0

Г лобалните военни разходи достигнаха рекорд от 2440 милиарда долара след най-голямото годишно увеличение на държавните разходи за оръжия от повече от десетилетие според доклад. Увеличението от 6,8% между 2022 г. и 2023 г. е най-рязкото от 2009 г. насам, тласкайки разходите до най-високото ниво, регистрирано от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (Sipri) в неговата 60-годишна история.

За първи път анализаторите от мозъчния тръст регистрираха нарастване на военните разходи във всичките пет географски региона: Африка, Европа, Близкия изток, Азия и Океания и Америка. Нан Тиан, старши изследовател в програмата за военни разходи и производство на оръжия на Sipri, предупреди за повишения риск от непреднамерен пожар, тъй като правителствата се надпреварват да се въоръжават.

Лидери

Двата най-големи потребителя – Съединените щати (37%) и Китай (12%) – съставляват около половината от световния дял, увеличавайки разходите си съответно с 2,3% и 6%. Правителството на САЩ е похарчило 9,4% повече за „изследване, развитие, тестване и оценка“, отколкото през 2022 г., тъй като Вашингтон се стреми да остане в челните редици на технологичното развитие.

От 2014 г., когато Русия за първи път нахлу в Крим и източния регион Донбас на Украйна, САЩ изместват фокуса си от операции за борба с бунтовниците и асиметрична война към „разработване на нови оръжейни системи, които биха могли да бъдат използвани в потенциален конфликт с противници с напреднали военни способности” според доклада на Sipri. Въпреки че е по-малък от САЩ във военните разходи, Китай като втория най-голям военен консуматор в света е разпределил приблизително 296 милиарда долара през 2023 г., което е увеличение от 6% спрямо 2022 г. Той постоянно увеличава разходите за отбрана през последните 29 години, въпреки че най-големият ръст са периодите през 1990-те години и между 2003 и 2014 г. Едноцифреният растеж за миналата година отразява по-скромното икономическо представяне на Китай в последно време според Sipri.

Растеж

Русия, Индия, Саудитска Арабия и Обединеното кралство следват в класацията на Sipri. Военните разходи на Кремъл през 2023 г. след година на пълномащабна война с Украйна бяха с 24% по-високи от 2022 г. и с 57% повече от 2014 г., когато Русия нахлу в Крим. С разходи от 5,9% от БВП, еквивалентни на 16% от общите разходи на руското правителство, 2023 г. отбеляза най-високите нива, регистрирани след разпадането на Съветския съюз.

На фона на нарастващото напрежение с Китай и Пакистан индийските разходи са нараснали с 4,2% спрямо 2022 г. и с 44% спрямо 2014 г., отразявайки увеличението на разходите за персонал и оперативните разходи. Анализаторите на Sipri отбелязаха, че 75% от капиталовите разходи на Индия са за оборудване, произведено в страната, най-високото съотношение някога, докато Индия напредва към целта си да стане независима в разработването и производството на оръжия.

Напрежение

Увеличението на разходите на Саудитска Арабия с 4,3% до приблизително 75,8 милиарда долара, или 7,1% от БВП, се казва, че се дължи на увеличеното търсене на неруски петрол и покачващите се цени на петрола след инвазията на Русия в Украйна. Разходите в Близкия изток се повишиха с 9% до приблизително 200 милиарда долара, което го направи региона с най-високи военни разходи като дял от БВП в света от 4,2%, следван от Европа (2,8%), Африка (1,9%), Азия и Океания (1,7%) и Америка (1,2%).

Конфликти

Военните разходи на Израел, втори след Саудитска Арабия в региона, но пред Турция, нараснаха с 24% до 27,5 милиарда долара, движени главно от офанзивата му в Газа.

Иран има четвъртия по големина военен бюджет в Близкия изток. Разходите му се увеличиха незначително (+0,6%) до 10,3 милиарда долара.

Украйна има осмия най-голям военен бюджет в света през 2023 г. с годишен ръст от 51%, достигайки 64,8 милиарда долара, което все още се равнява само на 59% от военните разходи на Русия през тази година. Военните разходи на Киев са се увеличили с 1270% между 2014 г. и 2023 г. Военната помощ, получена от над 30 държави, е включена в цифрите на Sipri.