0

Й оланта Делибозова–Йоли показва с множество великолепни рецепти красотите на родната кухня, като й придава и европейски финес, което си личи и от предаванията й по 24Kitchen. Ето няколко примера по въпроса, забелязани на yoli-bg.com.

Баница с кайма и праз

Необходими продукти:

  • 450 г фини кори за баница
  • 125 г стопено масло
  • 2-3 с.л. свинска мас
  • 1 стрък нарязан на едро праз
  • 2 скилидки ситно накълцан чесън
  • 200 г нарязани гъби
  • по желание 1 ситно нарязана люта чушка
  • 800 г свинска кайма
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1-2 ч.л. чубрица
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 разбито яйце

Начин на приготвяне:

Задушете в свинската мас праза до омекване. Добавете чесъна, чушката и гъбите. Гответе 1-2 минути и сложете каймата. Запържете всичко добре, като бъркате, за да не стане каймата на бучки. Ако сместа е суха, налейте малко вода. Прибавете доматеното пюре и овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Оставете плънката да изстине до стайна температура. Намажете кръгла тава с масло. Сложете две кори за баница и след това редете по обичайния начин, като редувате кори и пълнеж. Не забравяйте да мажете всяка кора с малко масло, преди да поръсите с кайма. За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Накрая смесете яйцето с остатъка от маслото и намажете най-горната кора. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути. Сервирайте баницата топла, но не гореща. Аз обичам да преобладава месото и правя баницата с почти 1 кг кайма, но винаги може да намалите количеството по ваша преценка. За мен целият вкус идва от праза и комбинацията свинска мас - масло. Към пълнежа добавих и малко кубчета тиква, но не е задължително. Както казах, вариантите са много. Направете плънка по ваш вкус. Също може да замените чубрицата с друга подправка. Да ви е сладко!

Пълнени чушки със сирене в бутер тесто

Необходими продукти за 4 порции:

  • 8 печени червени чушки
  • 2 яйца
  • 200 г бяло саламурено сирене
  • 50 г черни маслини без костилки
  • 400 г бутертесто
  • разбито яйце за намазване
  • сусам за поръсване

Начин на приготвяне:

Намачкайте сиренето и го разбъркайте с яйцата и маслините. Напълнете чушките. Нарежете тестото на 8 части. Завийте чушките в тестото, намажете с яйце и поръсете със сусам. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете чушките за около 30 минути. Сервирайте леко топли със свежа салата и сос по ваш вкус.

Новото тук е многолистното тесто. Получи се много вкусно ястие, нещо средно между банички, основно ястие и аламинут. Да ви е сладко!

Домати със сирене на фурна

Необходими продукти:

  • 3 домата
  • 200 г сирене
  • босилек
  • 3-4 филии бял хляб
  • 40 г кашкавал
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • пресни подправки по избор
  • 2 с.л. брашно
  • 1 разбито яйце

Начин на приготвяне:

Нарежете хляба на кубчета и заедно с кашкавала, зехтина, чесъна и подправките го сложете в блендер. Смелете всичко на трохи. Нарежете доматите на кръгчета. Върху всяко сложете парче сирене и няколко листа босилек. Оваляйте "сандвичите" първо в брашно, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Запечете ястието в загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато трохите станат златисти и хрупкави. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!

Печени пиперки в сос

Необходими продукти за 4 порции:

  • 8-10 печени чушки
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 глава нарязан на дребно лук
  • 4-5 накълцани белени домати или 1 ч.ч. консервирани белени домати
  • 2-3 скилидки счукан чесън
  • 4 с.л. заквасена сметана
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

В титан загрейте олиото и на среден огън изпържете чушките до златисто. Извадете ги в чиния. След като изстинат, ги накъсайте на лентички и посолете. В същата мазнина задушете лука до омекване. Прибавете доматите и чесъна. Задушете под капак десетина минути. Махнете капака и гответе на среден огън, докато получите плътен, но немного гъст доматен сос. В купичка смесете сметаната и брашното. Изсипете ги в доматения сос и добре разбъркайте. Посолете и подправете с черен пипер. Оставете соса да покъкри десетина минути. Наредете отгоре лентичките чушки, махнете от огъня и поръсете с магданоз. Ако доматите са кисели, балансирайте с малко захар. Може да не накъсвате чушките на лентички, а да ги оставите цели. Топла, студена, все е апетитна. Ако обичате пикантно, не пропускайте да добавите люта чушка.

Да ви е сладко!