0

В ъздържанието от секс всъщност е единственият 100% ефективен начин за избягване на бременност.

Но не това е единствената ползва. Да се въздържаме от любовни ласки може да има много благоприятно въздействие върху психичното ни здраве и стабилност. Много често въздържанието може да възвърне страстта в една връзка. Важно обаче да се знае колко и кога.

Грях

Религията е дала ясна форма на това - като е превърнала в тема табу секса по време на пост. Според Светото писание сексуалните отношения по време на пост не са желателни, различните свещеници имат различни възгледи. Ако строго се придържате към поста, сексът е забранен дори за женени двойки. Ако не можете да издържите до Великден, можете да се обърнете към свещеник в енорията, който да ви "освободи" от тази част от поста. Мнението на други е, че когато двама души се обичат, това само може да радва Бог. Особено когато тези двойки са посветени един на друг в брак, благословен от църквата. Важно е да се отбележи, че ако брачните партньори искат да спазват въздържание, то трябва да е по взаимно съгласие. Не е добре мъж или пък жена да се въздържа против волята на половинката си, защото по този начин подтиква другия към грях.

Почивка

“Недейте се лишава един от друг - освен по съгласие за някое време, за да пребъдвате в пост и молитва; след това бъдете си пак заедно, за да ви не изкушава сатаната, поради вашето невъздържане" (1 Кор. 7-5). апостол Павел. Въздържанието може да се разглежда като процес на промяна. След прекъсване на редовни сексуални контакти съвсем нормално се наблюдава избягване на полово активен живот. Това е начин тялото и умът да си почине. Веднага след този етап обаче сексуалното желание се повишава. Ако трябва да се определи какъв период се определя за въздържание при различни двойки и извън поста, това време може да бъде различно. За всеки човек срокът е различен, в зависимост от темперамента, здравето, включително и емоционалното. Разбираемо е, че за тези, чиято половата активност е по-слаба, периодите на въздържание могат да бъдат много по- продължителни. При хората, които обичат секса и дори ден без ласки им носи дискомфорт, въздържанието е тежко изпитание. При тях прекъсването на сексуални контакти за седмица, дори и за дни се възприема като въздържание.

Спад

При потентните хора половото въздържание може да доведе до спад в умствените и физически способности, настроението, работоспособността, да се прояви чувство на неудовлетвореност. Конкретно при мъжете рисковете са обратно пропорционални на възрастта, колкото по-възрастни са, толкова въздържанието е по-опасно. С намаляването на секса вероятността да се загуби либидото е висока, а оттук е възможно нарушаването на сексуалната функция.

Зачеване

Според едно народно схващане въздържанието от три месеца при мъжа води до зачеване на момиченце. Ползата от въздържане от секса може да се измери само в една посока - намаляване на рисковете от предаване на полово-преносими заболявания и невъзможност за забременяване. Другият аспект е свързан с преоткриването на партньорите. След дълго въздържание мъжът, както в началото на сексуалния си живот е склонен отново да изследва жената, като тогава приоритет за него е да удовлетвори нейните потребности. Това от своя страна предразполага жената към доверие и отпускане, което като краен резултат укрепва връзката и повишава степента на сексуална наслада между партньорите в дългосрочен план.

*Автор: Василена Маринова