0

В разгара на Коледните пости, идеите започват да свършват, а любимите месни ястия ни липсват все повече. Почти цял месец остава до Бъдни вечер, когато на масата сервираме последните блюда без месо. Всъщност обаче изобщо не е нужно да се лишаваме от вкусната мусака или сочните кюфтенца. Трябва само да заменим месните продукти с подходящ еквивалент.

Мусака с тофу

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 3 моркова
  • 200 г грах
  • 2 глави лук
  • 3 червени чушки
  • 200 г тофу
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Обелваме и нарязваме картофите и морковите. Сипваме ги заедно със замразения грах в тенджера и наливаме вода, колкото да покрие зеленчуците. Варим около 15 минути и добавяме нарязаните на дребно лук и чушки. Варим до сгъстяване, добавяме олиото и солта, разбъркваме и прехвърляме в тавичка. Отгоре настъргваме тофуто и запичаме мусаката за 15 минути до леко зачервяване.

Кюфтенца от леща

Необходими продукти:

  • 1/2 ч.ч. леща, елда и моркови
  • средата на 2-3 филийки стар хляб
  • праз, лук, чесън и магданоз
  • подправки – сол, черен пипер, къри, вегета

Начин на приготвяне:

Лещата се вари около 30 минути и се прецежда. Елдата се измива и се вари в малко вода. След завиране първата вода се хвърля, а към втората се добавя сол. Вари се до извиране на цялата вода. Морковът се задушава или сварява, зеленчуците и магданозът се нарязват на ситно, смесват се с елдата и лещата, добавя се сухият хляб и подправки на вкус. Сместа се разбърква добре, оставя се да престои, за да попие излишната течност, след което от нея се оформят кюфтета. Подреждат се в тавичка за печене, покрита с брашно или галета и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса около 40-60 минути.

Кисело зеле с нахут

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. нахут
  • 1/2 кисела зелка
  • 2 глави лук или праз лук
  • 3/4 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. червен пипер или 1 с.л. доматено пюре
  • подправки – джоджен, чубрица, кимион, няколко скилидки чесън и сол

Начин на приготвяне:

Изчистеният и измит нахут се кисне в студена вода 12 часа. През това време водата се сменя няколко пъти. Изплаква се, залива се със студена вода и ври докато омекне. Лукът се нарязва на ситно и се запържва в част от сгорещено олио. Прибавя се нарязаното кисело зеле, което се задушава с малко вода до омекване. Когато е готово се прибавя червен пипер или доматено пюре, подправки, чесън и отцедения нахут. Всичко се смесва, долива се малко от нахутената вода и се оставя да поври малко. Прехвърля те го в гювеч или йенска тенджера, поръсвате с останалото олио и поставяте в студена фурна на силна температура 190-200 градуса Запича се до получаване на златиста коричка.

Газирани палачинки

Необходими продукти:

  • 1 и 1/2 ч.ч брашно
  • 1/2 л. газирана вода
  • 5 с.л. олио
  • 2 ч.л захар
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

В газирана вода разтворете солта и захарта. Излейте брашното и замесете рядко тесто. Добавете содата, олиото и разбърквайте. Палачинките се изпичат на добре загрят тиган, намазан с олио. Готови се мажат с мед, конфитюр или друга постна плънка по избор.