0

К азват, че е полезно за сърцето и пази от рак. Но дори това да са бабини деветини, по-важното е, че е вкусно. И си има запазено място на софрата, особено през зимата. Ето някои по-нестандартни рецепти, които може да напъхате в буркани и да изпробвате още сега, докато чакате останалите зелки да извървят пътя си и да ферментират в бидона.

1. Бърза

Продукти:

1 кг зеле;

1-2 моркова;

3-4 скилидки чесън;

500 мл вода;

1 супена лъжица сол;

50 мл растително масло;

50 мл оцет 9%;

3-4 супени лъжици захар.

Приготвяне:

Нарежете зелето на ситно или прекарайте през ренде. Морковите също се минават на едно ренде, чесънът се наситнява. Слага се в дълбока купа и се разбърква, но не се меси.

Налейте вода в тенджера и посолете. Оставете да заври, добавете олиото и отстранете от огъня. Налейте оцета и добавете захарта. Разбъркайте.

Залейте зелето с маринатата. Покрийте с чиния и натиснете с преса, например буркан с вода. Оставете да се маринова на стайна температура.

Можете да го опитате след 3-4 часа, а след 6-7 часа вкусът ще стане още по-богат. Съхранявайте готовото кисело зеле в хладилника за не повече от няколко седмици.

2. С цвекло

Продукти:

1½-2 кг зеле;

1 глава цвекло;

8-10 скилидки чесън;

10-15 зърна черен пипер;

5 дафинови листа;

1 литър вода;

2 супени лъжици сол;

150 г захар;

150 мл оцет 9%;

100 мл растително масло

Приготвяне:

Нарежете зелето на едро, а цвеклото на лентички. Разделете чесъна на половинки или четвъртинки. Сложете всичко на слоеве заедно със зърната черен пипер и дафиновите листа в дълбока купа или тава.

Изсипете вода в друга купа и разтворете там солта и захарта. Добавете оцета и олиото. Оставете да заври на среден огън.

С горещата марината се заливат зелките. Отгоре се покрива с чиния и се притиска с камък или буркан с вода. Охладете на топло и след това приберете в хладилника.

Можете да ядете тази салата ден по-късно. А ако я поставите в буркан, ще се съхранява на хладно 2-3 месеца.

3. С къри

Продукти:

1 кг зеле;

3 супени лъжици сол;

½ чаена лъжичка смлян черен пипер;

1 супена лъжица захар;

2 супени лъжици къри;

50 мл оцет 9%;

50 мл растително масло

Приготвяне:

Зелето се наситнява или нарязва на малки кубчета. Посолете, добавете черен пипер, захар и къри. Разбъркайте и оставете за 1 час на стайна температура.

Добавете оцета и олиото и отново разбъркайте. Слага се в дълбока купа, покрива се с чиния и отгоре се поставя някаква тежест. Оставете на стайна температура за една нощ. След това прехвърлете в буркан и съхранявайте в хладилник за не повече от две-три седмици.

4. С горчица

Продукти:

3 кг зеле;

3 глави лук;

3 моркови;

250 мл растително масло;

200 мл оцет 9%;

1½ супени лъжици сол;

180 г захар;

1 супена лъжица горчица.

Приготвяне:

Настържете зелето. Нарежете лука на четвъртинки. Настържете морковите на едро ренде. Смесете всички зеленчуци в дълбока купа.

В тенджера се наливат олио и оцет, добавят се солта, захарта и горчицата. Оставете да заври на слаб огън и гответе 5 минути.

С горещата марината се заливат зеленчуците. Разбъркайте, покрийте с капак и оставете за 2 часа на стайна температура. През това време разбъркайте няколко пъти.

Прехвърлете съдържанието в буркан, затворете и оставете в хладилника. След няколко дни можете да опитате. А киселото зеле ще се съхранява месец и половина.

5. С мед и боровинки

Продукти:

2 кг зеле;

400 г моркови;

350 г боровинки;

1 литър вода;

50 г сол;

100 мл ябълков оцет 6%;

100 г мед

Приготвяне:

Настържете зелето. Настържете морковите на средно или едро ренде. Сложете зеленчуците и боровинките в дълбока купа и разбъркайте.

Във врящата вода добавете сол, оцет и мед. Оставете отново да заври, отстранете от огъня и леко охладете.

Залейте зелето, морковите и боровинките с марината. Натиснете отгоре с чиния и поставете малка тежест, като например съд с вода. Оставете за един ден на стайна температура. След това прехвърлете в буркан и съхранявайте в хладилник за не повече от месец.

6. С ябълки

Продукти:

400 г зеле;

200 г моркови;

200 г ябълки;

500 мл вода;

2 супени лъжици сол;

3 супени лъжици захар;

½ чаена лъжичка лимонена киселина

Приготвяне:

Настържете зелето, морковите и ябълките на едро ренде. Разбъркайте и поставете в буркан.

В тенджера кипнете вода със сол, захар и лимонена киселина.

Изсипете горещата марината в буркана и покрийте с капак. Бурканите се поставят в тенджера с кърпа на дъното. Заливат се с топла вода и се варят 15 минути на тих огън. Навийте капачките и увийте в одеяло, докато изстинат. След това прехвърлете на хладно място за съхранение.

7. Със соев сос

Продукти:

1 кг зеле;

1 чаена лъжичка сол;

200 г моркови;

200 г чушки;

1 малка люта чушка;

2 скилидки чесън;

4 супени лъжици соев сос;

2 супени лъжици оцет 9%;

2 супени лъжици кориандър;

3–5 стръка магданоз

Приготвяне:

Нарежете зелето, посолете и намачкайте с ръце. Настържете морковите на едро ренде. Нарежете сладкия пипер на тънки ивици, лютата чушка и чесъна нарежете на ситно. Смесете всичко със зелето, долейте соев сос и оцет. Поръсете с кориандър и наситнен магданоз и разбъркайте.

Покрийте с капак и оставете на хладно място. След 1 ден киселото зеле е готово. Прехвърлете го в буркан. Можете да го съхранявате цяла зима в хладилник или студено мазе.