0

В сяка зима боледуваме от грип. През сезон 2024 обаче са налице нови симптоми, които не са необичайни за този тип вирусна инфекция, разказва педиатърът доктор Марио Янакиев. Лекарят очаква най-много заболели да има в края на януари и през първите седмици на февруари. „Усложненията при грип 2024 са чести. Стига се до отит, синуит, бронхиолит и пневмония. С това се очертава продължителна „опашка на грипа“ до Великден“,отбелязва още той.

Симптом номер едно е силно зачервено гърло и силна болка в него. Това е нещо, което не сме наблюдавали през предишните години. През този сезон при всяко второ дете с грип е налице силно зачервено гърло и хиперемирана и оточна лигавица. И малки, и големи се оплакват от болка при преглъщане и сухота. Болният изпитва силни бодежи в гърлото. Тези прояви се съчетават с другите класически симптоми на грипа като внезапно втрисане, висока температура от 39-40 градуса, която трудно се повлиява от антиперетици, липса на енергия, отпуснатост, бледи кожа и лигавици, болки по стави и мускули.

Разлика

Вторият симптом, който отличава грипа тази година, е конюнктивитът. Той е известен още като „розово око“. Налице е зачервяване на външната обвива на окото - конюнктивата. Очите са подути и зачервени. „Това не се наблюдава при предишните грипни епидемии. Дължи се на инвазията на грипния вирус в конюнктивата на окото. Интересното е, че в случая конюнктивитът няма вирусен или бактериален характер, а е един вид токсикоалергична реакция спрямо общата грипна инфекция. Затова няма нужда да се лекува с антибиотични или кортикостероидни капки“, уточнява доктор Янакиев.

Симптомите са много важни, за да могат лекарите да разграничат от какъв вирус боледуваме. В момента грип и ковид атакуват едновременно, макар инфлуенцата да доминира. Важно е да се знае, че появата на кашлица се различава при двата вируса. При грипния вирус не стартираме с нея, а само с един обективен симптом - температура. След третия-четвъртия ден се появява и кашлица, която е дразнеща, суха и постепенно се засилва, като може да стане и къртеща. Докато характерно за коронавирусната инфекция през този сезон е, че е с температура, обилие от хрема, болки в гърлото и кашлица, която е породена от дразнене в гърлото, като самите пациенти посочват мястото на дразнене.

Опасност

Вече навлизаме в турбуленцията на вирусите. В момента боледуваме от грип, коронавирус, аденовирус, респираторно-сенцитиален вирус и множество други инфекции. „Не се радвайте, когато вашето малко дете се разболее от варицела в този период. Когато шарката влезе в рубриката късна варицела, което означава детето да се разболее ноември, декември или януари, това крие опасности, защото навлизаме в грипния сезон. Дори детето да е изкарало леко шарката, след нея то още два-три месеца ще има намален имунитет, а зимните вируси си циркулират. За тези малки пациенти има риск да боледуват по-тежко или да провлачват симптомите с месеци“, отбелязва още той.

От ваканция има смисъл преди ескалация на болестта

Половин България е в грипна епидемия. В някои области децата учат онлайн. Според д-р Янакиев грипна ваканция трябва да има в началото на ескалацията на грипния вирус, а не трябва да се гонят някакви сухи числа, след като се достигне определена заболяемост. „Всъщност трябва да предшестваме усиленото разпространение на грипа. Дните от 5 до 9 февруари трябва да бъдат неучебни за децата, за да си починат от училище. Те не трябва да учат онлайн, а да си почиват, тъй като нашите деца са много преуморени“, смята още той.

Простудата не е вирус, но може да отвори път на такъв

От медицинска гледа точка диагноза простуда не съществува. Много често се употребява от хората. Простуда се получава, когато сме изложени продължително време на студ, когато децата се намокрят или седят на течение. Тя обаче е важна, защото при нея имаме спад на имунитета - най-вече в локалния имунитет на горните дихателни пътища. Простудата има симптоми като леки болки в гърлото, чувство на студ и втрисане. „Тя има значение, ако ние, лекарите, я диагностицираме, намесим се с природни продукти и така прекратим по-нататъшното й развитие. След нея следва проявата на вируси и бактерии, с които сме имали контакт преди проявата на простудата. Появят ли се по-силни симптоми като температура, кашлица и повръщане, това вече е вирусна инфекция“, обяснява педиатърът.

Още здравни съвети на д-р Марио Янакиев четете тук!