0

13 години са минали, откакто Хари Стайлс направи своя дебют като част от ултрапопулярната бой банда One Direction. Новата, изчерпателна и задълбочена биография „Хари Стайлс: Създаването на един модерен мъж“ от популярния британски биограф Шон Смит (издание на „Сиела“) се впуска в шеметно пътуване из кариерата и личния живот на световната суперзвезда.

Разказът за живота на Хари Стайлс не е поредната музикална история, включваща секс, наркотици и рокендрол. Той се връща назад във времето, когато един 16-годишен тийнейджър трябва да си вземе отпуска от работата си в малка пекарна в Холмс Чапъл, Чешир, за да се яви на прослушване за предаването X Factor. Никой не подозира, че това прослушване ще доведе до своеобразен културен и музикален феномен на своето време.

С популярните си хитове като Watermelon Sugar и As It Was Хари Стайлс е единственият британски изпълнител от мъжки пол, чиито първи два албума дебютират на първо място в САЩ; филмовата му кариера процъфтява с главните роли в касовите продукции „Дюнкерк“, „Не се тревожи, скъпа“ и „Моят полицай“. Той става първият мъж, който се появява самостоятелно на корицата на Vogue. Шон Смит пише и за широко обсъжданите любовни връзки на Хари с популярни имена в Холивуд като Тейлър Суифт, Кендъл Дженър, Кара Делевин и Оливия Уайлд.

Първата снимка на Хари с Тейлър Суифт прилича на кадър от романтична комедия. Разбира се, тя ще се нарича „Когато Хари срещна Тейлър“. Двамата изглеждат зашеметяващо, докато се разхождат из Сентръл парк, Ню Йорк, в един красив декемврийски следобед. Смеят се охотно, съвсем в синхрон, а тоалетите, които носят, за да се предпазят от студа, може да са фигурирали в каталог за дрехи. Неговата коса е прибрана под една от любимите му сини шапки. Тя носи пуловер с лисица и кафеникаво палто. Те са съвършената двойка и човек може да си представи как режисьорът се провиква: „Край. Приключихме. Хайде всички да отиваме в зоопарка“.

Неделната разходка из Сентръл парк е като съобщение в „Таймс“ – официално известяваш всички, че сте двойка. Снимките обикалят целия свят. Както често се случва с добре документираните романтични истории, Хари и Тейлър не са сами. Придружават ги стилистката на „Уан Дайрекшън“ Лу Тийсдейл, певецът Том Аткин и тяхната дъщеричка Лукс. Том е водещият вокалист на рок групата от Хъл „Падингтънс“.

В зоопарка Тейлър е гушнала Лукс, Хари стои до нея и заедно гледат тюлените, които шляпат във водата, докато истинските родители са извън кадъра и наблюдават отстрани.

Разходката в парка се случва само около седмица преди 23-тия рожден ден на Тейлър. Хари все още е на 18 и е звезда само от две години. Тейлър обаче разбира на какво напрежение е подложен един тийнейджър в музикалния бизнес. Тя издава първия си албум Taylor Swift, когато е на 16 и живее в Нашвил с родителите си.

Тя обаче родом не е от люлката на кънтри музиката. Израснала е в Рединг, щата Пенсилвания, където прекарва идилични лета във ваканционен дом до плажа в Ню Джърси. Родителите й се занимават с търговия, но насърчават високоинтелигентната си дъщеря да изразява себе си и да се отдаде на любимите си занимания – актьорска игра и пеене.

Идиличното й детство обаче е помрачено от тормоза, на който става жертва в училище, задето е различна. За разлика от Хари, тя никога не е била популярна сред съучениците си. Фактът, че Тейлър се чувства нещастна сред връстниците си, е една от причините майка й и баща й да се преместят в Нашвил. Освен това те искат да дадат възможност на безспорно талантливата си 14-годишна дъщеря да се отдаде на музикалните си амбиции.

Първият й албум я откроява като кънтри изпълнител и най-вече като автор на песни. Вторият, Fearless, й позволява да премине от кънтри към популярна музика. Печели наградата „Грами“ за „Албум на годината“ през 2010 г. Тогава е на 20 и е най-младият изпълнител, удостоен с наградата.

Интригуващо е – като се има предвид пътят, по който ще поеме Хари в бъдеще, – че тя също прави дебют в киното. Има второстепенна роля в романтична комедия и касов хит, наречен „Денят на влюбените“. Героинята й се нарича Фелисия Милър и е въвлечена във второстепенна сюжетна линия, която се върти около целувки с колегата й Тейлър Лаутнър, който постига статут на сърцеразбивач с ролята си на върколака Джейкъб Блек в поредицата „Здрач“.

Целувките им са толкова убедителни, че тя е номинирана в категорията за „Най-добра целувка“ на филмовите награди на MTV. Както може да се предвиди, двамата с Тейлър имат романтична връзка за месец-два и са известни като „Тейлър на 98 квадрат“, но скоро се разделят. Както, изглежда, винаги прави, тя пише песен за него – Back to December – която е включена в албума й Speak Now.

Тейлър прекарва цяла година в световно турне в подкрепа на третия си албум Speak Now. Приключва в началото на 2012 г., като пее на 110 дати по цял свят пред публика, приблизително наброяваща 1.64 милиона. Числата са изумителни, като приходите от турнето възлизат на повече от 123 милиона долара. Това е първият път, когато Хари се обвързва с някого, който е по-известен и от него.

Обединеното кралство обаче се бави изненадващо дълго с търговската си оценка на Тейлър Суифт. Speak Now е номер едно в Съединените щати и продава много милиони копия там, но в Обединеното кралство албумът в общи линии е провал, достига до номер шест в класациите и продава по-малко от 250 хиляди копия. Водещият сингъл от този албум, Mine, едва успява да се добере до номер 30. Ученическият й бележник за Обединеното кралство гласи: „Трябва да се старае повече“.

Много по-високи са очакванията за следващия й албум, Red, който тя пише и записва през по-голямата част от годината след края на маратонското си турне. Един от нейните съавтори е друга набираща популярност британска звезда – Ед Шийрън. Тя харесва неговата Lego House, която става хит през март. За разлика от Хари и Ед, тя не е вманиачена в блокчетата лего и не сглобява сложни модели часове наред. Хари купува на приятеля си „Звезден разрушител“ и двамата стоят до три сутринта, за да го завършат.

В крайна сметка Ед е съавтор на изключителни парчета както за „Уан Дайрекшън“, така и за Тейлър Суифт: мелодичната балада Little Things за Take Me Home и Everything Has Changed за Red, която те пишат в дома й в Бевърли Хилс, докато скачат на батут в градината. В другия край на града Ед прекарва деня на пица с Хари. По някаква случайност Хари има свободен ден, така че решава да купи много пици „Доминос“ и да ги раздаде от колата си на бездомните, живеещи в квартал „Скид Роу“.

Според Ед храната за вкъщи струва на приятеля му две-три хиляди долара. Той казва: „Хората пишат негативни изказвания за него заради любовния му живот, но той върши доста такива неща. Той е наистина неподправен човек“.

Little Things, вторият номер едно на бандата в Обединеното кралство, е в списъка с песни, когато „Уан Дайрекшън“ изнасят концерт в Медисън Скуеър Гардън, Ню Йорк, ден след срещата в Сентръл парк. Концертът пред 18 хиляди души, предимно момичета в тийнейджърска възраст, е най-престижният на „Уан Дайрекшън“ за годината.

Ед излиза на сцената, когато изпълняват Little Things, и пее няколко строфи с Хари. Концертът е триумф, като Дори Лараби-Заяс в „Холивуд Лайф“ отбелязва колко добре момчетата си взаимодействат с феновете – в един момент дори скачат в тълпата и позират за снимки. Дори отбелязва: „Видях толкова много момичета, които плачеха така безутешно, сякаш изпитваха болка, но това бяха сълзи от радост“. Тейлър се присъединява към Хари на партито след концерта, където ги снимат, и впоследствие си тръгват заедно.

Всички отново са в Медисън Скуеър Гардън няколко дни по-късно за годишния концерт „Джингъл Бол“, в който са включени 11 от най-големите изпълнители за годината. През седмицата Хари на няколко пъти е заснет да излиза от хотела в „Трайбека“, където се говори, че е отседнала Тейлър. Сведенията по онова време внушават, че той изглежда доволен от себе си – недвусмислен намек, че се е наслаждавал на страстна нощ с Тейлър.

Списъкът с песни за концерта е показателен за това кой на какъв етап от кариерата си се намира. „Уан Дайрекшън“ откриват шоуто и изпълняват четири парчета, включително Little Things. Ед пее само две – Lego House и The A Team. Тейлър е гвоздеят на програмата, пее шест парчета и закрива шоуто, а Ед се присъединява към нея на сцената за Everything has Changed.

Рецензентът на „Ню Йорк Таймс“ Бен Ратклиф казва, че „Уан Дайрекшън“ имат „сияйни усмивки и некоординирани движения“, докато Тейлър е зрелият изпълнител на вечерта. Нейното изпълнение е „няколко идеи по-елегантно и многопластово, отколкото на всички останали“. Бен добавя: „Личеше си кой командва парада“. Той обаче повтаря спекулациите, че между Тейлър и Хари има романтична връзка. Фактът, че това дори се споменава, доказва, че снимките са си свършили работата.