Т радицията повелява: в чест на покровителя на моряците, рибарите, търговците и банкерите на Никулден се приготвят риба и обреден хляб, а трапезата не се вдига през целия ден. Но преди това ви предлагаме да уловите Златната рибка. И да я напъхате във фурната.
Даже и да не ви изпълни желанията, няма да сте капо, защото Златната рибка ще доплува до вас с гарнитура, без даже да се налага да се разхождате до открит водоем и да кибичите там в студа с въдица. Рецептата е на арменската кулинарка Ася Цатурова и е публикувана стъпка по стъпка в дзен.ру, откъдето я споделяме. Получава се чудно.
На първо време са ви необходими следните продукти: замразен хек (700 грама), една глава лук (200 грама) и 3-4 стръка копър.
Сварете рибата, запържете лука, нарежете копъра и смесете. Подправете със сол на вкус. Междувременно си пригответе стандартно тесто. Може да купите и готово, но винаги е по-вкусно, когато си го приготвите у дома. Разделете го на три части – една по-голяма и две равни по-малки. Примерните пропорции, ако тестото е 850 г, са 328 г за по-голямата топка и две по 260 г.
Разточете една от малките топки тесто и оформете рибешкото тяло – ще видите на снимките как. След това разстелете плънката върху основата. Пълнежът трябва да се разпредели по целия периметър, отстъпвайки от краищата с около 1,5 см.
Разточете втората по-малка топка тесто в същия овал и внимателно я наложете върху плънката. Подгънете краищата на горния пласт тесто под долния, за да не се развива. Прищипете с ръка или с помощта на вилица по целия ръб (зъбците са полегнали, не бодете). Направете опашката и устата на рибата по-изразителни. Откъснете малко парченце от останалото тесто. Оформете топка - това е окото на рибата, а фитилът е разделителна лента, разделяща главата на рибата от тялото.
След това разточете останалото тесто на тънко. Вземете ракиена чашка и започнете да изрязвате кръгчета – те ще са люспите на рибата, така че колкото по-малък е диаметърът, толкова по-добре. Не пропускайте тази стъпка – казват, че рибата на Никулден трябва задължително да е с люспи, така че сме напълно в тон с празника.
Внимателно разположете люспите върху тялото, започвайки с опашката. Трябва да се припокриват, за да е още по-красиво, а не просто да ги наредите една до друга. Използвайте останалото парче тесто, за да направите перка, която ще подпъхнете под тялото на рибата. С вилица оформете красиво опашката.
Изпечете Златната рибка във фурната на 180 или 200 градуса до пълна готовност. Ако видите, че се зачервява твърде много отгоре, а при пробване с клечка за зъби по нея се задържа тесто, може да покриете цялата риба с фолио и после да го отстраните до желания загар.
Тестото и плънката са готови.
От първата топка тесто.
С плънка.
Покриваме.
Оформям.
Рибката прогледна.
Време е за люспите.
Като истинска.
Готова за фурната.
Кристи Красимирова