0

Д ори да не пушите, може да извлечете нещо практично от цигарите. Или поне от някои колекционерски серии. В предния брой на „Златно време“ ви запознахме с трик, хрумнал в края на 1880 г. на производителите на цигари – за да направят хартиените опаковки по-издръжливи и удобни, те започват да влагат в тях картонче. По-късно им хрумва, че може да разнообразят. И започват да отпечатват върху картите снимки на известни хора и красиви момичета, групирани в серии. А също така и много практични съвети, от които може да се възползваме и сега. Ето още една порция от тях:

1. Пресичане на бурна река

Ако по време на планинска експедиция трябва да пресечете бърза река, но един или повече души в групата не умеят да плуват, можете да използвате въже, за да ги преведете на другата страна. Един човек - добър плувец – стига до другата страна с края на въжето и го завързва за най-близкото дърво. С друго въже направете примка, която да използвате като седалка, и използвайте двата края на въжето, за да издърпате човека, който не може да пресече реката сам.

2. Как да спасим човек при токов удар

Ако човек хване проводник под напрежение, не се опитвайте да му помогнете, освен ако ръцете ви не са защитени с гумени ръкавици, водоустойчив дъждобран или няколко слоя сух плат. За да избегнете токов удар, застанете върху парче стъкло или сухо дърво и едва тогава оказвайте първа помощ на пострадалия.

3. Да си направим филтър

Вземете поцинкована кофа с дупка, направена в дъното, и монтирана малка тръба. Напълнете кофата с фин и едър пясък, чакъл и камъчета. Водата ще премине през всички слоеве на филтъра, ще се почисти и ще изтече през тръбата.

4. Как да разделим заклещени чаши

Когато две чаши са се заклещили една в друга, има опасност да се счупят при разделянето им. Най-простият и ефективен начин да предотвратите това е да налеете студена вода в горната чаша и да потопите долната в гореща вода. Така те веднага ще се разделят.

5. Как да върнете тапата в бутилката

Основата на корковата тапа обикновено е по-широка от гърлото на бутилката и не иска да влезе обратно, както и да я въртите. Не бързайте да режете корковата тапа с нож, рискувайки да се изрони, а просто я поставете на пода, натиснете я с подметката на обувката си и преместете крака си напред-назад няколко пъти. Очевидно за поддържане на хигиената е по-добре първо да увиете корковата тапа в салфетка.

6. Как да нарежете пресен хляб на тънки филийки

Накиснете ножа в гореща вода и подсушете бързо с кърпа. Така много лесно можете да нарежете пресен хляб на тънки филийки с горещия нож.

7. Как да сварите пукнато яйце

В кората с яйца редовно се крие и някое с пукната черупка. За да го сварите, без белтъкът да изтече навън, добавете оцет към водата. Това ще предотврати изтичането на яйцето във водата по време на готвенето.