

Миксът от ядки се изпича във фурна. Захарта се карамелизира с малко вода, разстила се върху лист алуминиево фолио да се втвърди и се начуква на прах в хаванче. Счукват се и изпечените ядки. Сушените кайсии и отцедените смокини се нарязват на кубчета. Сметаната се разбива с миксер до гъста пяна и се смесва с подготвените продукти, разбърква се и се излива в кексова форма. Замразява се във фризер. Порциите се заливат с карамелов топинг.