О чаква се застудяване? Няма проблем. Предвидливите домакини вече се подготвят за времето, в което ще поседнат уютно с половинката и ще се сгреят с по чашка ракия. А тя върви с люти чушлета – перфектното мезе. Ако не сте сколасали да ги опукате, запретвайте ръкави – иде дълга зима. Баба знае две и двеста. Отворихме тефтера й за вас.
С аспирин
Продукти:
люти чушки - количество по желание
чесън
аспирин - 1 брой за всеки буркан
морска сол - 1 с.л.
захар - 1 с.л.
оцет - до долния ръб на буркана
Приготвяне
Лютите чушки опукваме върху гореща ламарина на огнището, на котлон или по модерному – на грил.
На дъното на всеки буркан слагаме по един стрит аспирин. Доливаме оцет до долния ръб на буркана и добавяме по лъжица сол и захар.
Натъпкваме чушките. Между тях може да добавим почистени скилидки чесън. По желание – магданоз или копър.
Доливаме бурканите с вряла вода и затваряме. Обръщаме ги с капачките надолу за една нощ.
С медено-чеснова марината
Продукти:
рибки - 500 гр.
магданоз - 1 връзка
чесън - 1 глава
мед - 1 с.л.
оцет - 5 с.л.
растителна мазнина - 4 с.л.
сол - на вкус
Приготвяне:
Измиваме и подсушаваме чушлетата. Дупчим с вилица или игла. Поставяме ги в загрят грил тиган или на плоча в двора, опукваме леко. Междувременно сме обелили чесъна и сме го разделили на скилидки. Добавяме нарязания на ситно магданоз
Смесвам меда, солта и оцета, разбъркваме, добавяме олиото и чесъна. Заливаме чушките и ги оставяме да поемат маринатата.
Сурови, с дафинов лист
Продукти:
люти чушки
черен пипер на зърна
дафинов лист
прецъфтял копър
чесън
1 с.л. (препълнена) сол
1 с.л. (равна) захар
2 бр. аспирин
оцет
Приготвяне:
На дъното на буркани от 800 г се слагат черен пипер, дафинов лист, прецъфтял копър, захарта и солта, аспирините и чесън. Чушлетата се надупчват и им се изрязват дръжките, след което се редят в буркана. Налива се оцет до 2/3 на буркана, а останалата част се долива с вода. Бурканите се затварят и в продължение на 4-5 дни се обръщат всеки ден по веднъж.
Без варене, със синап
Продукти:
1 кг малки люти чушлета
1 с. л. сол
6-7 с. л. захар
5 с.л. винен оцет
10 зърна черен пипер
1/2 дафинов лист
1 к. л. синапено семе
чесън, копър и целина
Приготвяне:
Чушлетата се нареждат в бурканите, като върху всеки ред се изсипват от изброените подправки. Накрая, вместо да се залеят с обикновена вода, се досипва лимонада. Няма нужда от термична обработка. Просто приберете бурканите на тъмно и хладно.
С гореща марината
Продукти:
1 кг люти чушки
1 глава чесън
1 ч.ч. оцет
4 с.л. олио
1 с.л. сол
1 1/2 с.л. захар
1/2 връзка магданоз
1 ч.ч. вода
Приготвяне:
Лютите чушки се измиват и изпичат на фурна, плоча или на тиган на порции. Чесънът се накълцва на ситно. Във всеки буркан се слага от накълцания чесън и почистен магданоз. След това се разпределят пуканите чушки, чесън и магданоз и така - докато се напълни буркана.
В тенджера кипваме водата с оцета, солта, захарта и олиото. С тази марината заливаме продуктите в бурканите и затваряме с капачка, която не превърта. Съхраняваме на хладно място – в избата или килера.
В доматен сос
Продукти:
1 кг люти чушки
2 кг домати
1.5 кг червени чушки
200 мл олио
600 мл оцет
150 г захар
150 г морска сол
3 глави чесън
1 връзка магданоз
Приготвяне:
Чушлетата се измиват, режат се дръжките и се опукват, не много, за да не изгорят.
Како оцетът е силен, разреждаме част от количеството с вода. Добавяме солта и захарта. Маринатата се кипва, докато солта и захарта се разтворят. Излива се върху чушлетата и се мариноват (най-добре за една нощ).
Доматите се обелват и смилат с блендер или се пасират. Варят се, докато соса остане наполовина.
Маринованите чушлета се отцеждат от маринатата и се нареждат в малки или средни буркани. Отгоре слагаме нарязания чесън.
Към доматения сос се добавят нарязаните на ситно червени чушки, 150 мл от прецедената марината и олиото. Сосът се вари още петнайсетина минути. Наръсва се с магданоз. В бурканите се насипват 4-6 с.л. от доматения сос. Затварят се с капачки и се стерилизират десетина минути. Бурканите се обръщат за една нощ надолу с капачките.
Лютивка
Продукти
7.5 кг домати
2 кг чорбаджийски чушки
1 ч.ч. олио (200 мл)
1 ч.ч. винен оцет
1 ч.ч. кристална захар
1/2 ч.ч. сол
1 връзка магданоз
4 скилидки чесън
2 бр. люти чушки
Приготвяне
Настъргваме доматите на ренде или ги мелим. Изчакваме част от течността да се изпари. Бъркаме. Междувременно правим марината с олиото, оцета, захарта. Пускаме в нея от чорбаджийските чушки – държим кратко, колкото да си сменят цвета. Вадим ги в купа, отцеждаме. Останалата марината прибавяме към сгъстените домати и бъркаме без прекъсване. Нарязваме чесъна на тънички филийки или наситняме. Прибавяме го към доматите. След двайсетина минути на котлона прибавяме чушките и ситно нарязания магданоз и продължаваме да бъркаме. Вари се още петнайсетина минути. Ако чорбаджийските чушки са достатъчно люти, не слагаме от другите. Готовата смес насипваме в буркани. Стерилизираме между 15 и 20 минути.
Пържени
Продукти
люти чушки - 3 кг
оцет - 1 л винен
вода - 500 мл
сол - 150 г
захар - 1 ч.ч.
олио
Приготвяне
Почистваме, измиваме и подсушаваме чушките, след което ги пържим в олиото. Отделно приготвяме марината от оцета, водата, солта и захарта. Кипваме. Изчакваме да изстине и заливаме наредените в буркани пържени чушлета. Затваряме със здрава капачка и стерилизираме 5-10 минути.
Кристи Красимирова