0

И звънземни са летели над древните земи на Египет с апарати, наподобяващи хеликоптери – това ясно се вижда от древни йероглифи, изрисувани по стените на храма на Сети I в Абидос и документирани от европейски изследователи повече от столетие преди да бъде измислено на Земята това летателно средство. А в последните години се прави връзка и с тайнства, свързани със Странджа.

Част от йероглифите с хеликоптери и подводници.

 Част от йероглифите с хеликоптери и подводници.
ЕЙНШЪНТ ОРИДЖИНС

Сети I е от най-известните фараони на Египет, син е на Рамзес I и е баща на легендарния Рамзес II, който е описан и в Библията. Самият Сети I е обожествяван от древните египтяни. Знае се, че, както и синът му Рамзес II, е бил риж – цвят на косата, който е силно нехарактерен за Египет, древните са смятали хората с подобни коси за пришълци – от други страни или както с фараона от небесни владения. Сети е управлявал някъде от 1294 до 1279 г. пр. н. е., умира млад, на 44 г. (синът му Рамзес живее над 90).

Абидос

Сети, въпреки че управлява само 9 (някои учени твърдят, че са 17) години, е от най-големите строители въобще в историята на това древно царство. Но най-загадъчни са редици йероглифи, изрисувани по стените на храма в Абидос, в близост до тогавашната столица Тива, Горен Египет. Наред с обичайните заклинания, описания на царствените подвизи и делата на боговете, сред картини от природата на Египет и Нил, има няколко реда йероглифи, които стряскат учените. С развитието на техниката започнаха да се издигат и теории, че става въпрос за хеликоптери, самолети, футуристични космически апарати, подводници. Тези йероглифи в последните години предизвикват дебати сред учените, защото нямат логично обяснение с нищо, познато на други места, нито пък с някаква писменост. А са и твърде много, и то на места, които не изискват това, за да се твърди, че са просто орнаменти.

Десетки пъти на изображенията са правени щателни проверки, които доказват автентичността им и че не са по-късно правени, а камо ли в наши дни. Учените смятат, че са дело на майстори от времето на Сети и дори не са правени по-късно по времето на сина му Рамзес, както е било в много от постройките, започнати от фараона баща.

Атлантида

Любопитно е, че когато египтолозите опитват да предложат рационални обяснения за йероглифите с форма на футуристични летателни и плаващи обекти, тръгват и теориите на конспирацията. Най-популярните от тези теории са, че става въпрос за извънземни, пристигнали на нашата планета и имащи пръст в изграждането на пирамидите, Стоунхендж и други мегалити. Други пък твърдят, че става реч за високоразвита, но напълно земна цивилизация – Атлантида или някоя подобна, неизвестна за нас. Тя е имала високотехнологични апарати, които са летели или пък плавали под вода.

Богиня

Има и теории, свързващи тази митична египетска цивилизация с хора, бродели първо по нашите земи. Наистина се наблюдават някои сходства, макар и от това да не следва директен извод за връзки в древни времена.

Когато започна изследване на т.нар. гробница на богинята Бастет в местността Градище край Малко Търново, Странджа, се появиха и теории за връзки между тукашния и египетския свят. Говори се усилено и за проклятие, което древната египетска богиня котка е отправили първо в Странджа. Според поверието това проклятие убива всеки, докоснал се до египетските артефакти. Както е известно, през 1980-1981 г. в Странджа под ръководството на Людмила Живкова се търси тайнствената гробница на Бастет. Някои от добрите историци тогава изказват тезата, че след края на ледниковия период и катаклизмите, с които идва той - като потоп, древната високоразвита цивилизация по нашите земи се мести на юг и дава началото на няколко различни направления. Едно от тях е в Месопотамия, а друго е в Египет. След време идва египетска експедиция да търси корените на предците си. И така се стига до гробницата в Странджа.

Голямото търсене започва с намирането от иманяри на мистериозна карта с рисунки и пиктограми, която попада в ръцете на Кръстю Мутафчиев, съветник на Людмила Живкова. После картата се озовава при Ванга, която посочва мястото – Градище в Странджа. И започва голямото копаене, но до самата гробница не се стига. Ванга предупреждава да не се търси там, че не е дошло времето още. От експедицията измират доста хора за кратък период от време, сред тях и самата Людмила Живкова.

В съвремието сериозни изследователи, използващи високотехнологични методи, установяват, че на това място наистина има нещо. На 18 метра под земята има право пространство, което определено е направено от човешка ръка. А в него има някакъв метален предмет с правилни форми, който наподобява саркофаг, подходящ за погребението на котка, както са правили древните египтяни. В изследването се включват Атанас Русев, занимаващ се и със спелеология и скални проучвания, както и Даниел Пантов – директор на историческия музей в Приморско – все сериозни и уважавани хора. Те не дават никакви предположения, освен уверението, че на това място наистина има нещо тайнствено и засега неизвестно, но което задължително трябва да бъде проучено.

А що се отнася до Сети и храма в Абидос, то някои учени смятат, че странните изображения, които са само в една от камерите и то на тавана, са плод не на човешка ръка, а на ерозията. Просто стари йероглифи под въздействието на хилядолетията и климата са заприличали на съвременни или футуристични апарати, които сякаш са излезли от фантастичен филм.