0

О чаква се застудяване? Няма проблем. Предвидливите домакини вече се подготвят за времето, в което ще поседнат уютно с половинката и ще се сгреят с по чашка ракия. А тя върви с люти чушлета – перфектното мезе. Ако не сте сколасали да ги опукате, запретвайте ръкави – иде дълга зима. Баба знае две и двеста. Отворихме тефтера й за вас.

С аспирин

Продукти:

люти чушки - количество по желание

чесън

аспирин - 1 брой за всеки буркан

морска сол - 1 с.л.

захар - 1 с.л.

оцет - до долния ръб на буркана

Приготвяне

Лютите чушки опукваме върху гореща ламарина на огнището, на котлон или по модерному – на грил.

На дъното на всеки буркан слагаме по един стрит аспирин. Доливаме оцет до долния ръб на буркана и добавяме по лъжица сол и захар.

Натъпкваме чушките. Между тях може да добавим почистени скилидки чесън. По желание – магданоз или копър.

Доливаме бурканите с вряла вода и затваряме. Обръщаме ги с капачките надолу за една нощ.

С медено-чеснова марината

Продукти:

рибки - 500 гр.

магданоз - 1 връзка

чесън - 1 глава

мед - 1 с.л.

оцет - 5 с.л.

растителна мазнина - 4 с.л.

сол - на вкус

Приготвяне:

Измиваме и подсушаваме чушлетата. Дупчим с вилица или игла. Поставяме ги в загрят грил тиган или на плоча в двора, опукваме леко. Междувременно сме обелили чесъна и сме го разделили на скилидки. Добавяме нарязания на ситно магданоз

Смесвам меда, солта и оцета, разбъркваме, добавяме олиото и чесъна. Заливаме чушките и ги оставяме да поемат маринатата.

Сурови, с дафинов лист

Продукти:

люти чушки

черен пипер на зърна

дафинов лист

прецъфтял копър

чесън

1 с.л. (препълнена) сол

1 с.л. (равна) захар

2 бр. аспирин

оцет

Приготвяне:

На дъното на буркани от 800 г се слагат черен пипер, дафинов лист, прецъфтял копър, захарта и солта, аспирините и чесън. Чушлетата се надупчват и им се изрязват дръжките, след което се редят в буркана. Налива се оцет до 2/3 на буркана, а останалата част се долива с вода. Бурканите се затварят и в продължение на 4-5 дни се обръщат всеки ден по веднъж.

Без варене, със синап

Продукти:

1 кг малки люти чушлета

1 с. л. сол

6-7 с. л. захар

5 с.л. винен оцет

10 зърна черен пипер

1/2 дафинов лист

1 к. л. синапено семе

чесън, копър и целина

Приготвяне:

Чушлетата се нареждат в бурканите, като върху всеки ред се изсипват от изброените подправки. Накрая, вместо да се залеят с обикновена вода, се досипва лимонада. Няма нужда от термична обработка. Просто приберете бурканите на тъмно и хладно.

С гореща марината

Продукти:

1 кг люти чушки

1 глава чесън

1 ч.ч. оцет

4 с.л. олио

1 с.л. сол

1 1/2 с.л. захар

1/2 връзка магданоз

1 ч.ч. вода

Приготвяне:

Лютите чушки се измиват и изпичат на фурна, плоча или на тиган на порции. Чесънът се накълцва на ситно. Във всеки буркан се слага от накълцания чесън и почистен магданоз. След това се разпределят пуканите чушки, чесън и магданоз и така - докато се напълни буркана.

В тенджера кипваме водата с оцета, солта, захарта и олиото. С тази марината заливаме продуктите в бурканите и затваряме с капачка, която не превърта. Съхраняваме на хладно място – в избата или килера.

В доматен сос

Продукти:

1 кг люти чушки

2 кг домати

1.5 кг червени чушки

200 мл олио

600 мл оцет

150 г захар

150 г морска сол

3 глави чесън

1 връзка магданоз

Приготвяне:

Чушлетата се измиват, режат се дръжките и се опукват, не много, за да не изгорят.

Како оцетът е силен, разреждаме част от количеството с вода. Добавяме солта и захарта. Маринатата се кипва, докато солта и захарта се разтворят. Излива се върху чушлетата и се мариноват (най-добре за една нощ).

Доматите се обелват и смилат с блендер или се пасират. Варят се, докато соса остане наполовина.

Маринованите чушлета се отцеждат от маринатата и се нареждат в малки или средни буркани. Отгоре слагаме нарязания чесън.

Към доматения сос се добавят нарязаните на ситно червени чушки, 150 мл от прецедената марината и олиото. Сосът се вари още петнайсетина минути. Наръсва се с магданоз. В бурканите се насипват 4-6 с.л. от доматения сос. Затварят се с капачки и се стерилизират десетина минути. Бурканите се обръщат за една нощ надолу с капачките.

Лютивка

Продукти

7.5 кг домати

2 кг чорбаджийски чушки

1 ч.ч. олио (200 мл)

1 ч.ч. винен оцет

1 ч.ч. кристална захар

1/2 ч.ч. сол

1 връзка магданоз

4 скилидки чесън

2 бр. люти чушки

Приготвяне

Настъргваме доматите на ренде или ги мелим. Изчакваме част от течността да се изпари. Бъркаме. Междувременно правим марината с олиото, оцета, захарта. Пускаме в нея от чорбаджийските чушки – държим кратко, колкото да си сменят цвета. Вадим ги в купа, отцеждаме. Останалата марината прибавяме към сгъстените домати и бъркаме без прекъсване. Нарязваме чесъна на тънички филийки или наситняме. Прибавяме го към доматите. След двайсетина минути на котлона прибавяме чушките и ситно нарязания магданоз и продължаваме да бъркаме. Вари се още петнайсетина минути. Ако чорбаджийските чушки са достатъчно люти, не слагаме от другите. Готовата смес насипваме в буркани. Стерилизираме между 15 и 20 минути.

Пържени

Продукти

люти чушки - 3 кг

оцет - 1 л винен

вода - 500 мл

сол - 150 г

захар - 1 ч.ч.

олио

Приготвяне

Почистваме, измиваме и подсушаваме чушките, след което ги пържим в олиото. Отделно приготвяме марината от оцета, водата, солта и захарта. Кипваме. Изчакваме да изстине и заливаме наредените в буркани пържени чушлета. Затваряме със здрава капачка и стерилизираме 5-10 минути.