0

И звънземните ни пращат топчета и с тях ни проучват от хиляди години.

Така може да се обобщи сензационното интервю, дадено от Ави Льоб – водещия астроном на съвремието, преподавател в Харвард и работещ по програма на НАСА за проучването на вселената и свързване с извънземни цивилизации. Той говори пред тв гиганта CBS за своите проучвания на легендарния астероид, паднал край дълбоките води на Папуа Нова Гвинея през 2014 г. Заради дълбочината, на която се намира, засега не може да се спуснат директно и да изследват обекта.

Както „Телеграф“ писа преди време, има сериозни подозрения, че става въпрос за аварирал извънземен кораб. Американските военни и НАСА се заинтригуваха от обекта. Той е многократно по-голям от прелетелия преди дни метеорит над Видин и стреснал голяма част от населението в северната част от страната и в Румъния.

На дъното

Екип от учени и военни проучват дъното около Папуа, където се предполага, че е паднал тайнственият обект през 2014 г. Пуснали са специални платформи, които изкопават пясъка от дъното и взимат материал. И там следва голямата изненада, когато намерили десетки (около 50) малки топчета. „Като се погледнат под микроскоп, са много ясно различими. Цветовете им са златно, синьо, кафяво, някои приличат на миниатюри на Земята. Вярвам, че тези топчета са част от извънземна технология и ги използват за изследване на космоса и планетата ни по същия начин, както ние използваме апаратите „Вояджър“, заяви Льоб пред американската телевизия.

След изследване Космическото командване на САЩ потвърждава, че с 99,999% сигурност тези фрагменти от морското дъно произхождат от друга слънчева система. Топчетата са съставени от 84% желязо, 8% силиций, 4% магнезий и 2% титан, в тях има следи и от други елементи. Повечето са с размери под милиметър. Според Льоб топчетата имат якост, надвишаваща тази на всички наблюдавани и документирани преди това от НАСА космически обекти.

Догони

На Земята от хиляди години се появяват такива топчета. Един от най-любопитните моменти е, когато учени правят разкопки при племето на догоните в Африка през миналия век. Това племе става интересно, след като астрономите откриват, че звездата Сириус всъщност е двойна. Защото догоните вярват, че техните богове пристигат точно от двойната звезда и те са научили хората на много неща. Но това се приема за мит до момента, в който астрономите откриват, че става въпрос за две звезди, както говорят неуките шамани на племето. Та в статуетки на догоните са открити множество топчета от непознат син материал. Изследвания показват, че материалът няма аналог на нашата планета и най-вероятно е или нещо изкуствено, или е от друга слънчева система.

Оумуамуа

Когато през 2017 г. бе открит астероидът Оумуамуа, наречен на Хавайска богиня, точно Ави Льоб бе сред най-горещите поддръжници на идеята, че това небесно тяло трябва да се проучи. На следващата година той мина и замина, като се ускори от близостта си със Слънцето. Но учените със сигурност твърдяха, че той идва от далечния космос и не е обект от нашата слънчева система. Льоб изказа теория, че е много по-изгодно и практично астероиди, пълни с технологии на разумни същества, да бъдат използвани за проучване на космоса и населени планети. Но Оумуамуа замина, без да кацнат астронавти на него. Сега на Льоб остава надеждата да намери нещо в дълбоките води край Нова Гвинея.