С езонът на тиквичките никога не свършва, но тепърва започва с продукти, расли на слънце. Макар и изобщо да не са постни, тези рецепти без месо са особено вкусни. Забелязани са на receptite.com.
Мусака
Необходими продукти:
- 2 тиквички
- 2 картофа
- 2 глави лук
- 150 г сирене
- 4 яйца
- 2 с.л. брашно
- 3 с.л. кисело мляко
- сол, черен пипер, чубрица
- растителна мазнина
Начин на приготвяне:
Нарязаните на ситно зеленчуци объркваме в купа с 2 яйца и сиренето. Добавяме и подправките, сол и изсипваме в съд, намазан с мазнина. Печем на умерена фурна до готовност. От останалите 2 яйца, киселото мляко и брашното правим заливка и запичаме с нея.
Хрупкави
Необходими продукти:
- 100 мл олио
- 1 яйце
- 2 тиквички
- 1/2 кубче бульон
- черен пипер
- готова панировка със сусам или друга панировка по избор
Начин на приготвяне:
Тиквичките се нарязват на кръгчета, не много тънки, приблизително 1 см. Яйцето се разбива с олиото, добавя се натрошеното кубче бульон и черен пипер. Тиквичките се потапят в сместа и се овалват в панировката. Подреждат се върху хартия за печене в тава и се пекат на 200 С до златисто. Консумират се непосредствено след като са готови, с млечен сос по желание.
Пълнени
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 3 яйца
- 200 г сирене
- 1 зелена чушка
- 1-2 стръка пресен чесън
- 2-3 клончета пресен копър
- сол
- олио
Начин на приготвяне:
Тиквичките се остъргват, всяка се срязва напречно на две и после половинките надлъжно на още две парчета, които се издълбават като лодки. Посоляват се и се бланшират за около 5 минути или за около 15 минути във фурната, за да омекнат. Нареждат се в тава и около тях се налива 1 чаша вода. Сиренето се натрошава и се смесва с разбитите яйца, нарязаните на дребно чушка, чесън и копър. С тази смес се пълнят тиквичките, поръсват се с олио и се запичат на умерена фурна до зачервяване.
Бюрек
Необходими продукти:
- 4 бр. тиквички,
- 250 г обезсолено сирене
- 3 яйца
- 3 с.л. нарязан копър
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. галета
- 1 ч.ч. олио
Начин на приготвяне:
Тиквичките се режат по дължина на филии с дебелина 1 см. Пържат се и се поставят върху салфетки, за да се отцедят от мазнината. Сиренето се намачква с вилица, размесва се със сито нарязан копър и едно яйце. Част от сместа се поставя върху филия изпържена тиквичка, затваря се с втора филия. Така се приготвят и останалите тиквички. След това се овалват последователно в брашно, разбити яйца и галета. Пържат се в сгорещено олио по 2 минути от всяка страна. Могат да се поднесат със заливка от кисело мляко, чесън и копър.
Ветрило
Необходими продукти:
- 3 тиквички
- 2 домата
- 250 г сирене
- 2 скилидки чесън
- 1 кубче зеленчуков бульон
- бял пипер, куркума, сол
- зехтин
- 100 г кашкавал
Начин на приготвяне:
Тиквичките се измиват и обелват. Всяка една тиквичка се нарязва надлъжно на филийки, като се оставя около 1 см разстояние от дръжкатаq така че да се получи нещо като ветрило. Поставят се в намаслена тавичка, посоляват се и след това между филийките се нареждат парченца домат и сирене. По желание може да сложите и малко чесън, нарязан на ситно. Върху всяко ветрило се капва по малко зехтин и в тавичката се излива 1 зеленчуков бульон или 250 мл вода. След това се пече на умерена фурна за около един час. Малко преди да са готови ветрилатаq се наръсва с настърган кашкавал и се запича за още около 5-10 минути.