1

Д а обзаведеш дома си според принципите на фън шуй означава, че трябва да изградиш комбинация между стил, добър вкус и пространство и всичко това по начин, който да провокира късмет и хармония. Терминът буквално се превежда като “вятър-вода”, а според концепцията крайният резултат трябва да удовлетворява вътрешното ви аз, зареждайки го с нова енергия.

Шедьовър

Разбира се, съществуват куп стъпки, които да превърнат скучния дом в арт шедьовър. Правило №1 - настройте се на философска вълна. Преди да наклоните картината или позиционирате вазата в подходящ ъгъл, запознайте се с основните правила. Независимо дали разполагате с малък апартамент или охолен палат - постарайте се да осигурите на вас и останалите членове от семейството необходимото свободно пространство.  По този начин ще привлечете енергия на материалното богатство! А и за какво са ви стари вещи, които събират прах и не носят спомени? Отървете се от излишните предмети, те не само не допринасят за доброто ви състояние, но в редки случаи и влияят негативно. Нашият съвет е да разположите меката холна мебел в средата, противно на очакванията, резултатът ще ви хареса, оставяйки около себе си “празна” рамка. Заложете на бели нюанси, които оптически да увеличат пространството, и на колкото се може повече естествена светлина.

Правило №2 - без хаос! Уж небрежно поставените сувенири, картини, аксесоари и пр. издават чувството ви на несигурност. Например знаете, че фигурата на слон трябва да е насочена с опашката към вътрешната част, но дори не предполагате, че входната врата трябва да се отваря навътре… Това е една от причините да отделите ценните или сантиментални вещи, а след това да ги позиционирате по начин, който да донесе на обитаващите дома позитиви.

Любов

За всекидневната изберете  фини пердета, не купувайте щори! Водата и камъните действат добре на средата, растенията са добре дошли, стига да нямат остри листа. В спалнята поставете картини на двойки, смята се, че те носят късмет в любовта. Никакви огледала! В кухнята декорирайте с нестандартни саксии, в които преди това сте посадили любимите и използвани от вас подправки. В банята също сложете камъни, теренът е добър за жива растителност и акценти от дървени елементи. Макар на пръв поглед всичко това да ви звучи повърхностно, повярвайте - ще създадете свой собствен оазис, в който ще властва балансът.

Палитра

Тук може да работите под шапката на третото правило - задължителната ярка палитра. Трябва да се убедите, че когато купувате нещо в оранжево например, вие действително сте свързани с гамата под една или друга форма. Цветът за благосъстояние е лилав. Използвайте го при избора на картини, килими, покривки, възглавници и т.н.

Най-добрият ход е да заложите на сигурни покупки - смеещ се Буда, фигури във формата на Араванова риба, традиционната на фън шуй жаба, пискюли с китайски монети, както и ваза за благополучие.

Ако смятате да трансформирате дома си от-до, то тогава се доверете на обзавеждането под влиянието на елементите огън, метал, земя, вода и дърво. Можете да обзаведете всяка, съобразявайки интериора с определена сила, или да оставите една от великите пет да царува.