Й оланта Делибозова–Йоли показва с множество великолепни рецепти красотите на родната кухня, като й придава и европейски финес, което си личи и от предаванията й по 24Kitchen. Ето няколко примера по въпроса, забелязани на yoli-bg.com.
Баница с кайма и праз
Необходими продукти:
- 450 г фини кори за баница
- 125 г стопено масло
- 2-3 с.л. свинска мас
- 1 стрък нарязан на едро праз
- 2 скилидки ситно накълцан чесън
- 200 г нарязани гъби
- по желание 1 ситно нарязана люта чушка
- 800 г свинска кайма
- 1 с.л. доматено пюре
- 1-2 ч.л. чубрица
- сол и черен пипер на вкус
- 1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Задушете в свинската мас праза до омекване. Добавете чесъна, чушката и гъбите. Гответе 1-2 минути и сложете каймата. Запържете всичко добре, като бъркате, за да не стане каймата на бучки. Ако сместа е суха, налейте малко вода. Прибавете доматеното пюре и овкусете с чубрица, сол и черен пипер. Оставете плънката да изстине до стайна температура. Намажете кръгла тава с масло. Сложете две кори за баница и след това редете по обичайния начин, като редувате кори и пълнеж. Не забравяйте да мажете всяка кора с малко масло, преди да поръсите с кайма. За да има повече въздух между корите, ги нагъвайте с ръце, а не ги слагайте като гладки листи. Накрая смесете яйцето с остатъка от маслото и намажете най-горната кора. Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути. Сервирайте баницата топла, но не гореща. Аз обичам да преобладава месото и правя баницата с почти 1 кг кайма, но винаги може да намалите количеството по ваша преценка. За мен целият вкус идва от праза и комбинацията свинска мас - масло. Към пълнежа добавих и малко кубчета тиква, но не е задължително. Както казах, вариантите са много. Направете плънка по ваш вкус. Също може да замените чубрицата с друга подправка. Да ви е сладко!
Пълнени чушки със сирене в бутер тесто
Необходими продукти за 4 порции:
- 8 печени червени чушки
- 2 яйца
- 200 г бяло саламурено сирене
- 50 г черни маслини без костилки
- 400 г бутертесто
- разбито яйце за намазване
- сусам за поръсване
Начин на приготвяне:
Намачкайте сиренето и го разбъркайте с яйцата и маслините. Напълнете чушките. Нарежете тестото на 8 части. Завийте чушките в тестото, намажете с яйце и поръсете със сусам. Загрейте фурната на 200 градуса и изпечете чушките за около 30 минути. Сервирайте леко топли със свежа салата и сос по ваш вкус.
Новото тук е многолистното тесто. Получи се много вкусно ястие, нещо средно между банички, основно ястие и аламинут. Да ви е сладко!
Домати със сирене на фурна
Необходими продукти:
- 3 домата
- 200 г сирене
- босилек
- 3-4 филии бял хляб
- 40 г кашкавал
- 2 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- пресни подправки по избор
- 2 с.л. брашно
- 1 разбито яйце
Начин на приготвяне:
Нарежете хляба на кубчета и заедно с кашкавала, зехтина, чесъна и подправките го сложете в блендер. Смелете всичко на трохи. Нарежете доматите на кръгчета. Върху всяко сложете парче сирене и няколко листа босилек. Оваляйте "сандвичите" първо в брашно, след това в яйцето и накрая в хлебните трохи. Поставете ги в тава, покрита с хартия за печене. Запечете ястието в загрята на 200 градуса фурна за около 20-25 минути или докато трохите станат златисти и хрупкави. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!
Печени пиперки в сос
Необходими продукти за 4 порции:
- 8-10 печени чушки
- 2-3 с.л. олио
- 1 глава нарязан на дребно лук
- 4-5 накълцани белени домати или 1 ч.ч. консервирани белени домати
- 2-3 скилидки счукан чесън
- 4 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
В титан загрейте олиото и на среден огън изпържете чушките до златисто. Извадете ги в чиния. След като изстинат, ги накъсайте на лентички и посолете. В същата мазнина задушете лука до омекване. Прибавете доматите и чесъна. Задушете под капак десетина минути. Махнете капака и гответе на среден огън, докато получите плътен, но немного гъст доматен сос. В купичка смесете сметаната и брашното. Изсипете ги в доматения сос и добре разбъркайте. Посолете и подправете с черен пипер. Оставете соса да покъкри десетина минути. Наредете отгоре лентичките чушки, махнете от огъня и поръсете с магданоз. Ако доматите са кисели, балансирайте с малко захар. Може да не накъсвате чушките на лентички, а да ги оставите цели. Топла, студена, все е апетитна. Ако обичате пикантно, не пропускайте да добавите люта чушка.
Да ви е сладко!