0

Й оланта Делибозова-Йоли е сред най-харесваните и обичани кулинари. Признаваме, че и ние сме големи почитатели на предаванията й по 24Kitchen и често навестяваме нейния сайт Вкусно с Йоли (www.yoli-bg.com), неизчерпаем източник на идеи.

Авокадо чийзкейк с пушена сьомга

Необходими продукти:

За основата:

  • пълнозърнест или черен хляб

За крема:

  • 100 г авокадо
  • 100 г рикота
  • 200 г заквасена сметана
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. нарязан копър
  • сол
  • 1/4 ч.л. смлян бял пипер
  • 7 г желатин
  • 25 мл вода

Друго:

  • 150 г пушена сьомга
  • лимонов сок
  • копър за гарниране

Начин на приготвяне:

За крема смелете в блендер до гладка текстура авокадото, рикотата, сметаната, чесъна и копъра. Подправете със сол и бял пипер.

Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Прибавете го към крема и отново разбийте всичко.

Разсипете крема в малки силиконови форми. Върху него сложете по една тънка филийка хляб, предварително изрязана с размерите на формите. Замразете. Така приготвен, чийзкейкът може да се съхрани дълго време във фризер.

Извадете чийзкейка от формите. Сложете ги в персонални чинии с хляба надолу. Отгоре подредете сьомгата, полейте с малко лимонов сок и гарнирайте с копър.

Яйчен крем с червено цвекло

Необходими продукти:

  • 2 яйца
  • 50 мл прясно мляко
  • сол, черен пипер и индийско орехче на вкус
  • 1/2 малка глава лук
  • 100 г червено цвекло
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. масло
  • 1 ч.л. захар
  • 1 - 2 с.л. балсамов оцет
  • 80 г бяло сирене
  • прясна мащерка и див лук за гарниране

Начин на приготвяне:

Нарежете цвеклото на тънки пръчици, а лука на ситно. Запържете ги в двата вида мазнина за 2-3 минути. Цвеклото трябва да е хрупкаво, почти сурово. Добавете захарта и разбъркайте, докато се стопи и карамелизира. Овкусете със сол. Налейте постепенно оцета и опитайте, за да може добре да балансирате вкуса. Ако е нужно, добавете от захарта, солта или оцета. Оставете цвеклото да изстине.

Разбийте яйцата и млякото, докато добре се смесят. Най-добре е да направите това с вилица или бъркалка. Не ползвайте миксер, за да не се образуват много мехурчета в сместа. Подправете със сол, пипер и индийско орехче.

Намажете до половината четири малки стъклени бурканчета с масло. Разпределете в тях по равно яйчената смес. Сложете бурканчетата в тенджера и сипете в нея гореща вода. Водата трябва да стига до средата на бурканите. Гответе на умерен огън около 10-15 минути или докато яйцата се стегнат на крем. Добре е водата да не завира, само да е много гореща. Може да закриете отворите на бурканите с алуминиево фолио. Оставете крема да се охлади. Гарнирайте яйчения крем с цвекло и кубчета сирене. Накрая поръсете с мащерка и ситно нарязан зелен лук и сервирайте.

Мус от гъши дроб

Необходими продукти:

  • 150 г гъши дроб
  • сол, индийско орехче и бял пипер на вкус
  • течна сметана

За соса:

  • сок от 2 портокала
  • 20 г масло
  • 1 с.л. захар
  • 2 с.л. портокалов ликьор

Начин на приготвяне:

Запържете дроба в сух тиган с незалепващо покритие. Заедно с мазнината, която се е отделила, го сипете в купа и пасирайте с пасатор на гладък крем. Овкусете със сол, индийско орехче и бял пипер. Налейте толкова сметана, че да получите консистенция като по-гъсто тесто за палачинки. Налейте течната смес в чаши и приберете в хладилника. След 2-3 часа ще имате твърд пастет.

Сипете в малка тенджерка портокаловия сок и захарта и го редуцирайте наполовина. Добавете маслото и ликьора. Редуцирайте отново до 2/3. Охладете соса и го налейте върху пастета. Сервирайте с препечени филийки.

* Забележка: Муса може да приготвите и с черен телешки или свински дроб, както и с пилешки.

Маринована моцарела с козе сирене

Необходими продукти:

  • 125 г моцарела
  • 125 г меко козе сирене
  • сол и черен пипер на вкус
  • шепа листа пресен босилек
  • 2 с.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Накъсайте грубо моцарелата. В буркан наредете на пластове моцарела, козе сирене и листа босилек. Поръсвайте всеки пласт с малко сол, черен пипер и зехтин. Добре притиснете всичко, за да остане колкото се може по-малко въздух между пластовете. Само така ще се споят добре. Затворете буркана и го приберете в хладилника. Може да се консумира веднага, но ако престои няколко дни, става фантастично на вкус и консистенция. Сервирайте с препечени филийки.