0

„Не ставаш, ти наистина нямаш сценично излъчване“, чува този актьор, получавайки поредния отказ, но продължава да преследва мечтата си. Многократно е наричан бездарен и е съветван да си намери друга професия.

Името на този актьор е Дъстин Хофман и днес той е изиграл повече от 60 роли и всяка от тях е въплъщение на най-високо умение и уникален талант. Преди дни стана на 87, но продължава да е все така упорит и неуморим. И все така обичан и харесван.

На 8 август 1939 г. в семейството на Лилиан Голд и Хари Хофман се ражда второ дете. Семейството живее в Лос Анджелис. Лилиан е пианистка, а Хари първо работи като майстор на реквизита в едно от филмовите студия в Холивуд, но след това става агент по продажбите на мебели и е доста успешен в това.

И Лилиан, и Хари са потомци на еврейски имигранти, но се смятат за американци. Момчетата чували идиш само от баба си, която го говорела на майка им, когато искала да каже нещо, което не е предназначено за детските уши. Не получили нито религиозно, нито традиционно еврейско възпитание; родителите им ги отгледали като свободни граждани на Америка, които са свободни да правят своя избор.

Желание

По-малкият син е кръстен Дъстин, а по-големият му брат е първенец в класа и мечтае да стане политик. И родителите, и братът се присмиват на мечтите на Дъстин за сцената. Той обаче учи зле, срамежлив е и страда от дислексия.

За да накара Дъстин да разбере, че външният му вид не е подходящ за сцената, баща му го записва в училище за начинаещи актьори, където е признат от учителите за необещаващ и скоро е изключен.

Майката на натъжения Дъстин го убеждава да се занимава с музика. В продължение на една година той редовно посещава часове по музика, но не издържа, отпада и през 1959 г. отива в Ню Йорк.

Възходът на Дъстин Хофман към славата в Холивуд е легендарен. В Ню Йорк младежът успява да се запише в клас по актьорско майсторство при Лий Страсбърг от четвъртия опит и след като завършва обучението си, започва да се подлага на множество прослушвания и кастинги в студия, но няколко години не успява да получи нито едно роля. За да плати наема за стаята си, той работи като сервитьор, машинописец в печатница, демонстратор на продукти в универсален магазин, касиер, нощен барман и дори санитар в лудница.

Стил

През годините в Ню Йорк Дъстин успява да развие свой собствен стил: започва да носи кожени дънки, пуска косата си и си купува употребяван мотоциклет. През 1967 г. успява да получи място в малък театър. Дебютът на младия актьор е в постановката „Пътуването на петия кон“ и за тази роля той получава наградата Obie, която се присъжда ежегодно на актьори в театри извън Бродуей. Това е последвано от първата филмова роля.

Режисьорът Майкъл Никълс търси двадесетгодишен атлетичен блондин, който да изиграе ролята на Бенджамин Брадок в драмата му „Абсолвентът” (The Graduate). Предполага се, че главният герой, млад мъж на име Бен, който има връзка с много по-възрастна дама, ще бъде изигран във филма от Робърт Редфорд, който отговаря на типа. Но когато вижда ниския, почти трийсетгодишен Дъстин, Никълс осъзнава, че е намерил своя герой.

Ексцентричен и фин, притежаващ онзи рядък чар, който привлича вниманието на жени от всяка възраст, Дъстин изглежда невероятно секси на екрана. Ролята на зрялата дама, съблазнила сина на приятелите си Бен, е изиграна от Ан Банкрофт, а ролята на нейната дъщеря, в която Бен се влюбва, е изиграна от Катрин Рос.

В ерата на започващата сексуална революция филмът „Абсолвентът“ има желания ефект и славата пада върху Дъстин Хофман. За тази роля актьорът получава „Златен глобус“, британска BAFTA и е номиниран за главната награда на академията.

През следващите няколко години Хофман участва в няколко филма и всяка роля го извежда до върха на холивудския Олимп.

Дует

В прочувствената драма от 1969 г. "Джон и Мери" актьорът изиграва дует с Миа Фароу, разказвайки на публиката вечна история за това колко лесно е да пренебрегнеш съдбата си.

В социалната драма "Среднощен каубой" Дъстин играе бездомния измамник Енрико (Рацо) Ризо, болен от туберкулоза. Решил да стане мениджър на изключително наивния каубой Джо, изигран от Джон Войт, Рико го насърчава да предоставя сексуални услуги срещу пари.

Темата за ненужни хора, които се оказват на дъното на живота, повдигната във филма, е високо оценена от критиците, а зрителите са изумени от трансформацията на Дъстин, който реалистично кашля и накуцва, изобразявайки сакат.

Следващият успех на Дъстин е ролята му в драматичния уестърн "Малък голям човек", базиран на романа на Томас Бергер, който разказва за връзката между белите и индианците, за историята на живота и всички трудности, които Джак Краб трябва да преодолее. Историята е разказана от гледната точка на главния герой, 120-годишен мъж, в когото Дъстин трябва да се превъплъти. Партньори на актьора, който за пореден път изненада публиката с уникалната си дарба за трансформация в този филм, са Фей Дънауей, Ричард Мълиган и истинският индиански вожд Дан Джордж.

От 1971 до 1978 г. Дъстин Хофман, който вече е спечелил специално място сред филмовите звезди не с външния си вид, а с уменията си, играе във филми, всеки от които е включен в златния фонд на киното.

Оръжие

В трилъра "Сламени кучета" актьорът играе ролята на интелигентен човек, математик, принуден да защитава живота си с оръжие в ръцете си. Но след като убива един от местните хулигани, провокиран от твърде късата пола на приятелката си, Дейвид вече не може да спре и се превръща в звяр.

В историята на световното кино 1973 г. е отбелязана като годината на излизане на драмата „Пеперудата“. В този филм, прославящ победата на духа над обстоятелствата, Дъстин Хофман има шанса да играе с легендарния Стив Маккуин, за когото тази роля е една от последните му.

В биографичния филм „Лени” актьорът пресъздава образа на известния комик Лени Брус, който докарва публиката до истеричен смях с изпълненията си и почива при неизяснени обстоятелства. Работейки върху образа на култовия артист от 70-те години, Дъстин постига невероятна прилика с героя си.

В политическия трилър „Цялото президентско войнство“, базиран на разследването на скандала „Уотъргейт“, последван от оставката на президента Никсън, Дъстин играе ролята на журналиста Карл Бърнстейн, а Робърт Редфорд също участва във филма.

През 1979 г. дълбокият и трогателен филм „Крамър срещу Крамър“, в който актьорът играе в дует с Мерил Стрийп, затвърждава славата на Дъстин Хофман като най-добър актьор на десетилетието и му носи „Оскар“ и „Златен глобус“ за изпълнението му като баща, борещ се за правото да отгледа сина си. Във филма участват още Джейн Александър, Джордж Коу и Джъстин Хенри.

Грозна жена

В комедията "Тутси" от 1982 г. Дъстин играе актьор с лош късмет, който е принуден да се преоблича като жена, за да получи роля. Ситуацията се усложнява от влюбването на актьора в партньорката му, изиграна от Джесика Ланг. В комедията, която се харесва на публиката и печели много награди, участват Тери Гар, Бил Мъри и Джина Дейвис, която се появява на екран за първи път.

„Никога не съм предполагал, че ще се окажа толкова грозна жена“, шегува се актьорът след премиерата.

Ролята на Реймънд в драмата „Рейнман” от 1989 г. донася на Дъстин втория му „Оскар“. Неуспелият бизнесмен Чарли, изигран от Том Круз, научава, че баща му е оставил наследство на аутистичния Реймънд и го отвлича от психиатрична клиника. По време на пътуването Чарли научава тайни от миналото, което му помага да се сближи с брат си и да му помогне да започне да се ориентира в света. Изтънчената картина за себепознанието и величието на душата, която може да направи дори невъзможното, печели култов статус веднага след излизането си.

Сред ролите, изиграни от брилянтния актьор през следващите няколко години, една от най-забележителните е ролята на полковник Даниелс в катастрофалния трилър „Зараза“, в който актьорът участва в компанията на Рене Русо и Кевин Спейси, както и като ролята на Дани Снайдер в трилъра "Слийпърс", в който участват Брад Пит, Кевин Бейкън, Робърт де Ниро и Джейсън Патрик.

2000-те години дадоха на света няколко комедийни образа, въплътени от актьора в двете части на филма „Запознай ме с вашите“, в който Дъстин се присъединява към звездния екип на Робърт де Ниро, Барбра Стрейзънд, Бен Стилър и Блайт Данър, както и в комедийната драма Heart Hackers, в която играе с Изабел Юпер и Джуд Лоу.

В страховитата драма от 2006 г. "Парфюмът: Историята на един убиец" актьорът изиграва парижкия парфюмерист Балдини, който получава стотици формули за изискани аромати от своя странен слуга. В ролята на Жан-Батист Гренуй блесна британецът Бен Уишоу, а във филма участва и Алън Р. Икман.

Мелодраматичният филм "Последен шанс, Харви", издаден в края на 2008 г., разказва историята на късната любов на самотен композитор. Ролята на любовницата на Харви се играе от Ема Томпсън.

От 2010 до 2016 г. актьорът играе във филмите „Версията на Барни“, „Готвач на колела“, „Обущарят“ и „Наркотик“. В допълнение Дъстин даде гласа си на Шифу в поредицата анимационни филми „Кунг-фу панда” и на плъха Роскоро в „Легендата за Десперо”.

От много биографични статии, посветени на работата и личния живот на известния актьор, можете да разберете, че преди Дъстин Хофман да стане филмова звезда, той не е бил популярен сред момичетата. Това обаче не е така и самият актьор казва в интервю, че щом прочетял няколко реда от някое стихотворение и хванел момичето за ръка, тя веднага била готова да се омъжи за него.

Говори се, че Дъстин Хофман е имал хипнотичен ефект върху жените.

В потвърждение на това актьорите Робърт Дювал и Джийн Хекман, които са били съквартиранти на Дъстин, казват, че винаги са били изненадани от наистина хипнотичния ефект, който този нисък и неатлетичен човек е имал върху жените.

В ранните години на кариерата си Дъстин има връзки с певицата Бети Кели и модела и актриса Вера фон Лендорф, но и двата романа не продължават дълго.

Дъстин се жени за първи път през 1969 г. за танцьорката Ан Бърн, която вече има дъщеря от първия си брак. Година по-късно Ан ражда Джена, която става първото дете на актьора. Бракът продължава до 1980 г. и се разпада поради увлечението на актьора по друга жена.

Седмица след развода си с Ан той официализира брака си с Лиса Готсеген. Лиза е адвокат и успешен предприемач, двойката е заедно от 1980 г. Дъстин нарича този брак едно от основните си постижения. Лиза и Дъстин имат шест деца, едно от които е осиновено. Бракът им се смята за един от най-щастливите холивудски съюзи.

През 2016 г. Дъстин започва да работи върху роля в проекта "Медичи: Господарите на Флоренция", първият сезон на който беше успешно проведен в Америка и европейските страни. На следващата година актьорът играе ролята на художника Харолд, който е глава на екстравагантно еврейско семейство, в драмата "Историята на семейство Майеровиц". Във филма участват още Адам Сандлър, Ема Томпсън, Бен Стилър и Сигърни Уивър.

През април в Италия започнаха снимките на най-новия филм на британския режисьор Питър Грийнауей с участието на Дъстин Хофман и Хелън Хънт.

Снимките на все още неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си. Неуморимият Хофман беше обявен за изпълнител на главната роля в проекта миналата година, а наред с Хънт сред новите актьори са Джакомо Джаниоти, Джоно Дейвис и Лаура Моранте.