0

„Една от любимите ми баници е с праз. Рецептата е класическа, няма нищо ново. Бих искала да ви предложа по-различен начин на оформяне. Обикновено така усукваме тесто за хляб, но и с кори за баница се получи чудесно. Що се отнася до моята рецепта, освен задушен праз, яйца и сирене, добавям малко мащерка. Мисля, че отлично си подхожда с праза“, отбелязва Йоланта Делибозова-Йоли на yoli-bg.com.

Усукана баница

Необходими продукти:

  • 400 г фини кори за баница

Пълнеж:

  • 2 стръка нарязан праз
  • 2 с.л. олио + 2-3 с.л. вода
  • 200 г натрошено краве сирене
  • 4 яйца
  • 2 с.л. кисело мляко
  • черен пипер
  • мащерка
  • сол, ако е необходимо

Друго:

  • 125 г стопено масло
  • 1 разбито яйце

Начин на приготвяне:

За пълнежа задушете праза в олиото и водата до леко омекване. След като изстине, в същия съд прибавете всички останали продукти и разбъркайте. Ако сиренето не е достатъчно солено, посолете.

Отворете корите на работния плот и ги разпределете на две части. Започнете с едната половина. Слепвайте заедно по две или три кори, като помежду им намазвате малко от стопеното масло. Върху първите три кори поръсете от плънката. Върху нея поставете още три слепени с масло кори, след това пак пълнеж и кори, докато свършат корите от едната половина. Завийте ги на хлабаво руло и го разрежете на две части по дължина. Усучете двете отрязани парчета на плитка. Работете внимателно, за да не изтича пълнежът.

Покрийте кръгла тава (аз използвах тортена форма 24 см) с хартия за печене. В средата сложете чаша за ограничител, също покрита с хартия. Внимателно пренесете във формата едната плетеница. След това по същия начин направете още една плетеница от останалите кори и пълнеж и я сложете във формата до първата. Смесете разбитото яйце с остатъка от маслото (със сигурност ще остане 1-2 с.л) и намажете баницата. Изпечете я в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор за около 40 минути. Хапнете я топла и да ви е сладко!