0

Л юбопитни рецепти за питки по нашенски и вдъхновени от далечни земи намираме на az-gotvia.bg.

Ин и Ян

Необходими продукти:

  • 20 г мая
  • 700 г брашно
  • 1 ч.л. захар
  • 2 ч.л. сол равни
  • 3 с.л. олио
  • 2 яйца (вторият жълтък е за намазване)
  • 100 г сирене
  • 400 мл хладка вода
  • микс от семена

Начин на приготвяне:

В 100 мл вода се разбива маята със захарта и се оставя да шупне. Замесва се меко тесто с останалите продукти и се оставя 30 минути да втаса. Разделя се на 4 части. Трите части се разточват на обла кора и се нареждат една върху друга в тава, застлана с хартия за печене, като се намазват с олио и се поръсва натрошено сирене. Третата кора не се намазва. С нож се очертава питата през средата, за да се получи фигурата. От четвъртото топче се оформят дълги фитили за средата и по края на питката. От малко тесто се разточва лист колкото да се изрежат форми на цветя, поставят се от двете страни. След 10 минути се намазва с разбит жълтък, едната страна се поръсва със семена. Печем в загрята фурна до готовност.

Усуканица

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 100 г кисело мляко
  • 300 мл топла вода
  • 1 пакетче суха мая
  • 700 г брашно
  • 1 л захар
  • 1 с.л. сол
  • 6 стръка праз, нарязан на ситно
  • 1 ч.ч. домати на кубчета
  • чубрица и червен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

От посочените продукти се замесва тесто, меко и нелепнещо по ръцете, ако е нужно, се добавя още брашно. Оставя се да втаса час. Празът се запържва, когато омекне, се добавят доматите, като поизпари течността, се добавят 1-2 лъжици брашно и подправките. Тестото се разделя на 6 топки, всяка топка се разтегля на кора, слага се от плънката и се навива на руло, след това се усуква и в тава се нарежда като охлюв, слага се в студена фурна на 180 градуса за около час.