Е то още две идеи от receptite.com какво да направим с печени чушки и да е лесно и вкусно.
Предястие
Необходими продукти:
- 14-15 печени чушки
- 100 г сирене
- 3. яйца
- 2-3 с.л. кисело мляко
- олио
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
В намаслена тавичка се подреждат една до друга чушките, върху тях се натрошава сиренето и се поръсва с нарязания магданоз. Залива се с предварително разбитите яйца и кисело мляко. Поливат се с малко олио и се запичат в умерена фурна. Може да се използва и като гарнитура. По желание ястието може да се направи на няколко реда.
Мързелив бюрек
Необходими продукти:
- печени и обелени чушки
- сирене
- брашно
- За заливката:
- яйца
- прясно мляко
- заквасена сметана
- сол
- настърган кашкавал за отгоре
Начин на приготвяне:
Чушките се разрязват и се разполовяват. Потапят се в брашно от двете страни и се нареждат в намаслена тавичка, като се покрива плътно дъното. Отгоре се наръсва натрошено сирене, пак се слага пласт чушки, пак сирене и така до приключване на чушките. Върху последния слой отново се слага надробено сирене. Разбиват се яйцата със сол, прибавя се прясното мляко и една малка кофичка заквасена сметана. Всичко се разбива добре. Не пречи, ако от сметаната останат неразбити бучици. С тази смес се заливат чушките така, че да ги покрие. На няколко места с вилица се правят дупчици и тавата се тръска, за да може заливката да влезе хубаво между чушките и да има от нея навсякъде. След това тавата се слага да се пече в предварително загрята фурна. Когато всичко се е стегнало и се е запекло, изваждаме тавата, настъргваме на едро кашкавал и връщаме във фурната да се запече само отгоре до златиста коричка.
Всички продукти са ориентировъчни, затова няма точни пропорции.