0

А ко се вярва на теориите на някои уфолози, то във времената на древния Вавилон е произлязла епична война, която е изгонила от планетата ни някои от боговете или по-скоро от извънземните.

Сега учени са установили, че точно по време на царуването на описания и в Библията владетел Навуходоносор II е имало драстично спадане на магнитното поле на Земята.

Първоначално магнитното поле на Земята е било много високо и изведнъж спада главоломно и никога повече не се връща в старите си стойности. А каква е тази причина в днешно време науката няма обяснение, но това пък дава повод за всякакви тези и даже за откровени спекулации. Както е известно, уфолозите твърдят, че магнитното поле на Земята изглежда доста странно и необяснимо, сякаш то се управлява от някакъв чудовищен компютър, дори с голяма вероятност и от разумни същества. Някои даже стигат до тезата, че Земята е жив организъм, а други отиват още по-далеч, като казват, че тя действа като части от космически квантов компютър.

Таблици

Глинени плочки с надписи, направени точно по времето на Навуходоносор II, потвърждават теорията за драстични промени по магнитното поле. Тези плочки, върху които от тогавашните данъчни служители са изписани таблици с различни имена, дългове и плащания или пък има списъци на знаменателни събития и личности, са се оказали много полезни. Но в случая не изписаното е важно при тях.

Американски и британски учени са взели материали от различни глинени плочки, както от шумерско време, така и от по-късните етапи на царствата в Месопотамия. Причината е, че в печената глина се запазват микроскопични кристали от самородно желязо, а те от своя страна съхраняват данни за магнитното поле на Земята по време на изпичането или по-скоро на изсъхването си на слънце на дадената плочка. Така тези изследвания, цитирани преди няколко дни от phys.org, дават изненадващите резултати как по време на Вавилонското царство е станала драма с магнитното поле. До царуването на Навуходоносор II то е много по-силно, но след това драстично се намалява и никога повече до наши дни не се покачва до старите си стойности.

Тук идват и теориите на уфолозите, които многократно говорят за различни битки и войни по време на древните царства в Месопотамия между всякакви фракции или видове извънземни. Новата теза е, че по това време боговете извънземни напускат завинаги планетата.

Точност

Плочките от Месопотамия са особено ценни, защото на тях обикновено е изписана годината и по време на кое царуване са направени. Това позволява много точна датировка, което значи че учените могат с лекота да кажат при кой цар и в коя година какво е било магнитното поле на планетата. Благодарение на ефекта на Кюри желязото запазва данни за магнитното поле на Земята, което е съществувало при направата на плочката.

„Магнитното поле на Земята не е статично, а се променя с времето. То се генерира от своеобразно геодинамото в ядрото на планетата. Там въртяща се, конвектираща и електропроводима огнена течност от разтопени скали преобразува кинетичната енергия в електрически и магнитни полета, които се въртят в пространството около нас. Промените в магнитното поле могат да бъдат резултат от външни влияния, като например слънчевия вятър и тогава имаме магнитни бури; или от промените вътре в планетата, където се развива самото геодинамото“, обясняват теорията от phys.org.

Но дали някакво особено силно изригване от Слънцето или от космоса е претоварило магнитното поле на Земята, засега не може да се каже със сигурност. Друга версия е, че може би тогава е имало такава силна бомбардировка върху земното магнитно поле, а след това тя е прекратена и вече не се налага планетата ни да произвежда такава силна защита. Тепърва тези и други тези ще бъдат проверявани, а вече се подготвят експедиции и в Арктика, и в Антарктида, за да могат да бъдат проверени хипотезите.

Кивот

Навуходоносор II е известен от Библията, където е представен като тираничен и жесток владетел, но пратен на евреите от Бог, за да ги накаже за техните грехове. Вавилонският цар превзема Ерусалим през 587 г.пр.н.е. и разрушава изградения от Соломон храм. Като най-вероятно взима свещения Кивот на завета сред трофеите и неговото местонахождение до ден днешен не е известно. Владетелят отвежда в плен във Вавилон оцелелите жители на царство Юдея.

Според древните писания кивотът е най-страховитото оръжие, което е давано в ръцете на хората. Според схващания на уфолози това е оръжие на извънземните. А дали то има нещо общо с въпросното драстично изчезване на магнитното поле, едва ли скоро ще стане ясно.

Навуходоносор II (или Набуко, както е в едноименната опера на Верди) е известен само с войните си, той нанася поражения на Египет и другите силни царства в региона, някои завладява, други са принудени да му плащат прескъпи данъци. Но преди всичко владетелят строи и с това го знаем в днешния свят. Той прави легендарните висящи градини на Вавилон (известни и като градините на Семирамида), които са едно от седемте чудеса на древния свят. Превръща Вавилон в най-красивия град на света по това време.