Л юбопитни рецепти за питки по нашенски и вдъхновени от далечни земи намираме на az-gotvia.bg.
Ин и Ян
Необходими продукти:
- 20 г мая
- 700 г брашно
- 1 ч.л. захар
- 2 ч.л. сол равни
- 3 с.л. олио
- 2 яйца (вторият жълтък е за намазване)
- 100 г сирене
- 400 мл хладка вода
- микс от семена
Начин на приготвяне:
В 100 мл вода се разбива маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя 30 минути да втаса. Разделя се на 4 части. Трите части се разточват на обла кора и се нареждат една върху друга в тава, застлана с хартия за печене, като се намазват с олио и се поръсва натрошено сирене. Третата кора не се намазва. С нож се очертава питата през средата, за да се получи фигурата. От четвъртото топче се оформят дълги фитили за средата и по края на питката. От малко тесто се разточва лист колкото да се изрежат форми на цветя, поставят се от двете страни. След 10 минути се намазва с разбит жълтък, едната страна се поръсва със семена. Печем в загрята фурна до готовност.
Усуканица
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 100 г кисело мляко
- 300 мл топла вода
- 1 пакетче суха мая
- 700 г брашно
- 1 л захар
- 1 с.л. сол
- 6 стръка праз, нарязан на ситно
- 1 ч.ч. домати на кубчета
- чубрица и червен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
От посочените продукти се замесва тесто, меко и нелепнещо по ръцете, ако е нужно, се добавя още брашно. Оставя се да втаса час. Празът се запържва, когато омекне, се добавят доматите, като поизпари течността, се добавят 1-2 лъжици брашно и подправките. Тестото се разделя на 6 топки, всяка топка се разтегля на кора, слага се от плънката и се навива на руло, след това се усуква и в тава се нарежда като охлюв, слага се в студена фурна на 180 градуса за около час.