Н а bonapeti.bg намираме и рецепта за зелник от Странджа. В случая се разбира баница с някакво зеленище – едно или повече. А зелето, както мнозина предполагат, няма нищо общо с тази баница. Разбира се, родните варианти за баница с прясно или кисело зеле също са доста, но конкретно тук се имат предвид други зелени продукти.
Странджански зелник
Необходими продукти:
- 800 г брашно
- 400 мл вода
- 1 с.л. оцет
- 1 с.л. олио
- сол на вкус
- олио за намазване
- 3 яйца за намазване
За плънката:
- 500 г пресен спанак
- 2 връзки лапад
- 1 връзка пресен лук
- 1/2 връзка джоджен
- 400 г краве сирене
- 4 яйца
- 300 г гъсто кисело мляко
- 125 г краве масло
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто. Разделя се на 5 топки, които се намазват с олио и се оставят да починат за кратко. Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания на ситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда, се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко. Прибавят се яйцата и се разбърква. Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда заедно с наситнения джоджен. От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене. Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намазва с масло. Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца. Пече се до готовност.