0

М адам, мадам, искате ли парфюм? Евтино ги давам!

Вероятно няма човек, който да не се е сблъсквал с такива оферти. А има и такива, които пазаруват от такива места и търговци. После се чудят, че парфюмът е изфирясал бързо и се ядосват, че сапунът е в пъти по-евтин, а върши повече работа.

Уви, фалшификатите на известни марки парфюми не са необичайни: те могат да бъдат намерени не само в съмнителни интернет сайтове или да бъдат извадени от торбата от мургав търговец. Случва се да нацелите менте дори и на популярни пазари или в магазини за козметика.

Печалба

Най-често се фалшифицират популярни и скъпи марки, например Chanel, Dior, Gucci, Calvin Klein или Dolce & Gabbana. Няма смисъл измамниците да имитират евтини или редки аромати – търсенето за тях ще е мижаво и следователно печалбата ще бъде ниска.

Фалшификатите се различават от оригиналите не само по опаковката, но и по състава. Нестабилната миризма не е основният проблем на фалшивите парфюми. По-лошото е, че тези „аромати“ може да съдържат високи нива на опасни химикали (като олово) или възможни канцерогени.

Реакции

Реакцията на такъв парфюм може да бъде различна: от главоболие до сериозни алергични реакции.

За да се предпазите, експерти съветват да избягвате да купувате парфюмирани продукти на улични пазари, непроверени онлайн магазини или от частни търговци. Цените там със сигурност са атрактивни, но рискът да попаднете на фалшификат на такива места е много по-висок. Парфюмът трябва да се закупува само в специализирани магазини или от официални дистрибутори.

Онлайн продажбите не са чак толкова лош вариант, но в случай, че парфюмът се купува от официалните онлайн магазини на марката или от официалните им страници в социалните мрежи.

Ето 7 работещи начина да различим оригиналния парфюм от ментето:

1. Опаковка

Марковите парфюми са с качествени и спретнати опаковки, без намачкани кутии или повредени бутилки. Картонът трябва да е дебел и равномерно оцветен. Проверете дали всички части на опаковката и парфюма са на мястото си, включително капачката, спрей бутилката и всички допълнителни принадлежности, посочени от производителя.

2. Печат

Парфюмната кутия трябва да съдържа подробна информация за продукта: име на аромата, обем, страна и дата на производство, състав и срок на годност. Името на аромата и серийният номер на парфюма обикновено се дублират върху бутилката. Цялата информация трябва да бъде ясна и лесна за четене, без грешки, петна или други признаци на лошо качество на печата.

3. Цена

Оригиналните парфюми обикновено са по-скъпи от фалшивите. Ако цената е твърде добра, за да е истина, това може да е „аларма за събуждане“ и причина да се замислите. Все пак трябва да се помни, че някои безскрупулни продавачи могат изкуствено да надуят цените на фалшификати, така че този факт невинаги е надежден индикатор.

4. Трайност

Висококачественият парфюм има уникален и комплексен аромат, който се задържа през целия ден. Фалшивите парфюми може да имат твърде силен или твърде слаб аромат, който бързо изчезва. Допустимото съдържание на алкохол в парфюмите е до 85%, а в тоалетната вода - не повече от 75%.

5. Сериен номер

Парфюмът обикновено има сериен номер или код. Обикновено може да се види на опаковката и на самата бутилка. На официалния уебсайт на марката производител можете да намерите информация за това и да проверите кода.

6. Спрей

Оригиналните парфюми имат висококачествена спрей бутилка, която разпръсква аромата равномерно и без капки, което невинаги може да се каже за фалшификатите. Разбира се, около врата на шишенцето не трябва да има следи от лепило, а бутонът да се натиска лесно и почти безшумно.

7. Течност

Тоалетната вода и парфюмът трябва да имат бистра и хомогенна течност без видими частици или утайка. Това лесно се вижда, ако вдигнете бутилката и поднесете съдържанието й към светлината. Тази функция ще бъде видима дори ако бутилката на парфюма е направена от цветно стъкло.

Автор: Цвета Дилова