0

З а ловната слука на вече 86-годишния Йото Димов от с. Лисец, Ловешко, може да се каже, че е валидна поговорката „Крушката си има опашка“.

Става ловец през 1956 г. и през следващата още на първия заешки лов - тогава освен заек и лисици друго май не се биеше - излиза заедно с баща си.

Лисец е благодатно място за лов - половината землище е гора по баирите, другата половина - поле. Та в края на гората баща му го оставя до едно дърво, а той с кучето се отправя да обиколи - дано вдигне нещо. Младият ловец е целият внимание, пръстът е на спусъка на новата „Ижовка“, погледът му шари из трънака. И ето го първия заек - излиза от гората, спира се, преде с уши - проучва околността.

Зайци

Йото полека, както са го учили, вдига пушката, и в този момент забелязва втори заек да излиза от шумките и да се отправя към първия. Подсмихва се той и решава да го изчака - какъв късмет ще е да гръмне с един изстрел и двата! Само че изненадите продължават - от гората се измъква и трети заек, при това и той се отправя при двата и спира при тях. Повече да се бави няма смисъл, Йото се цели внимателно и дръпва спусъка, два от зайците падат, третият - ранен в заден крак - се опитва да се скрие в гората. Първо кучето, после и баща му притичват да видят какво е станало - рекорд си е това, два заека с един изстрел - радва се старият ловец. Но научил за третия заек, тръгва по кървавата диря и го намира в края на гората. Рекорд на рекордите!

Лакърдии

Мина се време, по нашия край се появиха и прасета и на 14 октомври 1973 г. Йото Димов с Васил Бечев, Денко Ганчев, Стоян Пенков са на лов в землището на Лисец. Тръгнал бай Йото да ги разставя по пусиите и като минават покрай онова дърво, където гръмнал зайците, им разказал случката - те се засмели недоверчиво, ловджийски лакърдии, това не може да бъде. Почнал ловът, гоначите пуснали кучетата и в един момент бай Йото чува как пращи сухата шума и гледа - право към него се е втурнала цяла сюрия прасета! Пристъпил иззад туфата и стрелял веднъж, те се стъписали, някои паднали, другите се пръснали назад и той не повторил, че можело гоначите да са наблизо, а и нали тогава беше така - един ловец, една бележка - едно прасе. Е, след малко и другите ловци се стекли при него, гледат и не вярват на очите си - три прасета по около 40 кила с един изстрел! Пушката - „Ижовка“ 12-и калибър, патрон - 12/0 - тогава бяха разрешени. И той им вика - за трите заека се съмнявахте - ето ви сега три прасета! „Та и ловешкият вестник „Заря на комунизма“ писа за тази слука тогава“, завършва разказа си Йото Димов.