0

П рез октомври топлите и слънчеви дни започват да се редуват с вятър и дъжд. Захлаждането е една от причините мнозина да избързат и да сменят спалното си бельо, заменяйки обикновения чаршаф, с който са се завивали през лятото, с топло и меко одеяло, осигуряващо им необходимия уют.

Материя

Ако тепърва купувате своето спално бельо, то ще бъдете изненадани от материите, които пазарът предлага. Разбира се, най-популярен и използван е стопроцентовият памук. Той е мек и издръжлив, сравнително достъпен като цена и лесен за поддръжка. Позволява на въздуха да се “завърти”, т.е. не запарява и позволява на кожата да диша. Най-големият му плюс е, че през лятото пази хлад, а през зимата бързо осигурява и задържа топлина. При избора на памучни завивки е важно да се запознаете с процента на съдържанието им, вида и произхода. Има различни памучни материи. Такъв пример е хасето – това е плат, който е изработен от чист памук. Той е доста плътен, тъче се с около 40-50 нишки на квадратен метър. Сред минусите му се нарежда бързото свиване след пране. Цената му е ниска, в немалко случаи качеството също, затова внимавайте. Според производители и продавачи най-търсен е ранфорсът. Причината за това е съотношението на цена и качество.

„Това е мек памучен плат с матово покритие, който изглежда еднакво и от двете страни. Направен е от 100% памук, което му дава всички предимства на този вид платове, така че можете да очаквате от него приятна мекота и уют в постелята си. Произведен е от по-тънки нишки, което го прави по-нежен на допир, като същевременно му осигурява още по-голяма издръжливост”, коментират те.

Трябва да знаете, че той също се свива при машинно пране, но промените са почти незабележими. Предлага се в богато разнообразие от цветове и десени, което го прави изключително примамлив. Независимо какъв е властващият интериорен стил – решение има! Клас нагоре е памучният сатен. Има по-голяма здравина и приятна лъскавина от лицевата страна, което създава усещане за лукс. В него също няма примеси и се произвежда само от луксозен, висококачествен памук, който осигурява максимален комфорт в леглото ви. Влакната тук са толкова фини, че се тъче с над 85 нишки на кв. см. Това осигурява още по-деликатен допир до кожата, като в същото време прави плата мек и лек. Сред останалите материи са египетският памук, микрофибър, бамбук и лен.

Стил

Предпочитани са светлите нюанси – бяло, сиво, бежово, пастелните синьо, розово и зелено. Тъмната палитра също има своите привърженици, тя обикновено се налага, когато интериорът е по-тежък и създава усещане за лукс и величие. Сред шарките се нареждат каре, райе, графика и, разбира се – прочутите флорални мотиви.

Нашият съвет е да изберете по-малко шарки, така няма да се притеснявате от избеляването или изтъркването им на места, а и от друга страна ще допринесете за стила, без да налагате натрапчив акцент в спалнята.