0

Т радицията повелява: в чест на покровителя на моряците, рибарите, търговците и банкерите на Никулден се приготвят риба и обреден хляб, а трапезата не се вдига през целия ден. Но преди това ви предлагаме да уловите Златната рибка. И да я напъхате във фурната.

Даже и да не ви изпълни желанията, няма да сте капо, защото Златната рибка ще доплува до вас с гарнитура, без даже да се налага да се разхождате до открит водоем и да кибичите там в студа с въдица. Рецептата е на арменската кулинарка Ася Цатурова и е публикувана стъпка по стъпка в дзен.ру, откъдето я споделяме. Получава се чудно.

На първо време са ви необходими следните продукти: замразен хек (700 грама), една глава лук (200 грама) и 3-4 стръка копър.

Сварете рибата, запържете лука, нарежете копъра и смесете. Подправете със сол на вкус. Междувременно си пригответе стандартно тесто. Може да купите и готово, но винаги е по-вкусно, когато си го приготвите у дома. Разделете го на три части – една по-голяма и две равни по-малки. Примерните пропорции, ако тестото е 850 г, са 328 г за по-голямата топка и две по 260 г.

Разточете една от малките топки тесто и оформете рибешкото тяло – ще видите на снимките как. След това разстелете плънката върху основата. Пълнежът трябва да се разпредели по целия периметър, отстъпвайки от краищата с около 1,5 см.

Разточете втората по-малка топка тесто в същия овал и внимателно я наложете върху плънката. Подгънете краищата на горния пласт тесто под долния, за да не се развива. Прищипете с ръка или с помощта на вилица по целия ръб (зъбците са полегнали, не бодете). Направете опашката и устата на рибата по-изразителни. Откъснете малко парченце от останалото тесто. Оформете топка - това е окото на рибата, а фитилът е разделителна лента, разделяща главата на рибата от тялото.

След това разточете останалото тесто на тънко. Вземете ракиена чашка и започнете да изрязвате кръгчета – те ще са люспите на рибата, така че колкото по-малък е диаметърът, толкова по-добре. Не пропускайте тази стъпка – казват, че рибата на Никулден трябва задължително да е с люспи, така че сме напълно в тон с празника.

Внимателно разположете люспите върху тялото, започвайки с опашката. Трябва да се припокриват, за да е още по-красиво, а не просто да ги наредите една до друга. Използвайте останалото парче тесто, за да направите перка, която ще подпъхнете под тялото на рибата. С вилица оформете красиво опашката.

Изпечете Златната рибка във фурната на 180 или 200 градуса до пълна готовност. Ако видите, че се зачервява твърде много отгоре, а при пробване с клечка за зъби по нея се задържа тесто, може да покриете цялата риба с фолио и после да го отстраните до желания загар.

Дзен. ру

Тестото и плънката са готови.

Дзен. ру

От първата топка тесто.

Дзен. ру

С плънка.

Дзен. ру

Покриваме.

Дзен. ру

Оформям.

Дзен. ру

Рибката прогледна.

Дзен. ру

Време е за люспите.

Дзен. ру

Като истинска.

Дзен. ру

Готова за фурната.