0

Б ира и рокендрол край печката – така можем да обобщим някои летни рецепти. Бирата е за пиене, а рокът е за настроение. Макар, че в този случай са подходящи и вина, предимно бели вина, то светлото пиво си остава основното за прокарване на тези ястия, забелязани в gotvetesmen.com.

Дроб сарма в палачинка

Продукти:

За палачинките:

3 яйца

1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко

200 г брашно

1 щипка сода бикарбонат

2 с. л. олио

За плънката:

250-300 г гъби

1/4 ч. ч. олио

1-2 глави кромид

1 ч. ч. ориз

сол на вкус

2 скилидки чесън

1 ч. л. червен пипер

по 1/2 връзка копър и магданоз (може и по-малко)

1 кубче гъбен бульон в 250 мл топла вода

1 с.л. масло

За заливката:

2 яйца

1 ч. ч. прясно мляко

сол на вкус

Приготвяне:

От яйцата, млякото и брашното, разбъркано със содата, пригответе гъста като боза каша. От нея в голям тиган със загрятото олио изпържете 7-8 палачинки. За плънката почистете гъбите, нарежете ги на ситно и ги изпържете заедно със ситно нарязания кромид в загрятото олио. Прибавете ориза, налейте 2,5 ч. ч. вода, поръсете със сол и оставете да ври на тих огън. Щом се попие цялата течност, свалете плънката от огъня и я подправете с червения пипер и ситно нарязаните копър и магданоз. Във всяка палачинка сложете по малко от готовата плънка и свийте като сарма. Наредете ги в леко намаслена тавичка, залейте с топъл гъбен бульон и разтопено масло и сложете да се пекат в умерена фурна. Разбийте яйцата в млякото, посолете и щом сармите се зачервят, ги полейте със заливката. Върнете тавичката във фурната, колкото заливката да се стегне и дроб-сърмата да се зачерви.

Задушено телешко с мащерка

Продукти:

3 скилидки чесън

1 с.л. сол

2 с.л. лимонов сок

3 с.л. зехтин

400 г телешко месо

2 средно големи глави кромид

3 с.л. олио

8-9 пресни картофа

1 щипка червен пипер

3-4 стръка прясна мащерка

3-4 клонки сушена чубрица

Приготвяне:

Скълцайте чесъна в хаванче заедно с малко сол. Добавете лимоновия сок и зехтина. Нарежете телешкото на малки хапки. Залейте го с маринатата от счукан чесън, лимонов сок и зехтин и оставете така да престои 15 минути. Отделно нарежете на ситно кромида и го запържете в олиото. Добавете маринованото телешко и заедно с кромида го пържете още 15 минути. Добавете предварително нарязаните на кубчета картофи и овкусете с червен пипер, мащерка и чубрица. Така приготвеното ястие оставете да се задушава около час и половина на слаб огън.

Крилца с пепси, кокос и соев сос

Продукти:

1 кг пилешки крилца

250 мл кокосово мляко

50 мл соев сос

250 мл пепси кола

черен пипер

индийско орехче

червен пипер

Приготвяне:

Крилцата се измиват, изчистват (може да ги нарежете, ние ги обичаме цели), обтриват се с подправките и се поставят в маринатата. Хубаво е да престоят поне 2 часа. След това се слагат заедно с нея в печката, задушават се под фолио. След първите 20 минути фолиото се маха, отлива се останалият сос, слага се парченце масло на всяко и се допичат на вентилатор до зачервяване.

Кюфтета със зеле и ориз

Продукти:

3 яйца

200 мл течна готварска сметана

200 г извара

300 г ситно нарязано зеле

100 г сварен ориз

80 г брашно

1 средна глава кромид лук

1 с. л. мед

сол

смлян черен пипер

50 г краве масло за пържене

или 50 мл олио

Приготвяне:

Ако е много течна изварата, се изстисква с помощта на марля. Яйцата се разбиват със сметаната. Прибавят се пресятото брашно, оризът, изварата, ситно нарязаното зеле, ситно нарязаният лук, медът. Посолява се и се подправя на вкус. Сместа се разбърква добре. Маслото се разтопява в тигана. С помощта на лъжица кюфтетата се поставят в сгорещен тиган. Пържат се на среден огън (около 2-3 кюфтета за 24 см тиган). Готовите кюфтета със зеле и ориз се поднасят със заквасена сметана или със сладко от боровинки. От тази рецепта се получават около 30 броя кюфтета. Прекрасна гарнитура към месо или основно блюдо, както и за вегетарианци.