0

П одбалкански вкус, изпълнен с много усет за добра кухня и глезене на крлиента, се появява на receptite.com.

Сач кавърма от Хисаря

Необходими продукти:

  • 300 г свинско месо (филе)
  • 150 г пилешко месо (филе)
  • 1 голяма глава лук
  • 200 г микс от горски гъби (може и само печурки)
  • 6 печени месести червени чушки (сорт капия)
  • 2-3 кисели краставички
  • 2-3 домата
  • 1 скилидка чесън
  • 1 ч.л. горчица
  • 1 ч.л. майонеза
  • 1 ч.л. соев сос
  • чубрица
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 80-100 г кашкавал - по желание

Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на хапки. Посоляваме, слагаме соевия сос, горчицата, чубрицата, майонезата и нарязаната скилидка чесън. Разбъркваме хубаво и оставяме да се овкуси 10-15 минути. През това време почистваме гъбите и ги нарязваме на едри парчета (половинки или четвъртинки). Нарязваме лука на едро, печените чушки на лентички. Доматите настъргваме на ренде, краставичките нарязваме на полумесеци. Слагаме сача (може да използвате дълбок тиган и да готвите на котлона) над огнището и запалваме открит огън. Изливаме цялото олио и изчакваме, докато сачът хубаво се нагрее. Слагаме месото и пържим.

Разбъркваме от време на време и продължаваме да пържим до получаване на леко зачервена коричка. Добавяме лука и продължаваме да пържим до неговото леко покафеняване. Слагаме гъбите, а след минута-две и печените чушки. Продължаваме да разбъркваме и да пържим. Ако има сос, изчакваме да се изпари и да остане само на мазнина. Добавяме и доматите и пак изчакваме до изпаряване на течността. Разбъркваме непрекъснато, докато ястието не остане отново само на мазнина. Слагаме и киселите краставички, разбъркваме и сваляме ястието от огъня. Сервираме (по желание) с настърган кашкавал. Може да наръсим с нарязан магданоз.