0

С итуация, позната на всички: обувки или ботуши, които са ви лепнали като пантофката на крака на Пепеляшка в магазина. А при първото излизане с тях навън ви правят огромни мехури. И болезнени.

Ако се въздържите от импулса да ги изхвърлите през прозореца, може да се опитате да разширите това проклето менгеме. Точно това биха направили сестрите на Пепеляшка, за да се напъхат в мечтаната пантофка.

Велур

Кожата и велурът са гъвкави, еластични материали, особено когато са изложени на топлина. Поставете обувките във вана или мивка и изсипете вряла вода отвътре. Достатъчно е просто да напълните вътрешността на продукта за няколко секунди и веднага да излеете горещата вода. Попийте влагата, изчакайте обувките да изстинат малко и ги поставете на краката си. За предпочитане върху чорапи, за да не се изгорите, ако не са се изстудили напълно.

Ако се страхувате да не намокрите обувките си, направете същото, като първо поставите плик във всяка обувка, така че врялата вода и подплатата да не се допират.

Не само вряща вода ще бъде ефективна, но и лед. Напълнете две торби една четвърт с вода, завържете ги и пуснете всяка от тях в обувките. Поставете във фризера и извадете, когато всичко е напълно замръзнало. След като ледът се разтопи, извадете го от обувките си. Тази процедура е подходяща за силна, непретенциозна обувка: не всеки материал ще издържи студения тест.

Алкохол

Навлажнете вътрешността на обувките с ракия или водка и се разхождайте така два часа. Подобно въздействие ще помогне за омекотяване на материала и регулиране на обувките според размера на краката ви. Но не забравяйте: алкохолът е доста агресивен, така че първо тествайте устойчивостта на цвета върху незабележимо място.

Същите методи се прилагат и за зимни обувки с кожа. Просто не мокрете вътрешността на обувките или ботушите си твърде много. Е, ще трябва внимателно да изсушите обувките си.

Изкуственяк

Изкуствената кожа не се разтяга добре и лесно се поврежда: напуква се и губи формата си. Рано е обаче да губим надежда. Има начини да разтегнете такива обувки.

Намажете вътрешната повърхност на обувките с мазен крем или вазелин. Изчакайте 2-3 часа, докато хидратиращата маска попие в материята, след което обуйте обувките си и ходете с тях 20-40 минути.

Можете да опитате познатия метод с вестници. Те трябва да се натъпчат плътно във всяка обувка и след това чифтът да се остави да изсъхне на стайна температура. При пълненето не прекалявайте, за да не се деформират обувките. Освен това не се опитвайте да ускорите процеса на сушене с батерия или сешоар: прекомерното излагане на топлина може да повреди материала.

Ботуши

Метод за разточителни хора или за тези, които трябва да опънат тясната горна част на високите ботуши. Поставете торба в обувките си, изсипете всякакви малки зърна в нея и налейте вода отгоре. Зърното ще набъбне и ще разтегне тесните ботуши без ваша намеса за 8-10 часа.

По-трудно е да разтегнете лачени обувки, тъй като съществува риск от увреждане на горното покритие: то може да се напука и да загуби блясъка си. Можете безболезнено да увеличите обувките си, ако под лака има мека и тънка кожа (естествена или изкуствена). И отново номерът с алкохола - смесете алкохол и вода в съотношение 2:1 и намокрете чорапите си с получения разтвор. Сега ги обуйте и отгоре сложете тесни обувки. В обувките трябва да ходите около час-два, докато чорапите изсъхнат напълно.

Третирайте вътрешната повърхност на обувката с вазелин или крем, като обърнете специално внимание на плътните части: пръстите и петата. След това трябва да поставите последните в обувките (ако имате) или, както обикновено, обуйте обувките с дебели чорапи.