К ремове, парфета и желета са особено подходящи в по-студените дни и месеци, макар да са десерт през цялата година. Идеи за тях видяхме на receptite.com.
Крем карамел
Необходими продукти:
- 500 г захар
 - 6 яйца
 - 1 л прясно мляко
 - 2 праха ванилия
 
Начин на приготвяне:
Карамелизират се 200 г захар. Останалите продукти се разбиват и се изсипват в горещата карамелизирана захар. Разбърква се леко и се пече на водна баня за около 35-40 минути. Изстудява се във водната баня и се яде студено.
Леко брюле
Необходими продукти:
- 600 мл прясно мляко
 - 1 ч.ч. течна сметана
 - 7 с.л. с връх захар
 - 4 жълтъка
 - ванилия
 
Начин на приготвяне:
Сложете млякото и захарта на котлона, докато захарта се разтопи. После разбийте жълтъците и добавете течната сметана, разбъркайте ги, след което ги добавете постепенно при млякото. Сложете есенция ванилия и разбъркайте. Топлата смес се налива в огнеупорни купички и се пече на водна баня в умерена фурна, докато кремът получи леко кафеникава коричка отгоре. Поднася се охладен, като може да се гарнира по желание.
Парфе
Необходими продукти:
- 1 пудинг ванилия на прах от пакетче
 - 500 мл прясно мляко или колкото е нужно според указанията на опаковката
 - 100 г бял шоколад
 - 100 г натурален шоколад
 - 10 г масло
 
Начин на приготвяне:
Приготвяме пудинга според указанията. Добавяме маслото и бъркаме до разтопяването му. Делим пудинга на две, като в едната половина слагаме белия, а в другата натуралния шоколад. Бъркаме до разтопяването на шоколада. Наливаме пудинга в желаните форми, като го редуваме. Сервираме парфето студено.
Желиран сладкиш в бутилка
Необходими продукти:
- 350 г извара
 - 100 г заквасена сметана
 - 20 г желатин + 70 мл хладка вода
 - 60-70 г мед или 50 г захар
 - 1-2 г ванилин
 - 200 г смес от печени ядки по избор
 - 300 г микс от сушени или захаросани плодове
 
Начин на приготвяне:
Желатинът се разтваря във водата и се оставя настрани. Изварата, сметаната, медът (захарта) и ванилията се пасират. Добавя се разтвореният желатин, а след това и смесените ядки и плодове. Всичко се разбърква добре. Сипва се в предварително приготвена пластмасова бутилка, на която е изрязана горната част. Вместимостта й трябва приблизително да е 1100-1200 мл. Разтръсква се добре, за да излезе излишният въздух, и се покрива с домакинско фолио. Прибира се в хладилника за минимум 6 часа. Когато стегне, се изважда, маха се фолиото, с нож се прави малък разрез на пластмасата по диагонал и бутилката се обелва. Десертът се нарязва на филии и се поднася.
Фалшив бит каймак
Необходими продукти за 1 порция:
- 1 ч.ч. вода (или прясно мляко)
 - 1/3 ч.ч. захар
 - 2 с.л. грис
 - 1 ванилия
 - плодов сироп или плодове
 
Начин на приготвяне:
В емайлиран съд се възварява водата със захарта. Прибавя се грисът и се бърка на слаб огън, докато омекне. Снема се от огъня, добавя се ванилията и за да не хване кора, се бърка непрекъснато, докато изстине. Разбива се с тел за яйца 15-20 минути (или с миксер), докато се превърне в гъста бяла пяна. Оставя се да поотлежи, така става по-хубав. Поднася се в чаши, полят с плодов сироп, или върху плодове (ягоди, малини, къпини, кайсии), предварително стояли в захар.
Амарето
Необходими продукти:
- 3 жълтъци
 - 3 с.л. захар
 - 250 г сирене маскарпоне
 - 3 с.л. ликьор амарето
 - 150 г бисквити амарети
 
Начин на приготвяне:
Жълтъците се разбиват на пухкав крем със захарта (до пълно разтваряне на захарта). Добавя се ликьорът и най-накрая - сиренето. Разбърква се внимателно. На дъното на стъклена купа се нареждат ред бисквити, половината от крема, отново бисквити, остатъкът от крема и отгоре се украсява с останалите бисквити. Сервира се охладен.
Червени бонбони
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сок от червен плод
 - 30 г желатин
 - 2 с.л. мед
 - 1 ванилия
 
Начин на приготвяне:
Сокът се сипва в касерола, добавя се желатинът. След като набъбне, се загрява леко на котлона, докато се разтопи. След това се маха от котлона, добавя се медът, разбърква се и се добавя ванилията. Сместа се излива в малки силиконови форми или в по-голяма тавичка. Оставя се в хладилника за няколко часа. След това се изваждат формичките или се нарязва с нож, ако е в тавичка. Съхраняват се в хладилник до 2 седмици.
Шоколадова панакота
Необходими продукти:
- 500 г течна сметана
 - 1 ч.ч. прясно мляко
 - 150 г шоколад
 - 150 г пудра захар
 - 15 г желатин
 
Начин на приготвяне:
Прясното мляко се загрява със захарта. Отделно се загрява сметаната и вътре се разтапя натрошения шоколад. Желатинът се разтваря за да набъбне. Бърка се, докато шоколадът напълно се разтопи, и се долива подсладеното прясно мляко. Прибавя се желатинът, като не трябва да завира, а само да се разтопи. Слага се в подходяща форма и се оставя да стегне за няколко часа в хладилник.



















