0

75-годишна жителка на Павия спечели дело срещу синовете си на 40 и 42 години. Жената нарече отрочетата си „паразити“ в съдебния процес и се оплака от липсата на финансова и битова помощ.

Според CNN съдът в Павия е удовлетворил исканията на майката на 24 октомври. Документите сочат, че мъжете не са участвали в поддръжката на къщата, не са помагали на възрастната жена и са зависели изцяло от нейната пенсия.

Съдия Симоне Катерби застана на страната на пенсионерката. В решението си тя нарече мъжете „големи бебета“, които трябва да напуснат дома на майка си до 18 декември.

„Няма законова разпоредба, която да дава на пълнолетно дете безусловното право да остане в дом, притежаван изключително от родителите, против тяхната воля и само поради семейни връзки“, каза Катерби, цитирана от CNN.

По задължение

По време на процеса синовете наели адвокати с аргумента, че италианските родители са задължени по закон да се грижат за децата си толкова дълго, колкото им е необходимо.

Съдийката обаче посочи, че тяхното изискване е валидно само в началния етап на „престоя на децата в дома на родителите им“. И двамата мъже са над 40 и имат редовни доходи, така че „детето вече не може да очаква родителите да продължат да изпълняват задълженията си за издръжка извън границите, които вече не са разумни“.

Адвокатът на прокудените синковци каза, че мъжете все още не са решили дали да обжалват присъдата.

Подобни изпитания вече има на доста места в Италия. Страната дори има специален термин "mammoni" - това е името, дадено на възрастните потомци, зависими от техните майки.

*Автор: Цвета Дилова