0

М арта Стюарт е успешна бизнес дама, издател на списание и медийна личност. Родена е на 3 август 1941 г. в Джърси, щата Ню Джърси, място, известно повече с индустриалните си сгради, отколкото с градски облик.

Тя произлиза от средната класа, баща й е търговец на лекарства, а майка й - учителка. От съвсем малка Марта започва да се учи да бъде домакиня.

През 1961 г. тя се омъжва за Андрю Стюарт и напуска колежа за известно време. По-късно завършва образованието си с магистърска степен по специалностите „История на архитектурата“ и „История“. До 1965 г. Марта работи като модел, появявайки се както в печатни издания, така и в телевизионни реклами. Силно амбициозна, Марта не се задоволява с това да бъде домакиня. През 1976 г., работейки като мениджър на магазин за хранителни стоки, тя пуска своя кетъринг линия. Бизнесът, който започва в приземния етаж на къщата й, скоро се разраства до предприятие за милиони долари. Година по-късно среща Алън Миркен, директор на Crown Publishing Group, който е толкова впечатлен от личността й, че й предлага да издаде нейна готварска книга. Марта също е заинтересована от предложението и първата й книга Entertaining е написана от гост-писателката Елизабет Хоукс и излиза през 1982 г. Книгата поставя началото на голяма поредица от успешни издания - Martha Stewart’s Quick Cook (1983), Martha Stewart’s Hors D’oeuvres (1984), Martha Stewart’s Pies & Tarts (1985), Weddings (1987), The Wedding Planner (1988), Martha Stewart’s Quick Cook Menus (1988), Martha Stewart’s Christmas (1989). През 1990 г. Марта започва да издава списание Martha Stewart Living, а през 1993 г. е началото на нейната телевизионна кариера.

През всичките тези години с книгите и предаванията си и с гост-участията си в най-рейтинговите шоу програми в Америка Марта е научила хиляди домакини как да се справят у дома. Затова ви предлагаме 4 рецепти от нейните майсторски печива, които е показвала по канала 24 kitchen.

Сладки "Топящ се миг"

24Kitchen

Продукти:

150 г масло със стайна температура

1/2 ч.ч. пудра захар

1 с.л. ванилов екстракт

1 и 1/4 ч.ч. брашно

0,5 ч.л. сол

1/4 ч.ч. царевично нишесте

За пълнежа:

4 жълтъка

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. пюре от маракуя

5 с.л. студено масло, нарязано на кубчета

1 ч.л. желатин на прах

Приготвяне:

Разбийте маслото с помощта на миксер до пухкавост. Добавете пудрата захар и ваниловия екстракт и продължете да разбивате. В друга купа пресейте брашното, царевичното нишесте и солта. Разбъркайте. Добавете сухите съставки към маслената смес, без да спирате да разбивате. Щом се оформи тесто, покрийте купата с прозрачно фолио и поставете в хладилник за един час.

С малка лъжица вземете от сместа. Оформете идеално топче между дланите си. Подредете топчетата в тави, постлани с хартия за печене. С помощта на вилица притиснете леко всяко топче, така че да се получат линии. Печете бисквитите в предварително загрята фурна на 180 градуса 10-12 минути.

За пълнежа сипете жълтъците, солта, захарта и пюрето от маракуя в тенджерка. Затоплете сместа, докато се сгъсти, като разбърквате непрекъснато. Дръпнете от огъня и добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и желатина. Продължете да разбърквате, докато маслото и желатинът се разтопят. Прецедете сместа в купа и покрийте с прозрачно фолио самия крем. Оставете да се охлади.

С помощта на малка лъжица сложете от крема върху половината бисквити. Останалите бисквити поръсете с пудра захар. Слепете ги.

Джинджифилови бисквити

24Kitchen

Продукти

2 и 1/2 ч.ч. брашно

2 ч.л. смлян джинджифил

1 ч.л. прясно смлян черен пипер

1/2 ч.л. сол

1 ч.л. сода бикарбонат

1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче

100 г безсолно масло със стайна температура

1 ч.ч. кафява захар

1/2 ч.ч. бяла захар

1 с.л. настърган корен от джинджифил

2 яйца

50 г меласа

30 г захаросан джинджифил

Приготвяне:

В купа смесете всички сухи съставки - брашното, подправките, солта и содата. Разбъркайте. В друга купа разбийте маслото с двата вида захар с помощта на миксер до пухкавост. Добавете обеления и настърган джинджифил заедно с отделилия се сок. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате. Добавете меласата, а след това нарязания на ситно захаросан джинджифил. Добавете сухите съставки малко по малко към сместа. Разбивайте, докато сместа стане хомогенна. Покрийте купата с тестото с прозрачно фолио и го поставете в хладилника за 2 часа.

С помощта на лъжица вземете от сместа. Оформете идеално топче между дланите си. Оваляйте го в пудра захар. Подредете топчетата в постлана с хартия тава за печене на достатъчно разстояние едно от друго. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 17-20 минути.

Виенски лунички със спелта и бадеми

24Kitchen

Продукти:

1 и 1/2 ч.ч. брашно от спелта

1/2 ч.ч. бланширани печени лешници

3/4 ч.ч. бланширани печени бадеми

1/4 ч.л. сол

165 г безсолно масло

1 и 1/2 ч.ч. пудра захар

1 ч.л. ванилов екстракт

пудра захар за овалване

Приготвяне:

В блендер сипете ядките и 1/2 ч.ч. брашно от спелта. Смелете добре. Пресипете сместа в купа и добавете останалото брашно от спелта - 1 ч.ч. Разбъркайте.

В купа разбийте маслото със стайна температура с помощта на миксер. Добавете пудрата захар на няколко порции и разбийте до пухкавост. Без да спирате миксера, добавете сухите съставки малко по малко до образуването на меко тесто.

Постелете две тави с хартия за печене. С помощта на малка лъжица оформете малки топки от тестото. От всяка топка оформете дебело рулче, след това извийте краищата му, за да се получи луничка. Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса 16 минути.

След като сладките изстинат леко, оваляйте всяка в пудра захар и ги подредете върху решетка

Спанакопита

24Kitchen

Продукти:

900 г спанак

1 връзка мента

150 мл зехтин

2 ч.л. сол

110 г дългозърнест ориз

1 връзка пресен лук

1 връзка магданоз

2 с.л. соев сос

2 ч.л. прясно смлян черен пипер

150 мл разтопено пречистено масло

10 листа кори за баница

150 мл гореща вода

Приготвяне:

Сипете ориза и горещата вода в тенджерка. Варете ориза на бавен огън, докато поеме водата. Оставете го да престои захлупен 15 минути, а след това го охладете.

Измийте и подсушете листата спанак. Нарежете ги на тънки ивици и ги сложете в голяма купа. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, както и нарязаните листа мента и магданоз. Добавете студения ориз и разбъркайте всичко с ръце. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете соев сос и зехтин. Разбъркайте добре.

Намажете с масло тавичка (20х30 см). Разрежете корите на две, за да получите правоъгълници с размерите на тавичката. Подредете 10 кори една върху друга, като намажете всяка с масло. Поставете ги за основа на спаначения пай в тавичка и изрежете краищата така, че да са равни.

Изсипете пълнежа от спанак върху корите, като го разпределите равномерно. Подредете отгоре останалите 10 листа кори една върху друга, като мажете всяка с масло. С помощта на остър нож разрежете спанакопитата на 12 еднакви парчета. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20 минути, след това още 40 минути на 180 градуса.