0

Г угелхупф или още кугелхупф е традиционен кекс – най-често със стафиди, популярен в немскоезичния свят. Там обикновено се пече в издължени кексови форми, наподобяващи шапките гугла, но в по-ново време това не е задължително. Ето вариант на Лора и Стоян от „Бон Апети“, приспособен за българския вкус. Още на bonapeti.bg.

Гугелхупф кекс

Продукти:

300 г брашно + още за поръсване
70 г краве масло със стайна температура + още за намазване
70 г сушени сини сливи
50 г белени бадеми
40 г захар
140 мл прясно мляко
50 мл коняк
1 яйце
2 ч.л. суха мая
1 ч.л. сол
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

В купата на кухненски робот се смесват брашното, захарта, маята и солта. Добавят се яйцето и 120 мл прясно мляко. Разбива се с приставката за тесто около 5–6 минути на средна скорост. На части се добавя маслото, като се бърка още около 5 минути, докато сместа го поеме. Тестото се прехвърля в чиста купа и се прибира в хладилник да втаса – най-добре за една нощ.

Сушените сливи се накисват в коняка. Форма за кекс с дупка в средата с диаметър 22 см се маже с масло и се поръсва с брашно. Във всяка вдлъбнатина на формата се слага по един бадем.

Сливите се отцеждат, накълцват се и внимателно се размесват с тестото. С набрашнени или намазнени ръце се оформя топка. В средата с пръсти се прави дупка. Леко се разтегля, за да се получи нещо като голям геврек. Прехвърля се във формата и се оставя в хладилник, да удвои обема си. Намазва се с останалото прясно мляко.

Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор. Кексът се поднася, поръсен с пудра захар.