К азват, че е полезно за сърцето и пази от рак. Но дори това да са бабини деветини, по-важното е, че е вкусно. И си има запазено място на софрата, особено през зимата. Ето някои по-нестандартни рецепти, които може да напъхате в буркани и да изпробвате още сега, докато чакате останалите зелки да извървят пътя си и да ферментират в бидона.
1. Бърза
Продукти:
1 кг зеле;
1-2 моркова;
3-4 скилидки чесън;
500 мл вода;
1 супена лъжица сол;
50 мл растително масло;
50 мл оцет 9%;
3-4 супени лъжици захар.
Приготвяне:
Нарежете зелето на ситно или прекарайте през ренде. Морковите също се минават на едно ренде, чесънът се наситнява. Слага се в дълбока купа и се разбърква, но не се меси.
Налейте вода в тенджера и посолете. Оставете да заври, добавете олиото и отстранете от огъня. Налейте оцета и добавете захарта. Разбъркайте.
Залейте зелето с маринатата. Покрийте с чиния и натиснете с преса, например буркан с вода. Оставете да се маринова на стайна температура.
Можете да го опитате след 3-4 часа, а след 6-7 часа вкусът ще стане още по-богат. Съхранявайте готовото кисело зеле в хладилника за не повече от няколко седмици.
2. С цвекло
Продукти:
1½-2 кг зеле;
1 глава цвекло;
8-10 скилидки чесън;
10-15 зърна черен пипер;
5 дафинови листа;
1 литър вода;
2 супени лъжици сол;
150 г захар;
150 мл оцет 9%;
100 мл растително масло
Приготвяне:
Нарежете зелето на едро, а цвеклото на лентички. Разделете чесъна на половинки или четвъртинки. Сложете всичко на слоеве заедно със зърната черен пипер и дафиновите листа в дълбока купа или тава.
Изсипете вода в друга купа и разтворете там солта и захарта. Добавете оцета и олиото. Оставете да заври на среден огън.
С горещата марината се заливат зелките. Отгоре се покрива с чиния и се притиска с камък или буркан с вода. Охладете на топло и след това приберете в хладилника.
Можете да ядете тази салата ден по-късно. А ако я поставите в буркан, ще се съхранява на хладно 2-3 месеца.
3. С къри
Продукти:
1 кг зеле;
3 супени лъжици сол;
½ чаена лъжичка смлян черен пипер;
1 супена лъжица захар;
2 супени лъжици къри;
50 мл оцет 9%;
50 мл растително масло
Приготвяне:
Зелето се наситнява или нарязва на малки кубчета. Посолете, добавете черен пипер, захар и къри. Разбъркайте и оставете за 1 час на стайна температура.
Добавете оцета и олиото и отново разбъркайте. Слага се в дълбока купа, покрива се с чиния и отгоре се поставя някаква тежест. Оставете на стайна температура за една нощ. След това прехвърлете в буркан и съхранявайте в хладилник за не повече от две-три седмици.
4. С горчица
Продукти:
3 кг зеле;
3 глави лук;
3 моркови;
250 мл растително масло;
200 мл оцет 9%;
1½ супени лъжици сол;
180 г захар;
1 супена лъжица горчица.
Приготвяне:
Настържете зелето. Нарежете лука на четвъртинки. Настържете морковите на едро ренде. Смесете всички зеленчуци в дълбока купа.
В тенджера се наливат олио и оцет, добавят се солта, захарта и горчицата. Оставете да заври на слаб огън и гответе 5 минути.
С горещата марината се заливат зеленчуците. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете за 2 часа на стайна температура. През това време разбъркайте няколко пъти.
Прехвърлете съдържанието в буркан, затворете и оставете в хладилника. След няколко дни можете да опитате. А киселото зеле ще се съхранява месец и половина.
5. С мед и боровинки
Продукти:
2 кг зеле;
400 г моркови;
350 г боровинки;
1 литър вода;
50 г сол;
100 мл ябълков оцет 6%;
100 г мед
Приготвяне:
Настържете зелето. Настържете морковите на средно или едро ренде. Сложете зеленчуците и боровинките в дълбока купа и разбъркайте.
Във врящата вода добавете сол, оцет и мед. Оставете отново да заври, отстранете от огъня и леко охладете.
Залейте зелето, морковите и боровинките с марината. Натиснете отгоре с чиния и поставете малка тежест, като например съд с вода. Оставете за един ден на стайна температура. След това прехвърлете в буркан и съхранявайте в хладилник за не повече от месец.
6. С ябълки
Продукти:
400 г зеле;
200 г моркови;
200 г ябълки;
500 мл вода;
2 супени лъжици сол;
3 супени лъжици захар;
½ чаена лъжичка лимонена киселина
Приготвяне:
Настържете зелето, морковите и ябълките на едро ренде. Разбъркайте и поставете в буркан.
В тенджера кипнете вода със сол, захар и лимонена киселина.
Изсипете горещата марината в буркана и покрийте с капак. Бурканите се поставят в тенджера с кърпа на дъното. Заливат се с топла вода и се варят 15 минути на тих огън. Навийте капачките и увийте в одеяло, докато изстинат. След това прехвърлете на хладно място за съхранение.
7. Със соев сос
Продукти:
1 кг зеле;
1 чаена лъжичка сол;
200 г моркови;
200 г чушки;
1 малка люта чушка;
2 скилидки чесън;
4 супени лъжици соев сос;
2 супени лъжици оцет 9%;
2 супени лъжици кориандър;
3–5 стръка магданоз
Приготвяне:
Нарежете зелето, посолете и намачкайте с ръце. Настържете морковите на едро ренде. Нарежете сладкия пипер на тънки ивици, лютата чушка и чесъна нарежете на ситно. Смесете всичко със зелето, долейте соев сос и оцет. Поръсете с кориандър и наситнен магданоз и разбъркайте.
Покрийте с капак и оставете на хладно място. След 1 ден киселото зеле е готово. Прехвърлете го в буркан. Можете да го съхранявате цяла зима в хладилник или студено мазе.
Кристи Красимирова