П остно и сладко сякаш не са съвсем две съвместими неща, но понякога това се оказва напълно реално и постижимо. На receptite.com има примери и идеи и за това.
Икономичен кекс
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. сладко по избор
- 1 ч.ч. студена вода
- 1/2 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. олио
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 3 ч.ч. брашно
- 1 с.л. какао
- 1 ванилия
- 1 ч.л. канела по желание
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Всичко се разбърква много добре и се изсипва в намазнена и набрашнена форма. Пече се около 40 минути в умерена фурна. Още топъл, икономичният кекс се обръща и се поръсва с пудра захар.
Щрудел с локум и орехи
Необходими продукти:
- 500 г кори
- 150-200 г локум
- 1 кг ябълки
- 1 и 1/2 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. орехи
- 200 мл газирана вода
- 5 с.л. олио
- канела
- стафиди
- пудра захар
Начин на приготвяне:
В намаслена тава се редят три кори и се слагат по малко настъргани ябълки, стафиди, локум, захар, канела, орехи и олио. Отново се нареждат три кори и плънка, завършва се с кори. Щруделът се реже като торта, докато е още суров, полива се по прорезите с газираната вода и малко олио. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна до порозовяване. Горещият щрудел се поръсва с пудра захар.
Бисквитени топчета
Необходими продукти:
- 300 г чаени бисквити
- 2 с.л. какао
- 1 с.л. мед
- 2 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. вода
- 1/3 ч.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне:
Сипете във водата захарта, какаото, меда, след това добавяте добре натрошените бисквити и разбъркайте добре. Оформете малки топчета от тестото и ги оваляйте в натрошените орехи или може и в кокосови стърготини. Приберете ги в хладилник за 1-2 часа. След това може да им се наслаждавате.
Мармаладен сладкиш
Необходими продукти:
- 11 с.л. олио
- 11 с.л. захар
- 11 с.л. вода
- брашно, колкото да се получи тесто за точене
- 400 г мармалад (конфитюр) от шипки (кайсии, сини сливи)
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. оцет или лимонов сок
- 1 ванилия
Начин на приготвяне:
Карамелизираме 2 с.л. захар до тъмен карамел. Слагаме водата и бъркаме до стопяването на карамела. Сваляме от котлона. В купа слагаме останалите 9 с.л. захар, олиото и добавяме горещия карамелен сироп. Разбъркваме. Добавяме брашното на етапи, малко по малко, до получаване на меко тесто, което не лепне и става за точене. Заедно с брашното наръсваме и содата, изгасена с оцета и ванилията. Така полученото тесто разделяме на три равни части. Всяка част разточваме върху хартия за печене (като предварително може да си очертаете размера на тавичката - моята тава беше с диаметър 25 см, а дебелината на разточеното тесто стана приблизително 4-5 мм). Пече се в предварително загрята фурна на температура 200 градуса (при мен времето за печене беше 5-6 минути). Кората трябва да остане мека на допир, а не препечена и твърда. Готовите блатове намазваме с мармалад по избор и слепваме като торта. Отгоре може да се намаже с мармалад или да се украси със сметана (растителна за постещите стриктно). Процедурата с карамелизирането на захарта може да се пропусне (за по-бързо). Тогава се добавя просто топла вода.
Сладки със сусамов тахан
Необходими продукти:
- 200 г сусамов тахан
- 250 г мед
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 1 ч.л. канела
- 60 г стафиди
- 200 г овесени ядки
- 100 г орехови ядки
- ром или коняк
Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в малко ром или коняк за 30 минути. Отцеждат се добре. В купа се смесват сусамовият тахан, медът, ванилията, канелата и отцедените стафиди. Добавят се смлените орехови и овесените ядки. Всичко се смесва много добре. От тестото с влажни длани се оформят топки колкото голям орех. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, и се притискат леко. Пекат се 12-15 минути в загрята фурна, докато краищата им започнат леко да покафеняват. След като се извадят от фурната, се оставят за 2-3 минути в тавата. Подреждат се върху решетка, докато изстинат напълно.
Шоколадово кексче
Необходими продукти:
- 2 с.л. какао
- 3 с.л. брашно
- 3 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. олио
- 3 с.л. еспресо кафе или мока, кока кола, сок
- може да се добавят още ядки и плодове по желание
Начин на приготвяне:
Поставят се всички сухи съставки (какао на прах, брашно, сол, захар и бакпулвер) в малка купа или чаша и се разбъркват до пълно смесване. Добавят се мокрите съставки (олио, кафе или мляко) и продължава разбиването, докато сместа се хомогенизира. Поставя се в чашката или купата в микровълнова печка на пълна мощност за 40-45 секунди или повече според желаната стегнатост на кексчето и мощността на микровълновата. След първите 30 секунди чашката може да се завърти, за да се избегне евентуално едностранно нагряване от уреда. Оставя се да изстине за няколко секунди, а след това отгоре се поръсва със захар, шоколадов топинг или друго.
Бисквити за преди Великден
Необходими продукти:
- 110 мл царевично олио
- 110 мл сок от портокал
- 150 г захар
- 250 г бадеми обелени и смлени
- 2 бр. ванилия
- 1/2 ч.л. амонячна сода
- кора от портокал - настъргана
- 1 щипка сол за вкус
- брашно, колкото за тесто, което не лепне по ръцете
Начин на приготвяне:
Олиото, сокът и захарта се разбиват с миксер, прибавяме бадемите, амонячната сода, изгасена с малко лимонов сок, ванилията и солта. Разбъркваме добре, прибавяме и брашното толкова, колкото да не лепне по ръцете. Разточваме на лист и с формичка изрязваме бисквитки. Нареждаме в тава, която е намазана с олио, или върху кухненска хартия. Печем в предварително загрята фурна на180 градуса до готовност. Излизат около 40 бройки.
Винени сладки пурички
Необходими продукти:
- 1 1/3 ч.ч. олио
- 1 ч.ч. бяло вино
- брашно
- локум
- орехи
- пудра захар
Начин на приготвяне:
Омесва се тесто от олиото, виното и брашно - колкото за средно твърдо тесто. Разточва се и се реже на квадрати. На всеки квадрат се слагат парче локум и орех и се навиват пурички. Пекат се в ненамазана тава. Още топли, се овалват в пудра захар.