П одбалкански вкус, изпълнен с много усет за добра кухня и глезене на крлиента, се появява на receptite.com.
Сач кавърма от Хисаря
Необходими продукти:
- 300 г свинско месо (филе)
- 150 г пилешко месо (филе)
- 1 голяма глава лук
- 200 г микс от горски гъби (може и само печурки)
- 6 печени месести червени чушки (сорт капия)
- 2-3 кисели краставички
- 2-3 домата
- 1 скилидка чесън
- 1 ч.л. горчица
- 1 ч.л. майонеза
- 1 ч.л. соев сос
- чубрица
- 1/3 ч.ч. олио
- 80-100 г кашкавал - по желание
Начин на приготвяне:
Нарязваме месото на хапки. Посоляваме, слагаме соевия сос, горчицата, чубрицата, майонезата и нарязаната скилидка чесън. Разбъркваме хубаво и оставяме да се овкуси 10-15 минути. През това време почистваме гъбите и ги нарязваме на едри парчета (половинки или четвъртинки). Нарязваме лука на едро, печените чушки на лентички. Доматите настъргваме на ренде, краставичките нарязваме на полумесеци. Слагаме сача (може да използвате дълбок тиган и да готвите на котлона) над огнището и запалваме открит огън. Изливаме цялото олио и изчакваме, докато сачът хубаво се нагрее. Слагаме месото и пържим.
Разбъркваме от време на време и продължаваме да пържим до получаване на леко зачервена коричка. Добавяме лука и продължаваме да пържим до неговото леко покафеняване. Слагаме гъбите, а след минута-две и печените чушки. Продължаваме да разбъркваме и да пържим. Ако има сос, изчакваме да се изпари и да остане само на мазнина. Добавяме и доматите и пак изчакваме до изпаряване на течността. Разбъркваме непрекъснато, докато ястието не остане отново само на мазнина. Слагаме и киселите краставички, разбъркваме и сваляме ястието от огъня. Сервираме (по желание) с настърган кашкавал. Може да наръсим с нарязан магданоз.