0

Н а 23 септември ще бъде даден стартът на последното състезание за тази година от спортния календар на НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“, а именно дългоочаквания турнир за ловци и кучета, работещи със стойка по правилата на Св. Хуберт, за купата на НЛРС-СЛРБ.

Турнирът започва в Пазарджик и Разград в събота, 23 септември, в неделя - 24 септември - домакин е ЛРС-Ямбол, а на 30 септември - в Монтана. Финалът ще се състои на 7 октомври край Велико Търново.

Условия

Всеки участник трябва да предостави в деня на съответния турнир заверен ловен билет и членска карта за 2023 г. от ловно-рибарско сдружение, което е член на НЛРС-СЛРБ, редовни документи за носене и употреба на ловно оръжие, контролен талон за регистрация на ловното си куче в ловното сдружение, на което е член, заверен ветеринарен паспорт за кучето, с което ще участва, като в него трябва да са отразени извършените ваксинации и обезпаразитявания и задължително от тази година родословие на животното. Таксата за участие в регионалните фази на турнира е 50 лв. на състезател. На финалната фаза не се заплаща такса за участие.

Купите, медалите, грамотите и материалните награди за участниците, класирали се на призовите места на финала, се осигуряват от НЛРС-СЛРБ. Победителите ще получат и допълнителни награди от спонсорите на състезанията.

Риболов

От НЛРС „Съюз на ловците и риболовците в България“ съобщиха, че вече са известни победителите в националния риболовен турнир за Купата на НЛРС-СЛРБ, посветен на 125-годишнината от създаването на националната организация. Той се проведе на язовир „40-те извора“ край Асеновград . Състезанието продължи три часа, като риболовците бяха разпределени в три сектора. Право на участие в Националния риболовен турнир имаше всеки риболовец в страната, като състезателите можеха да монтират колкото въдици пожелаят, но имаха право да ловят само на плувка с една пръчка по време на състезанието с монтирана единична кука.

При отлични условия, създадени от домакините от ЛРС-Асеновград, и след оспорвана надпревара бяха класирани победителите. Купата от Националния риболовен турнир спечели Захарин Савов с подгласници Румен Иванов и Димитър Лозанов. Шестицата допълниха Йордан Момчев, Георги Илиев и Иван Иванов.

Отбор

Отборен победител станаха състезателите на СЛРД „Огоста“ - Монтана. Със специални награди бяха отличени най-възрастният състезател - Йордан Момчев на 80 години от Сливен, и най-младият - 13-годишният ученик Иван Руменов от Асеновград. За най-добро представяне при дамите награда получи редакторът на сп. „Лов и риболов“ Христина Симеонова.

Отличията на победителите бяха връчени от д-р Георги Хаджиламбрев, председател на ЛРС-Асеновград и член на УС на НЛРС-СЛРБ.

Традиционното детско риболовно състезание „Детето риболовец може без дрога“, организирано от НЛРС-СЛРБ, ще се проведе на 14 октомври на яз. „Дoлна вода“ край Монтана.

Родопски села пропищяха от мечки

Само за десетина дни в началото на септември в Смолянско са получени съобщения за седемнадесет нападения на мечки. Оценяват се щетите и размерът на обезщетенията за пострадалите стопани. Най-много са случаите в с. Славейно и местните ловци твърдят, че мечките в района вече са повече от тях.

Една от тях с три мечета е нападнала животни в самия център на селото. В с. Глогино в община Баните мечката дори е влязла в обор в населеното място и е разкъсала пет овце. Мечки обикалят кошерите в тетевенската Рибарица, Троянския и Габровския Балкан и на много други места.

Става очевидно, че предпазните мерки срещу мечите нападения са недостатъчни, в много случаи те се справят с електропастирите, леките огради и нестабилните постройки. Посегателствата им застрашават вече и хората, най-вече пастирите, горските и земеделските работници, както и туристите из тези райони. Нужни са внимание и предпазливост, но и системни мерки за прогонване на мечките от населените места в застрашените райони.