0

“Хората ще се учудят на всички хубави неща, казани за теб, но на лошите веднага ще повярват”, написа Антъни Иванов часове преди федерацията по плуване да спре правата му за 3 години.

Войната между доскорошната звезда на националния отбор и БФПС избухна преди две години, а в последните месеци поведението на Антъни буквално излезе от контрол и той засипа с обидни квалификации и обвинения не само президента на федерацията Георги Аврамчев, но също треньори и колеги. По думите на Иванов конфликтът се е зародил още през 2016-а, когато той тъкмо започваше да жъне големите успехи, с които пренаписа историята на този спорт у нас.

Летящ старт

Талантът от Велико Търново проби до 7 финала на големи първенства и се превърна в предводител на цяло ново поколение, което успя да върне плуването на картата на елитния български спорт. През 2016-а Антъни спечели сребро на 200 м бътерфлай от европейското за младежи в Унгария и подобри над 30 национални рекорда, а на следващата година стана трети в света при юношите в Индианаполис (първият българин с медал от шампионат на планетата) и 8-и при мъжете на 200 м бътерфлай в Будапеща. През 2019-а вече като студент в американския университет „Вирджиния Тех“ той записа 9-о място на 200 м бътерфлай на световното в Корея и финишира 7-и във финала на европейското в малък басейн. На европейското през 2021-ва едва 7 стотни не стигнаха на Иванов за бронз в коронната му дисциплина и той се нареди 4-ти с нов национален рекорд от 1:54.50 сек.

При дебюта си на олимпийски игри в Токио Антъни завърши далеч от своите възможности - 20-и на 200 м бътерфлай (на 2 секунди от собствения си рекорд) и 29-и на 100 м бътерфлай. Все пак сезон 2021 завърши успешно за него с шесто място на световното в малък басейн в Абу Даби.

В атака

Именно през пролетта на въпросната година асът ни за първи път се изправи открито срещу ръководството на федерацията. Тогава той застана на страната на Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов, които изгоряха за 4 г., след като дадоха положителни проби за анаболния стероид станозолол по време на извънсъстезателен тест в края на февруари.

Антъни обеща повече да не стъпи на лагер на националния отбор с това треньорско ръководство, защото се страхува да не му дадат нещо точно преди олимпиадата. „Ясно е, че ще ме накажат, но по-добре да не взимам заплата 3-4 месеца, отколкото да рискувам за Токио“, обясни Иванов, а относно чашките с препарати, давани на състезателите, уточни: „От 2018-а се готвя в Америка, но тези чашки са от по-рано. Винаги съм ги изхвърлял в кошчето, не знаеш какво има вътре“.

Антъни си позволи да атакува и съотборниците си в националния Йосиф Миладинов и Калоян Лефтеров, нападайки ги, че си мълчат и се крият на лагера в „Дианабад“, вместо да вземат отношение по допинг скандала. "Кой се крие, смешник?! Вече прекаляваш с тези твои изказвания. Ако имаш нещо към нас или към мен, ще чакам, като си дойдеш, да ми го кажеш в очите“, отвърна му във Фейсбук Миладинов.

Допинг

Година по-късно самият Антъни се оказа в окото на допинг буря. През май стана ясно, че състезателните му права са временно спрени, защото в рамките на една календарна година не е бил открит три пъти за даване на проба на посоченото от него местонахождение. На 10 октомври той бе наказан за 2 г., което означаваше край на надеждите за игрите в Париж 2024. Впоследствие Антъни и адвокатът му Георги Градев обжалваха пред Спортния арбитраж (CAS) в Лозана, а на 23 юни 2023-а от БОК обявиха, че Арбитражът е потвърдил санкцията. След броени дни се оказа, че всъщност от CAS не са изпратили мотивите за решението, с което потвърждават санкцията, и Антъни бе допуснат до държавното първенство в София.

В течение на шампионата Иванов не спря с крайните изказвания като „Без мен българското плуване умира“ и „Легнах, наспах се, дойдох и ги бих. И това ще се случва още доста години напред. И да съм наказан - пак ще съм най-добрият и пак няма кой да ме спре“.

Пари

Въпреки неясната ситуация с допинг наказанието Антъни отказа да подпише предложения му от федерацията договор за 2023-та срещу 2000 лева месечна заплата, защото според екипа му „продавачка в супермаркет взимала повече“. От федерацията отвърнаха на удара, оповестявайки, че между 2019 и 2022 г. той е получил средства в размер на 227 650 лв. Също така по предложение на БФПС националният ни рекордьор е взел $30 000 стипендия от БОК.

На пресконференцията, на която бяха изнесени въпросните цифри, президентът Георги Аврамчев увери, че не воюва със състезателя. „Последната ми среща с него беше през декември на световното в малък басейн в Мелбърн. Беше много ентусиазиран след постижението на щафетата (осма на 4 по 200 м св. стил). Не е споменал, че не е доволен или каквото и да било. Изведнъж започнаха да излизат негови постове в социални мрежи. Потърсих го, не вдигна. Учудвам се, че се стигна дотам да си говорим чрез медиите или някакви адвокати“, заяви Аврамчев. Той управлява плуването от 2010 г. и през април беше избран за нов 5-годишен мандат въпреки опозицията, зад която застана и Антъни.

Чашата преля

В течение на лятото Иванов съвсем се развихри с критиките към федерация и съотборници във Фейсбук, като по време на държавното дори заплаши, че няма повече да плува за България. „Разконцентрираха ме всички спекулации, но като гледам, тези горе са по-разконцентрирани, защото пият от обяд. Те се подиграват с цялото българско плуване, не само с мен. Знаете ли колко деца отказаха по този начин? Ако нещата не се променят, трябва да търся развитие на друго място. Не може цял живот да се занимавам с едни и същи глупости", отсече 24-годишният Антъни.

По повод цялостното му поведение Аврамчев каза на среща с медиите на 20 септември, че на „крива ракета и космосът й пречи“. Това отприщи поток от гневни постове и видеоклипове от страна на Иванов, който нарече президента на федерацията „г-н олигофрен“, „г-н никой“, „чичко с наднормено тегло“ и го обвини, че носи „часовник за 100 бона“. „И се разхождаш по басейна и се правиш на гъзар с откраднати пари“, изхвърли се още Антъни, завършвайки тирадата си с ругатни и закани.

Той обясни, че не искал да използва такъв език, но чашата преляла. В същото време се учуди в подкаст по bTV за следното: „В интернет, като напишеш „Антъни Иванов“, излизат само и единствено скандалите. Няма да излезе, че съм първият медалист за България на световно първенство. Може би някъде на 28-ата страница, но никой няма да отвори нея“.

След гласуваното единодушно от Управителния съвет наказание адвокатът на Антъни се закани да съди федерацията, чиито действия били незаконни. В последната си публикация Иванов пусна снимка от басейна и бе категоричен: „Няма нужда да се опитвате да ме търсите за интервюта, предавания на живо и т. н. Нямам желание да се занимавам с тази “държава в държавата”, нито пък с 4-тата власт. Омръзна ми да ми бъде опетнявано и уронвано името, защото казвам нещата право в очите. Търсете 13-те членове на УС, които са гласували единодушно, ако не ги е срам да говорят пред камера. Това не значи, че ще се откажа.”

И се зарече да се бори за правдата и доброто на своя спорт, без да се отказва от крайните си методи.

Обиди новата звезда и стария си треньор

В разгара на разправиите на Антъни с федерацията изгря звездата на 18-годишния Петър Мицин, който за два месеца донесе 7 медала от европейски и световни първенства, а венецът на постиженията му бе световният рекорд за юноши на 400 м св. стил. Тийнейджърът от Велинград тренира в Сандански при бившия треньор на Иванов - Николай Вакареев.

По време на държавното Антъни се оплака, че е получил заплахи преди старта на 200 м бътерфлай, където остана втори след Мицин. След състезанието Антъни бе призован да се яви на извънредна допинг проверка и реагира гневно заедно с Градев.

Двамата твърдят, че не е бил теглен жребий, а името на състезателя е умишлено посочено като част от войната срещу него. „Влязох в историята, след като станах първият “наказан” състезател, извикан на допинг проба - възмути се Антъни. - Поздравления и за Петър Мицин и треньора му Николай Вакареев, които решиха да се раздадат на 1 дисциплина, която беше днескашното 200 м бътерфлай, преди която аз лично бях предупреден от даден човек, че ако не си затворя устата, най-малкото ще е наказанието от 2 години. Представете си как се чувствах на старта след такова нещо, при положение че имам семейство и две по-малки сестри, както и приятелка“.

Съмнения

Впоследствие Антъни намекна, че Мицин е постигнал своите резултати през 2023 г. с помощта на забранени субстанции и затова треньорите му го задържали да не отива да учи зад океана. Освен това нарече Петър „момчето на Аврамчев“ и изригна във Фейсбук: „Защо не го пратихте на световно за мъже? Защото щеше да стане найсти. На 18 години аз лично имах финал на световно за мъже, и то индивидуален! Затова ви се вдигна и бюджетът след въпросната 2017 година“.

В друго свое изказване обаче Иванов застана на обратната позиция, твърдейки, че карат Пепи да постига резултати прекалено рано за възрастта му: „Фармацевтично са много грамотни. За мен няма нужда от тези неща, до които те прибягват. И Пепи може да ги постигне без, и Йосиф може без, и аз съм го правил без цял живот. Още по-забавното е, че си мислят, че понеже имаме вече друг плувец на дневен ред нещата ще се потулят, аз ще млъкна, те ще си карат работата и т.н., но защо да мълча?“.

Колкото до Вакареев, той се разочарова от Антъни още при раздялата им в началото на 2021 г. “На мен ми стана изключително обидно от неговото отношение - призна тогава специалистът. - Той няма право на такова отношение към мен, аз съм в треньорския екип на националия отбор, чиито оставки иска той. С него разговаряхме за последно на 20 януари. На 29 януари разбрах, че сменя клуба си и отива в ПСК “Черно море”, тъй като ще получава повече пари от тях и ще се води на подготовка при баща си (Антон Иванов - б. р.). Той дори не ми се обади, за да се разберем като мъже - да ми каже, че повече не иска да работи с мен. Цялото това нещо се случва с адвокати, пълномощници. Антъни дойде при мен преди три години - не съм го търсил аз, той дойде при мен. С бившата си треньорка (Роза Георгиева - б.р.) постъпи по същия начин, както сега с мен. Колежката от Велико Търново го тренира от 6-годишен и с нея на 17 Антъни взе сребърен медал от европейско за юноши“.

По повод последните нападки на Антъни бившият му треньор и Мицин запазиха мълчание.

С красивата Дария се изтриха в Инстаграм

Връзката между плувеца и тенисистката Дария Радулова е в криза, ако съдим по профилите на двамата в Инстаграм. 20-годишната красавица изтри всичките си общи снимки с Антъни, с когото започна отношения през 2021 г. Иванов пък премахна всички свои фотографии от Инстаграм и е активен само във Фейсбук.

Родената в Стара Загора Радулова прекрати професионалната си кариера заради травма на коляното, а през 2025-а трябва да завърши бизнес мениджмънт в университета на Вирджиния, чийто възпитаник е Иванов. Държавната ни шампионка не спира да трупа победи като първа ракета на сингъл и двойки на „Вирджиния Тех“, чийто отбор е част от първа дивизия на колежанското първенство.