Л ора и Стоян от „Бон Апети“ и 24Kitchen винаги дават прекрасни идеи за различни видове рецепти, в това число и постни варианти на прочути с месото си ястия. Още на bonapeti.bg.
Зеленчукова паеля
Необходими продукти:
- 1/2 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 80 мл зехтин
- 1/2 глава резене
- 2 печени червени чушки
- 1 дафинов лист
- 1/2 ч.л. лют пушен червен пипер
- 1/2 ч.л. куркума
- 1/2 ч.л. червен пипер
- 100 мл бяло вино
- 350 г жасминов ориз
- 850 мл зеленчуков бульон
- сол и черен пипер на вкус
За гарниране:
- 100 г чери домати
- 50 г сушени домати
- 50 г маслини
- 1/2 връзка босилек
Начин на приготвяне:
Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в половината от зехтина. Добавят се резенето и чушките, нарязани на жулиен, и се запържват за кратко. Подправя се с пушения пипер, червения пипер, дафиновия лист и куркумата. Сипва се оризът и се разбърква. Налива се виното и щом се изпари, се сипва бульонът. Овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да се готви на умерен огън, докато течността почти се изпари. След това се залива с останалия зехтин и се запича за 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Маслините се почистват от костилките и се разполовяват. Двата вида домати се режат на четвъртинки, а босилекът се нарязва на едро. Паелята се поръсва с маслините, доматите и босилека и се сервира.
Печени картофи с плънка от авокадо
Необходими продукти:
- 3 средно големи картофа
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
За плънката:
- 2 бр. авокадо
- 1 лайм
- 1/2 ч.л. пушен червен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 глава лук
- 1 люта зелена чушка
- 1 домат
- 1 скилидка чесън
- 1/3 връзка пресен кориандър
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Картофите се измиват много добре и се разполовяват. Подреждат се в тава, намазват се със зехтин, посоляват се и се пекат около 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, след което се оставят леко да се охладят. Месестата част на авокадото се намачква и се овкусява с пушения пипер, кимиона, сол, сока от лайм и стрития на паста чесън. Добавят се нарязаните на ситно лук и чушка, почистеният от семките и нарязан на кубчета домат и наситненият кориандър, и се разбърква. Картофите се издълбават леко и се пълнят със сместа.
Пица калцоне
Необходими продукти:
За тестото:
- 300 г брашно
- 130 мл топла вода
- 50 мл зехтин екстра върджин
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. риган
- 2 ч.л. суха мая
- 1 ч.л. захар
- зехтин за намазване
За плънката:
- 30 мл зехтин екстра върджин
- 2 връзки пресен лук
- 200 г домати на кубчета (от консерва)
- 200 г маслини каламата без костилки
- 1 щипка сухо чили
- 1 щипка риган
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в част от водата и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта и ригана. Добавят се останалата вода, зехтинът и втасалата мая, и се замесва меко и еластично тесто, което се оставя да втаса, докато удвои обема си. Плънката се приготвя като доматите, нарязаният лук, разполовените маслини, риганът, чилито и зехтинът се готвят в тиган за около 10-15 минути, след което се охлаждат. Тестото се разточва и отгоре се разпределя плънката. Прехлупва се и се притиска, за да се затвори добре. Пицата се слага в сгорещена тава с дебело дъно и се пече в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 15 минути. Маже се със зехтин и се сервира.
Руло „Уелингтън“
Необходими продукти:
- 1 пакет точени кори
- 1,2 кг печурки
- 10 г сушени манатарки
- 800 г нахут от консерва
- 200 г глава целина
- 60 г бланширани бадеми
- 500 г дребни моркови
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 150 г галета
- 2 с.л. светъл соев сос
- 4 стръка мащерка
- 80 мл зехтин + още за намазване
- 1 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Морковите се обелват и се готвят на пара. Манатарките се заливат с кипяща вода и се оставят да набъбнат. След това се отцеждат, а водата се запазва. Печурките се почистват и заедно с пънчетата се режат на кубчета. Запържват се в 40 мл зехтин на няколко пъти. Смилат се в блендер, заедно с наситнения чесън, отцедените манатарки, листенцата мащерка и половината от соевия сос. Посолява се, прибавя се галетата и се разбърква. Накълцаните лук и целина се готвят в 20 мл зехтин и 200 мл вода, докато омекнат. Прибавя се отцеденият нахут, посолява се и се готви, докато течността се изпари. Овкусява се с черен пипер, пюрира се и се смесва с начуканите бланширани бадеми. Оставя се да се охлади. Две кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга. Намазват се с част от сместа с нахут и се навива стегнато руло.
Три кори се мажат със зехтин и се подреждат една върху друга, покриват се с четвърта кора. Маже се с гъбената смес, подреждат се морковите и се завива руло. Други три кори се мажат със зехтин и се поставят една върху друга, мажат се с останалата част от нахутеното пюре. Върху тях се поставят останалите две рула. Завива се много стегнато на руло. Маже се със зехтин и се пече в загрята на 190 градуса фурна с вентилатор, до готовност – около 1 час.
Брашното се запържва в останалия зехтин. Наливат се заделената вода от манатарките и останалият соев сос. Посолява се и се готви, докато се сгъсти. Рулото се сервира със соса.