Б ира и рокендрол край печката – така можем да обобщим някои летни рецепти. Бирата е за пиене, а рокът е за настроение. Макар, че в този случай са подходящи и вина, предимно бели вина, то светлото пиво си остава основното за прокарване на тези ястия, забелязани в gotvetesmen.com.
Дроб сарма в палачинка
Продукти:
За палачинките:
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
200 г брашно
1 щипка сода бикарбонат
2 с. л. олио
За плънката:
250-300 г гъби
1/4 ч. ч. олио
1-2 глави кромид
1 ч. ч. ориз
сол на вкус
2 скилидки чесън
1 ч. л. червен пипер
по 1/2 връзка копър и магданоз (може и по-малко)
1 кубче гъбен бульон в 250 мл топла вода
1 с.л. масло
За заливката:
2 яйца
1 ч. ч. прясно мляко
сол на вкус
Приготвяне:
От яйцата, млякото и брашното, разбъркано със содата, пригответе гъста като боза каша. От нея в голям тиган със загрятото олио изпържете 7-8 палачинки. За плънката почистете гъбите, нарежете ги на ситно и ги изпържете заедно със ситно нарязания кромид в загрятото олио. Прибавете ориза, налейте 2,5 ч. ч. вода, поръсете със сол и оставете да ври на тих огън. Щом се попие цялата течност, свалете плънката от огъня и я подправете с червения пипер и ситно нарязаните копър и магданоз. Във всяка палачинка сложете по малко от готовата плънка и свийте като сарма. Наредете ги в леко намаслена тавичка, залейте с топъл гъбен бульон и разтопено масло и сложете да се пекат в умерена фурна. Разбийте яйцата в млякото, посолете и щом сармите се зачервят, ги полейте със заливката. Върнете тавичката във фурната, колкото заливката да се стегне и дроб-сърмата да се зачерви.
Задушено телешко с мащерка
Продукти:
3 скилидки чесън
1 с.л. сол
2 с.л. лимонов сок
3 с.л. зехтин
400 г телешко месо
2 средно големи глави кромид
3 с.л. олио
8-9 пресни картофа
1 щипка червен пипер
3-4 стръка прясна мащерка
3-4 клонки сушена чубрица
Приготвяне:
Скълцайте чесъна в хаванче заедно с малко сол. Добавете лимоновия сок и зехтина. Нарежете телешкото на малки хапки. Залейте го с маринатата от счукан чесън, лимонов сок и зехтин и оставете така да престои 15 минути. Отделно нарежете на ситно кромида и го запържете в олиото. Добавете маринованото телешко и заедно с кромида го пържете още 15 минути. Добавете предварително нарязаните на кубчета картофи и овкусете с червен пипер, мащерка и чубрица. Така приготвеното ястие оставете да се задушава около час и половина на слаб огън.
Крилца с пепси, кокос и соев сос
Продукти:
1 кг пилешки крилца
250 мл кокосово мляко
50 мл соев сос
250 мл пепси кола
черен пипер
индийско орехче
червен пипер
Приготвяне:
Крилцата се измиват, изчистват (може да ги нарежете, ние ги обичаме цели), обтриват се с подправките и се поставят в маринатата. Хубаво е да престоят поне 2 часа. След това се слагат заедно с нея в печката, задушават се под фолио. След първите 20 минути фолиото се маха, отлива се останалият сос, слага се парченце масло на всяко и се допичат на вентилатор до зачервяване.
Кюфтета със зеле и ориз
Продукти:
3 яйца
200 мл течна готварска сметана
200 г извара
300 г ситно нарязано зеле
100 г сварен ориз
80 г брашно
1 средна глава кромид лук
1 с. л. мед
сол
смлян черен пипер
50 г краве масло за пържене
или 50 мл олио
Приготвяне:
Ако е много течна изварата, се изстисква с помощта на марля. Яйцата се разбиват със сметаната. Прибавят се пресятото брашно, оризът, изварата, ситно нарязаното зеле, ситно нарязаният лук, медът. Посолява се и се подправя на вкус. Сместа се разбърква добре. Маслото се разтопява в тигана. С помощта на лъжица кюфтетата се поставят в сгорещен тиган. Пържат се на среден огън (около 2-3 кюфтета за 24 см тиган). Готовите кюфтета със зеле и ориз се поднасят със заквасена сметана или със сладко от боровинки. От тази рецепта се получават около 30 броя кюфтета. Прекрасна гарнитура към месо или основно блюдо, както и за вегетарианци.