0

25 август 2022 г., 4.30 ч. призори. Бургас е потънал в среднощна тишина и възловото кръстовище „Трапезица“ е пусто.  Нищо не предвещава, че минути по-късно на това място ще се разиграе кървава касапница, в която ще загинат двама доблестни полицаи. Още няколко минути - тишината е разцепена от рев на автомобилен двигател.

Полицейска патрулна кола заема позиция от засада. В нея на дежурство са 30-годишният Йордан Ииев и 43-годишният Атанас Градев.  Двамата вече са получили информациця, че автобус, пълен с мигранти, лети с бясна скорост през Бургас. Униформените виждат приближаващия автобус и препречват пътя му. Синята лампа върху патрулката обаче не спира трафикантите.   Те натискат газта и помитат автомобила с бясна скорост.

Страшно

В ранните часове на деня Бургас настръхва от страшната вест - двама полицаи са убити при изпълнение на служебния им дълг.  България е в траур. Загиналите служители на МВР са старши полицай Йордан Радостинов Илиев, на 30 г., от сектор "Охранителна полиция" и 43-годишният Атанас Панайотов Градев, командир на отделение в сектор "Охранителна полиция". Илиев работи в системата на МВР от 7 години, а колегата му Градев  е със 18-годишен стаж. Двамата са убити на място, след  като автобусът с бегълците е помел челно патрулния им автомобил. Колата на полицаите е била премазана като в преса. След първоначалния сблъсък автобусът е напуснал пътното платно и влачейки с предната си част патрулката, е съборил крайпътните заграждения, помел две будки и се е забил в спирката, притискайки в нея полицейската кола.  

Дежурство

В злополучната нощ, Йордан  Илиев и Атанас Градев били екип и дежурен патрул в центъра на морския град. След като получили информация, че автобус с каналджиите влиза в Бургас от местността Пода, те са решили да го пресрещнат от засада в района на кръстовище Трапезица и да го спрат. "Колегите са взели решение да действат много решително и смело. Избрали са много удобно място, защото на това кръстовище има кръгово движение, но то е много малко, лентата е тясна и в него не може да се шофира с висока скорост. Били са сигурни, че са ги хванали, но никой не е можел да предвиди, че автобусът няма да спре", коментираха колеги на загиналите полицаи. Те признават, че Илиев и Градев са били сред най-смелите и най-добре подготвени полицаи. За последните три месеца преди смъртта си Йордан Илиев  е награждаван три пъти за проявен героизъм и е очаквал да получи повишение и да премине на по-висока длъжност в отдел "Криминална полиция". Във фаталната нощ той не е бил на смяна и по график му се падало да почива, но поел извънредно дежурство в звено, където не достигали служители. 30-годишният полицай бе сгоден и готвеше сватба с любимата си жена.

Монумент

Точно на мястото, където загинаха двамата полицаи, днес вече се издига паметна композиция, която ще напомня за смелостта на униформените. Монументът е висок около 2 метра и представлява стилизирана композиция, изработена от варовик. Тя е дело на скулптора Атанас Стоянов, а средствата за изграждането  бяха събрани от служители на ОДМВР-Бургас, граждани и неправителствени организации в цялата страна. Паметната плоча ще бъде открита официално в деня на годишнината от смъртта на полицаите.  

На плочата е гравиран надпис, който гласи: „В памет на Атанас Градев и Йордан Илиев. Загинали при изпълнение на служебния си дълг на 25.08.2022 г. Завинаги едни от нас!”

Бягството

След кървавата касапница на „Трапезица“ трафикантите и шофьорът на буса избягаха, но часове по-късно бяха разкрити и задържани. Срещу тях се водят дела по няколко обвинения. Първият процес приключи през април тази година. Бургаският районен съд призна за виновни тримата сирийци - Омар Аднан, Ахмад Муфид и Абдулах Абдулуахед, по обвинения в каналджийство и ги осъди на затвор. Второто дело срещу тях за убийството на двамата полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев тепърва предстои. Омар Аднан бе осъден на  4 години и 10 месеца затвор и глоба от 11 000 лв. 50-годишният  му съучастник Абдулах Абдулуахед получи наказание от 4 години и 4 месеца и глоба от 18 000 лв., а непълнолетният Ахмад Муфид ще лежи  1 година и 10 месеца. Процесът срещу тримата сирийци премина по съкратеното производство без разпит на свидетели, след като подсъдимите признаха вината си.  Те бяха съгласни и на  споразумение с прокуратурата, като адвокатите им изрично настояха за такова. Държавното обвинение обаче отказа делото да премине по този ред, като се мотивира с високата степен на опасност на деянието.

Шофиране

В съдебния процес бе доказано, че Омар Аднан е шофирал  автобуса убиец. Самият Омар призна, че е бил пълнолетен по време на инцидента, след като дълго време  твърдеше, че нямал навършени 18 години с надеждата да получи по-лека присъда.

Разследващите са  открили цялата кореспонденция между обвиняемите, които са държали телефонна връзка и са давали и получавали инструкции с sms-и. Един от тях е с текст: „Минавай през блокадата!”. Освен за трафик на мигранти Аднан бе осъден и по други обвинения -  че е шофирал автобус със свалена регистрация, управлявал го е без книжка, движел се е с висока скорост, застрашавайки живота на пътниците в него, както и за неподчинение на полицейските разпореждания.