0

Т я е най-талантливата и успешна тв водеща на всички времена и народи. Най-добре платената представителка на шоубизнеса. Една от най-богатите и най-щедри жени на планетата (със състояние, което надхвърля 2,7 милиарда долара). Опра Уинфри е свикнала квалификациите за нея да започват с „най”. Но най-близо до сърцето й е едно прозвище, което не е свързано с рекорди и сметки. Прозвище, с което са я наградили нейните фенове. Скромно, простичко, но веднъж и завинаги определящо статуса Уинфри в медийното пространство – Госпожа Съвършенство.

През 2011 г. тя покруси сърцата на десетки хиляди американци, закривайки прочутото си шоу след повече от 25 години живот. През цялото това време то беше в праймтайма и според тамошните статистики беше гледано от 90 на сто от американците и жителите на десетки други страни. Кредото на Уинфри е: „Няма забранени и неудобни въпроси”. Блестящ водещ и събеседник, тя съумява с най-благо и добронамерено изражение да извади и най-нелицеприятната информация за госта си – за неговото наркоманско минало или плейбойско настояще. В предаване, посветено на лудата крава, може да се закълне, че никога повече няма да се докосне до бургера – и заведенията за бързо хранене скачат срещу нея, че им е изгонила клиентелата и търпят загуби. Само човек с огромно влияние в обществото може да предизвика такива реакции. Но Опра наистина беше и е кумир за много хора, които се влияят от всичко, което им казва. И когато някой ги убеждава, че поредната диета, която се пробутва на лековерните дебеланки и им обещава да се вталят драстично с уверението, че „това е диетата на Опра”, те вярват. Защото самата Уинфри се хвърля в крайности – няколко години телесата й преливат от роклите, а след това влиза в чудесна форма и задържа така.

Обича ефектните изпълнения.

 Обича ефектните изпълнения.
Gettyimages

Директна

Тази боготворена и обожавана от американците дама може да си позволи поведение на дървар. Може да се появи дразнещо нагло в студиото с кутия с вибратори, да разкаже за достойнствата и недостатъците на всеки от тях, да връчи екземпляр на някой от кискащите се зрители, който я е подразнил, и да му заяви в прав текст: „Ако не ти пасне лично, го подари на майка си, за да не ражда изроди”. Но всичко това я прави още по-харесвана. Нека да не забравяме, че Барак Обама стана президент до голяма степен и благодарение на поддръжката на Уинфри. Докато в същото време тя срина рейтинга на Джордж Буш със земята. Опра може да си позволи лукса да решава сама с кого ще говори и на поканите й се отзоваваха всякакви хора – от недобросъвестни производители на сексиграчки до високопоставени политици.

Главният “коз” на Опра е пределната искреност и умението да предизвиква такива човешки чувства като доброта, състрадание и взаимопомощ. С други думи – точно това, което не достига на съвременното консуматорско общество, състоящо се в голямата си част от цинични и равнодушни интроверти.

За зрителите мъже Опра е непримирим разобличител на социалните пороци. За възрастните зрителки е вярна приятелка и мъдра съветничка. За младите момичета – образец на подражание. Опра е демократична, на нея й е чужд снобизмът, тя се интересува от всичко и всички, умее да намери ключа към дълбините на събеседника и да докосне зрителското сърце. Тя е приветлива комшийка, от която публиката може да поиска няколко лъжички захар, червен пипер или кибрит. Сутрин тя ви поднася мляко с кафе в любимото заведение. Ще ви покаже пътя, ако сте се заблудили. Ще ви развесели с шега или ще поплаче заедно с вас, ако нещо ви мъчи. Това е тя – универсалната Госпожа Съвършенство.

На какво се дължи тази умопомрачителна популярност? По какъв начин Уинфри е успяла да завоюва сърцата на милиони телевизионни зрители? Защо дори и след спирането на нейното шоу славата й не намалява, а напротив – става все по-интересна и могъща?

Гето

Някои епизоди в нейната биография винаги предизвикват сълзи. Родена е на 29 януари 1954 г. в в градче с полското име Косцюшко в щата Мисисипи. В кръщелното й свидетелство името е записано като Орпа, но по-късно тя преценила, че Опра е по-благозвучно. Някои предполагат, че по същия начин е променила и фрагменти от биографията си – с цел „благозвучие”.

На бързи обороти прегледът на живота й е низ от трагедии и успехи. Опра твърди, че е отгледана в голяма мизерия от своята баба. На 9 години била изнасилена за пръв път, а на 14 години родила бебе, което починало. Съдбата й се преобърнала, когато спечелила стипендия в Глендейл. Тв дебютът й е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984 г. се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, в началото наречено "Опра Уинфри шоу", а по-късно - за удобство - просто "Опра".

Когато разказва за детството си, Опра винаги проронва по някоя и друга сълза. Например когато акцентира върху това как е износвала чужди дрешки и се е сдобила с нова рокличка и обувки чак в първи клас. Коя домакиня няма да се разчувства от това? Коя амбициозна майка няма да се възхити от нейните думи, че се научила да чете и пише още на две години и половина? И горе-долу на същата възраст била и първата й публична изява – обърнала се към вярващите в селската църква с реч по повод Възкресение Христово. А те направо се разтопили от умиление. Както, впрочем, става и с американските домакини, научили за това трийсетина години по-късно от самата нея.

Опра вече била ученичка, когато майка й си спомнила, че я е родила. Наложило се да замине в негърското гето в Милуоки, където царели съвсем различни нрави, отколкото в глухата провинция. По-късно в своето шоу Опра ще направи серия от интервюта с жени, които в детството си са били сексуално малтретирани от свои роднини. За да достигне „внезапно” до откровението, как на 9 години е била изнасилена от своя брат, след което той за награда й купил сладолед. А после й се изредили и многобройни приятели и роднини на нейната майка. Струва ли си да се споменава, че след такова признание в уречения час, когато тече шоуто, американските домакини зарязват всякаква друга работа и засядат пред телевизора? Това е нещо като сериала „Листопад” в американския му вариант. Зрителките треперят пред възможността да чуят и някое друго откровение на любимата си героиня, като предварително са се заредили с комплект носни кърпички, готови да хлипат.

И наистина, Опра удовлетворява очакванията, като на порции спуска на аудиторията още подробности – за това как в Милуоки в компанията на свои връстници се е пристрастила към кокаина. Ако се замисли човек, точно тук би трябвало да светне сигнална лампичка, защото този наркотик навсякъде по света е твърде скъп и недостижим за простолюдието. Но Опра предвидливо се сеща да спомене, че за участия в църковните служби й платили 500 долара. Това веднага дава отговор на въпроса откъде е намерила средства да се снабди със скъпия наркотик. Горкото момиче!

В края на краищата,Опра избягала от ада, в който живеела, по нейните думи. Откраднала малко пари от майка си и поела накъдето й видят очите. А когато парите свършили, се озовала в приют за трудни подрастващи, като при това вече била бременна. Оттам я прибрал нейният баща. В едно от интервютата Опра Уинфри със сълзи на очите признава: „Татко буквално ми спаси живота”. Но бебето й не успяло да оживее – умира скоро след раждането. Нима тази история не трогва сърцата на простодушните американки?

На сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г.

 На сватбата на принц Хари и Меган Маркъл през 2018 г.
Gettyimages

Лебед

На 14 години Опра заживяла в семейството на своя баща в Нешвил. От този момент се появява нова история, подозрително напомняща на прословутата американска мечта. Баща й я обкръжил с грижи и внимание, в резултат на което грозното патенце разцъфнало и се превърнало в красив бял лебед. Е, не чак толкова бял...

След две години Опра спечелила съревнование по ораторско изкуство, след което била поканена от президента Никсън в Белия дом като една от „обещаващите американски тийнейджърки”. Телевизионната кариера на бъдещата кралица на медиите стартира в началото на 1970 г., когато каналът CBS й предлага да изпробва силите си в качеството на репортер. Стартът не бил много успешен, но пък Опра придобила опит да вниква в проблемите на хората. А звездният й миг настъпил, когато била назначена за една от водещите на токшоуто „Говори Балтимор”. Скоро това предаване добива голяма популярност, а доходите на Опра достигат 200 000 долара на година. Но в личния живот продължавало да не й върви. Всичко за малко да приключи на 8 септември 1981 г., когато направила опит за самоубийство, след като приятелят й отказал да се ожени за нея. А когато американските домакини научават и за този епизод от живота на Опра, любовта им към нея вече е безпределна. Та коя не е страдала от несподелена любов и коя не е скубала косите си в отчаяние? Драмите и трагедиите са заложени дълбоко в женската същност и съдбата на Опра просто илюстрира това. Когато тя казва на женската аудитория: „Тогава се разкаях и се заклех пред себе си, че никой мъж повече няма да издевателства над мен и няма да притежава сърцето ми”, носните кърпички отново са в употреба. Но зрителките не могат и да не се възхитят на тази сила на духа, която любимката им е проявила.

Традиционното отношение към чернокожата американска кралица на медиите е добронамерено. Малцина подхождат с недоверие или завиждат на това, че тя има собствен реактивен самолет, прахосва парите си за глупости и пак не рискува да се разори, а напротив – богатството й продължава да се множи. Но Опра знае, че прекален светец и Богу не е драг. И гледа да се презастрахова пред аудиторията си, като споменава в импровизирано интервю със зрителски въпроси в сайта си, че е чест обект на критики. Коментира това така: „Някога се разстройвах много, тъй като в мен живее желанието да угодя на всички и да се харесвам на всеки. Това са последствията от тежко детство, когато те бият, а ти дори нямаш правото да се разревеш, да изразиш своите чувства. Мен са ме учили, че чувствата на другите хора са много по-важни, отколкото моите, и единственият начин да направя така, че да ме обичат – това е да се старая да угаждам на всички.

Тайни

Опра дава вид, че няма тайни от своите фенове. Дори тогава, когато засяга една тема, на която повечето жени са особено чувствителни – за външността. Специално уточнява, че колегите й в началото я наричали „маймуна” и „циркаджийка”, а едни от критиките на шефовете на телевизията в Балтимор към нея били: „Вашата коса изглежда кошмарно, носът ви е твърде широк, а гушата ви е отчайваща”.

За да поправи „грешките на природата”, тя прибегнала до помощта на химикалите, в резултат на което била на път да оплешивее. Тогава си казала: „Моите бедра никога няма да станат като тези на Даяна Рос, така че най-добре да бъда самата себе си”. И, разбира се, средностатистическата американка, която също е далече от идеалната фигура, посреща тези думи с бурни аплодисменти.

Тези, които нямат волята да спазват драстични диети, следят неизменно с огромно внимание опитите на Опра да се справи с наднорменото тегло. Веднъж тя донася в студиото кофа с мас и победоносно заявява: „Ето толкова килограма – 27, изхвърлих от тялото си с помощта на протеинови коктейли!”.

Всички зрителки безуспешно се опитват да повторят нейния успех, до момента, в който тя надебелява отново с 30 кила и примирено заключва: „С яденето компенсирам големия стрес, на който съм подложена. Всеки от нас си има малки слабости, моята е тази”. И милионите американки, страдащи от излишно тегло, незабавно се успокояват. Те харесват кралицата си дори и тогава, когато при нейния ръст от 169 сантиметра удря на кантара 108 килограма. Но ето че Опра отново успява да влезе във форма, като намалява теглото си до 66 килограма. Как става това? По нейните думи успехът се получил с помощта на диета, при която всеки ден трябвало да поглъща само 400 калории, а също така и с всекидневни физически упражнения. Американките отново се амбицират да постигнат успеха й. Но ето че журналисти успяват да надушат, че в действителност популярната водеща е прибегнала до помощта на хирурзи. Освен това, благодарение на скъпоструващи препарати е била променена системата й на обмяна на веществата. Публикувайки това, репортерите не могат да не си доставят удоволствието да зададат риторичен въпрос: „Ако госпожа Уинфри лъже за такива дреболии, то може ли да се вярва на това, което разказва в своето шоу?”

Инстинкти

„Аз разчитам на инстинктите си, аз съм интуитивен играч, интуитивна актриса и използвам инстинктите си, за да избера правилната посока”. Говорейки за популярното си шоу, тя също винаги се е стремяла да внуши, че всичко е построено на принципа на инстинктите и импровизацията. Но в действителност шоуто на Опра беше режисирано до най-малките подробности, при това толкова изкусно, че всичко изглеждаше такова, както е в живота. И дори по-достоверно.

Всичко това води до извода, че в лицето на Уинфри е съсредоточен смисълът на понятието „четвъртата власт”, за което средствата за масова информация толкова много обичат да говорят. Тази тъмнокожа жена има точно това влияние, за което мечтаят всички журналисти, шефове на електронни медии и издатели.

Някои от критиците на Опра я обвиняват, че цялото това ламтене за пари е излишно, след като няма на кого да ги остави. На въпроса съжалявала ли е някога за това, че няма семейство и деца тя отговаря: „Често си говорим със Стедман, че ако се бяхме оженили още в далечната 1993 г., навярно вече щяхме да сме побегнали в различни посоки. Това, което представлява всекидневния ми живот, е съвършено невъзможно да се съвмести с традиционния брак. Разберете, шоуто стана мой живот, мое дете. Аз не мога да захвърля всичко и да се втурна към къщи, за да приготвям вечеря. Правя това само когато съм в настроение, а ако съм заета с нещо друго – се налага да караме на мюсли и банани.” Не съжалява ли поне за децата? „Изобщо! Аз не съм искала да раждам и не смятам, че мога да съвместя майчинството с начина си на живот. Пък и се чувствам майка в по-широк смисъл на думата – аз съм майка на цяло поколение зрители, които са израснали с моето шоу.”

„Когато някой ден изляза в пенсия, ще премина курс за водене на домакинство”, кокетно заявява кралицата на токшоуто. Като си дава сметка, че това едва ли някога ще се случи.

Щедрост без граници

Това, което мнозина очакваха да се случи след новината, че Опра пенсионира легендарното си шоу, беше тя да преустанови рязко благотворителната си дейност. Не се случи нищо подобно. Филантропията, която чернокожата знаменитост определя като свое хоби, е сред нещата, които тя умее най-добре. Най-ценното е, че извън средствата, които тя самата дарява, успява по някакъв начин да провокира и другите към благотворителност. Един от примерите е основателят на социалната мрежа Facebook Inc. Марк Цукерберг, който направи първото си дарение именно в нейното шоу. Опра успя да изтръгне от него обещанието, че ще даде 100 млн. долара на държавно училище в Нуорк, САЩ. А след това благотворителността взе, та му хареса.

Още през 1998 г. Уинфри създава благотворителната организация „Ангелска мрежа” (The Angel Network), чрез която поддържа различни благотворителни проекти и заделя грантове за нетърговски организации по цял свят. Мрежата на Опра успява да заработи повече от 80 000 000 милиона долара (1 милион от които е дарен от Джон Бон Джоуви). Всички средства постъпват, благодарение на огромното й влияние и популярност, а тя лично покрива всички административни разходи, свързани с благотворителността, като по този начин всички събрани средства отиват по предназначение.

През 2005 г. тя става първата тъмнокожа личност, включена в класацията на Business Week на 50-те най-щедри филантропи в Америка. Нееднократно са я оценявали като най-големия филантроп сред звездите по целия свят.