0

Е то че лятото приключи и отново трябва да си наложим друг ритъм. Новата учебна година ни изправя пред редица предизвикателства - повече стрес, динамика и всичко това в сезона на вирусите. На дневен ред идват проблемите с ранното ставане и боледуването, тъй като времето застудява.

В същото време трябва да помогнем на децата си, за да са по-здрави, концентрирани и продуктивни в училище. Затова е необходимо да предприемем някои стратегии за по-висок имунитет. Всъщност грижата за него започва още от летните месеци, когато прекарваме повече време на открито и чист въздух. Това важи най-вече за децата. Много по-добре е да играят на воля навън, да се разхождат из голата или да почиват на море, отколкото да стоят затворени в стаята и да висят предимно на телефона или компютъра.

Първото нещо, което трябва да направим, е да осигурим плавен преход от лятната ваканция към училището. Това означава да внимаваме с какво се храни детето, дали приема достатъчно вода, но и да имат достатъчно сън. Защо всичко това е толкова важно? Добрият имунитет спада при стрес и нездравословен начин на живот с недостатъчна физическа активност и липса на балансирано хранене. Всичко това прави децата по-податливи към вируси и настинки.

Меню

То задължително включва месо, млечни продукти, но и много плодове и зеленчуци. Изключително вредно е децата да консумират предимно пакетирани храни или набързо приготвени. Добре е да хапват повече червено месо, риба, мляко и млечни продукти, яйца. В менюто трябва да присъстват всички есенни плодове и зеленчуци, защото са богати на витамин С. Много е важно да се намали захарта, която доказано вреди на имунитета.

Имайте предвид и че подрастващите се нуждаят от минимум 8-9 часа нощен сън. Избягвайте резките промени в режима им, тъй като те подлагат на допълнителен стрес имунната система. Постарайте се преходът от ваканция към учебен режим да стане постепенно и в учебно време те да си лягат достатъчно рано - без телефони и таблети в леглото.

Може да заложите на повече ядки, особено орехи. Те съдържат желязо, цинк, мед, манган, йод, мазнини, протеини, антиоксиданти, витамини В1, В2, С, РР, каротин. Благодарение на тези вещества и витамини орехите стимулират мозъка, увеличават издръжливостта и защитата на тялото, подобряват паметта и функцията на сърцето. Също така нека децата консумират повече тиква, дюля, грозде, характерни за този сезон.

Често предпочитаните напитки в ученическа възраст са сокове, безалкохолни, студен чай и др. А децата буквално забравят да пият вода. При дехидратация обаче страдат всички органи, нарушава се и функционирането на мозъка. Нерядко в такива случаи ученикът се оплаква от изтощение, световъртеж и главоболие, а родителите се притесняват, че е болен от нещо, без да предполагат каква е същинската причина за симптомите.

Спорт

Спортът е много важен за децата. Затова е добре децата да спортуват не само през учебната година, но и през лятото. Физическите упражнения подобряват имунитета, концентрацията. Това прави децата и по-продуктивни в училище.

Стрес

Често боледуване, недоспиване, постоянна умора - всичко това може да се дължи на стрес в началото на учебната година. Често от това страдат по-притеснителни и по-емоционални деца. Те се притесняват преди изпитване, тест или презентация пред други хора. Затова трябва да им помогнем да преодолеят тези трудности, защото това пряко влияе върху здравословното състояние на подрастващите.

Без крайности

Не е необходимо да изпадаме в крайности или да залитаме по някакви суперхрани. Достатъчно е рязко да се ограничат доказано вредните храни – безалкохолни, сокове от кутии, компоти, колбаси, сладкиши, вафли, бонбони... Все любими храни, пълни с оцветители, консерванти, овкусители, много захар и други вещества, непознати в природата.