С пагетите са италианска класика, а т.нар. пияни са един от вариантите на това забележително наследство. Всъщност терминът „спагети“ се появява за пръв път едва през 1824 г. в произведението на поета и драматург Антонио Вивиани „Неаполитанските макарони“. Произходът на думата е от „връв“.
Смята се, че начинът им на правене идва в Италия, именно в южните й части, в края на средните векове с развитието на търговията с арабските пътешественици и връзките със Северна Африка.
Иначе са се появили 2000 години преди новата ера в Китай, пренесени са от арабските търговци в Азия, после в Африка, Сицилия и Южна Италия.
Ето една идея от gotvetesmen.com.
Пияни спагети
Продукти:
1 пакет (450 г) спагети
4 с.л. (1/4 ч.ч.) зехтин
3-4 филета аншоа
2 скилидки чесън
500 мл (2 ч.ч.) червено вино
60-80 г настърган пармезан
1 връзка магданоз
1 ч.л. червен пипер (на люспи)
сол
Приготвяне:
Спагетите се сваряват в кипяща подсолена вода за 7-8 минути. Отцеждат се. В голям тиган се сгорещява мазнината. Прибавят се ситно нарязаните чесън и аншоа, а също и червеният пипер. Пържат се 2-3 минути. Прибавят се спагетите и всичко се разбърква добре. Сипва се червеното вино. Пияните спагети се готвят, докато се редуцира виното.
Поръсват се с пармезан и ситно нарязан магданоз. Пияните спагети се свалят от котлона и се поднасят веднага.