0

Н ад 300 нелегални мигранти са заловени само за ден в рамките на спецоперацията срещу незаконната миграция.

Това съобщиха зам. главният прокурор Мария Павлова, главният секретар на МВР Петър Тодоров и шефовете на служби. Задържани са 15 трафиканти, образувани са 19 досъдебни производства. 

„Съвместните действия на МВР и прокуратурата, както и с партньорските служби за справянето с този проблем ще продължат“, каза Павлова. „Каналджиите стават все по-изобретателни и брутални, като излагат на риск живота и здравето на трафикираните“, коментира и директорът на Националната полиция гл. комисар Атанас Илков. 

Изобретателност

Като пример за това той посочи засечената в четвъртък в района на с. Чепинци цистерна за петролни продукти, пригодена за превозване на хора. При проверка в нея бяха открити 40 души, между които и деца. Установено е, че хората са превозвани в цистерната стотици километри. 

ПОРЕДЕН СЛУЧАЙ ЗА ДЕНЯ! Откриха мигранти в цистерна в Русе, сред тях има и деца

Болни

В петък сутринта на 177 км на магистрала „Тракия“ в област Стара Загора е спрян камион натъпкан със 76 афганистанци в  тежко здравословно състояние, 7 от тях се нуждаели от спешна медицинска помощ, 3-ма са настанени в болница. „Благодарение на действията на нашите колеги не се допусна смъртен случай“, каза гл. комисар Илков. Камионът е с българска регистрация и шофьор българин.

Банди

От началото на годината от ГДБОП са наблюдавани 59 организирани престъпни групи, занимаващи се с незаконна миграция с 259 участници, съобщи директорът на службата  гл. комисар Явор Серафимов. Той допълни, че за противодействие на незаконната миграция работят с международни партньори както от съседните ни страни, така и с Австрия и Естония. 

Този вид престъпление не се създава в България, а е мрежа, чието начало се намира дори на друг континент, казаха от МВР. Търси се контакт с останалите засегнати държави с помощта на Европол. Установени са 13 банди, извършващи незаконна миграция.