0

В разгара сме на отпускарския сезон и много от собствениците на кучета ще направят своята почивка по родното Черноморие или в съседните ни държави, като не оставят четириногите си на хотел, а ги вземат със себе си. Хубаво обаче е обаче да имаме предвид някои важни неща и особености.

Комфорт

Първо пътят е дълъг и трябва да осигурим комфорт, прохлада и прясна вода за из път, както и няколко почивки за извършване на физиологични нужди. Много от кучетата не харесват идеята за дълъг път в кола и това е свързано с дискомфорт поради възможност от гадене или повръщане. В случай че вашият любимец е склонен към това, хубаво е да се посъветвате с лекар какво бихте могли да дадете на животното, за да минимизирате тези нежелани реакции.

Когато пристигнете, не забравяйте за комарите и други паразити, които изобилстват и могат да ви доведат главоболия, затова използвайте качествени противопаразитни средства за превенция от комари, бълхи и кърлежи.

Температури 

Не забравяйте, че ходенето на плажа с кучето не е добра идея. 

Пазете го от прегряване. Температурите тази година са доста високи и рискът да се получи слънчев удар не е никак малък. По какво ще го познаете - учестено дишане, припадък, повишена телесна температура, адинамия, обездвижване, люлееща се походка. В такива случаи трябва да потърсите спешна ветеринарномедицинска помощ. Слънцето е доста опасно, но опасна може да бъде и солената вода.

Рискът от много топло и влизане в студена вода също крие опасности от крампи или често се случва кучетата да се нагълтат със солена вода. Ако количеството е в повече можем да наблюдаваме симптоми на солево отравяне - гадене, повръщане, желание за пиене на много вода, смущения от страна на гастроинтестинална или нервна система. В такъв случай отново трябва да сме бързи и да потърсим най-близката ветеринарна клиника.

Няма как да не споменем и играта на плажа с пясъка. Доста често може да се случи кучето да погълне определено количество пясък, който причинява много главоболия - повръщане, остра коремна болка, спазми, запек. Бъдете внимателни!

Храна

Внимавайте какво хапва от масата.

 Внимавайте какво хапва от масата.

Няма как да не споменем и възможността за хапване на лакомства от нашата маса. Докато си седим и пийваме бялото вино с морски дарове или пържена рибка, кучетата доста често нахалстват и ни гледат с мили очи. От съжаление или улисани в приятен разговор, започваме да даваме хапка по хапка или цели рибки. Прибираме се и на другия ден виждаме, че нещо не е както трябва. Кучето има коремна болка, отказ от храна, повръщане.

Доста често яденето на пържена или несвойствена за тях храна може да бъде причина за остро възпаление на панкреаса (панкреатит), който се лекува трудно и продължително, а доста често след преболедуване късен ефект може да бъде развитието на диабет.
Моят съвет е да бъдете максимално внимателни и да не забравяте, че опасностите дебнат отвсякъде. Приятна почивка! 

По темета работи: Д-р Евгени Евтимов